e-sim maakt beheer van telefoons makkelijker

De gebruikservaring en het beheer van mobiele telefoons wordt nóg beter. De digitale e-sim maakt de plastic simkaart die in de telefoon zit overbodig. De letter ‘e’ staat voor ‘embedded’: een kleine chip zit ingebouwd in de smartphone en doet hetzelfde als een traditionele simkaart. De e-sim is niet gebonden aan een mobiele provider en heeft precies dezelfde functies.

De voordelen hiervan zijn groot: geen gepriegel meer met het insteken van de minuscule fysieke kaartjes. Evenmin kun je de e-sim kwijtraken. Bij het online afsluiten van een nieuw abonnement hoef je niet meer te wachten totdat de kaart in de brievenbus zit.  

De voordelen van e-sim: alles elektronisch

De e-sim is in een handomdraai geïnstalleerd, want alles gaat elektronisch. Voor machine-to-machine (M2M)-toepassingen wordt namelijk ‘over-the-air’ met de SIM-informatie van de operator geprogrammeerd. Zakelijke gebruikers scannen een QR-code en consumenten kunnen het via MijnKPN. Direct na activatie kun je bellen, sms’en of internetten.

Ook overstappen wordt gemakkelijker. Je kunt van de ene provider overstappen naar de andere, zonder dat een nieuwe SIM-kaart nodig is. Als gebruiker download je het abonnement op het mobiele toestel. Door een QR-code die per mail wordt toegestuurd te scannen wordt het abonnement geactiveerd.  

Twee nummers op één toestel: ideaal voor zakelijke gebruikers

Het is tevens mogelijk een e-sim te combineren met een fysieke SIM-kaart als het toestel daarvoor plaats biedt. Je kunt dan op twee nummers worden gebeld. Vooral zakelijke gebruikers hebben hier profijt van, want ze zijn dan met één toestel bereikbaar voor familieleden, collega’s en zakelijke contacten. Dual sim betekent dat op één toestel twee telefoonnummers zijn te gebruiken, waardoor de gebruiker makkelijk kan schakelen tussen privé- en zakelijk nummer.

Ook in het buitenland (met name buiten de EU) valt eenvoudig een lokale simkaart te gebruiken. Met de huidige dual sim-telefoons kan dat in principe ook, maar het aanbod van dit soort smartphones is door de jaren heen beperkt gebleven.

Meer weten over e-sim voor zakelijk gebruik? Bekijk e-sim voor bedrijven.

Meerdere apparaten met zelfde nummer

Je kunt ook meerdere apparaten aan één nummer koppelen. Denk aan een smartwatch, tablet of laptop. In het geval van een smartwatch is bijvoorbeeld geen smartphone in de buurt nodig om van internet gebruik te maken.

Andere voorbeelden zijn camera’s die via 5G met het internet worden verbonden, nu gebeurt dat vooral met wifi. Ook auto’s kunnen via een e-sim toegang krijgen tot internet, maar ook drones hebben natuurlijk connectiviteit nodig. Verder valt te denken aan VR/AR-brillen, koptelefoons en allerlei wearables. Omdat een e-sim nauwelijks ruimte inneemt, kan mobiele connectiviteit nu ook doordringen in apparatuur die voorheen te klein was voor een simkaart. Nu nog toekomstmuziek, maar in een later stadium zijn ook IoT-apparaten (Internet of Things) te koppelen.   

Meer ruimte over

Sinds de introductie van de simkaart in de jaren '90 zijn de afmetingen van de sim steeds verder afgenomen: van formaat bankpas naar minisimkaart en van microsimkaart naar nanosimkaart. De e-sim bespaart nog meer ruimte in het toestel, waardoor er bijvoorbeeld ruimte vrijkomt voor een grotere batterij.

Een e-sim kan niet lostrillen in het toestel en omdat u de sim er niet uit kan halen beschadigt deze ook minder snel. Minder losse onderdelen, zoals het simslot, zorgen er ook voor dat toestellen beter bestendig zijn tegen stof en vocht. Ze kunnen een nog strakker design krijgen, want de vormfactor verandert als fabrikanten geen rekening meer hoeven te houden met de simkaarthouder. 

Geschikte e-sim-telefoons

Om van e-sim gebruik te maken is een geschikt toestel nodig. Tegenwoordig beschikken de nieuwste smartphones over e-sim. Apple begon in 2018 met e-sim in iPhones en is inmiddels beschikbaar op iPhone 12, 13, 14 en 15 toestellen met iOS 14.5 of hoger. Deze toestellen hebben daarnaast ruimte voor een traditionele simkaart. Bij de nieuwe Android-smartphones beschikken de Samsung Galaxy S23 en de Galaxy Fold en Flip 5 een e-sim.

Meer weten?

Bekijk nu de mogelijkheden van KPN Zakelijk Mobiel en ontdek welke oplossing het beste bij jou past! Ben je een grootzakelijke klant? Kijk dan op onze grootzakelijke pagina: Mobiele telefonie voor grote bedrijven.

Gerelateerde artikelen