Elastic Interconnect: je eigen veilige publieke internet

Welk bedrijf kan nog zonder? Winkelketens, banken, ziekenhuizen: iedereen rekent op snelle toegang tot internet. Natuurlijk kan je daar je bedrijfsnetwerk voor gebruiken, maar er is – veel eenvoudiger – nu ook een veilige en directe manier om het publieke internet te gebruiken. Veilig genoeg zelfs voor de SaaS-diensten van je medewerkers. Met ‘Elastic Interconnect’ sluit je namelijk direct aan op de bron: op een internet exchange.

In Nederland hebben we 2 grote internet exchanges. NL-ix, onderdeel van KPN, en AMS-IX. Samen verbinden ze 2.400 aangesloten grote bedrijven, netwerken en internetserviceproviders (ISP’s). Zo’n internet exchange is noodzakelijk om efficiënt internetverkeer uit te wisselen en verkeersstromen vanuit het buitenland te reguleren. Alle 2.400 aangesloten partijen kunnen moeilijk allemaal individueel met elkaar afspraken maken. Zo’n 95% van al het internetverkeer die Nederlandse bedrijven gebruiken komt bovendien van die aangesloten partijen, met daaronder ‘the big 3 Cloud Service Providers (Microsoft Azure, Amazon Web Services en Google Cloud), maar ook vele andere minder grote partijen.

In principe is een internet exchange niet voor eindgebruikers – die nemen internet af via een ISP. Maar nu het internetgebruik bij grote organisaties zo omvangrijk is geworden, zijn er steeds meer bedrijven die de controle over hun internetverkeer willen vergroten. Die het liefst direct, snel en veilig een verbinding zouden willen hebben met grote SaaS-providers als Microsoft. Die nu een overstap maken naar een multicloudstrategie, en zelfs hun hele infrastructuur uit de cloud gaan halen. Die dus zoveel verkeer verstouwen, dat ze zelf bijna een ISP kunnen worden. Alleen het regelwerk van een ISP, dat specifieke technische kennis vraagt, dat willen ze er liever niet bij hebben.

Daarom bieden wij organisaties met dergelijke grote internetverkeerstromen sinds kort de mogelijkheid om als een ISP – maar dan zonder het gedoe, dat regelen wij – gecontroleerd onderdeel te worden van het publieke internet. Zo ga je van een internet dat behoorlijk overboekt is en daardoor soms onvoorspelbaar, met haperende videobeelden en andere storingen als gevolg, naar een ‘eigen’ internet dat voorspelbaar wordt. En vooral: veilig. We zijn namelijk in staat om niet alleen directe verbindingen met de eigen cloud in te richten, maar ook het verkeer naar bijna alle SaaS-applicaties af te schermen van het ‘normale’ internetverkeer. Hierdoor blijven deze applicaties bijvoorbeeld gewoon bereikbaar mocht een DDoS-aanval plaatsvinden.

Van black box naar gecontroleerde omgeving

Hoe dat kan? NL-ix ontwikkelde een moderne en gebruiksvriendelijke console waarmee aangesloten partijen precies zien hoe hun internetverkeer loopt. Gaat het via Google, Apple, KPN, Akamai of Microsoft? En met hoeveel Gbit/s? Loopt het internetverkeer via Amsterdam, Rotterdam, Londen of Singapore? Je ziet het live voor je gebeuren. En wil je niet dat het via het buitenland gaat, of zelfs via buitenlandse partijen als Google, dan kan je die stroom selecteren, stoppen en omleiden.

Je kan zelfs een stap verder gaan, en ‘jouw’ internet segmenteren in partijen die je wel en niet vertrouwt. Daarmee kan je dus – naast andere maatregelen om je netwerk-, applicatie- en dataverkeer te beveiligen – ook het gebruik van het publieke internet controleren. Van een black box wordt internet zo een goed voorspelbare omgeving.

Als een managed service

Zelf een ISP worden, maar dan zonder gedoe: dat is Elastic Interconnect. We bieden de dienst namelijk aan als een managed service. Net als onze andere netwerkdiensten overigens. Wil je meer weten over secure networking bij ons? Download dan onze factsheet.

Gerelateerde artikelen