Innoveren doe je niet alleen. Er zijn zoveel mogelijkheden, die bovendien om specifieke expertise of andere inzichten kunnen vragen. Omdat al die mogelijkheden overweldigend kunnen zijn, hebben we 8 belangrijke stappen naar innovatie voor je op een rij gezet. Elke stap helpt je bovendien precies die partners te vinden die je nodig hebt in je eigen innovatie-ecosysteem.
Dit zijn de 8 stappen die je neemt op de weg naar een succesvolle innovatie.
Stap 1: inspiratie opdoen en technologie ervaren
Stel, je wilt iets gaan doen met een bepaalde technologie, je ziet de potentie, maar de plannen zijn nog niet heel vastomlijnd. Ga dan inspiratie opdoen. Onze dochteronderneming InSpark biedt bijvoorbeeld de Holosuite, waar je het werken met de HoloLens kunt ervaren. Zo’n ervaring geeft je een veel beter beeld van de toepasbaarheid én is een kijkje in de keuken van potentiële samenwerkingspartners.
Stap 2: kan technologie jouw probleem oplossen?
Welk probleem wil je precies oplossen en kan de gewenste technologie daarbij helpen? Soms is een technologie zo fantastisch, dat de praktische meerwaarde over het hoofd wordt gezien. Wees dus kritisch en onderzoek goed welke behoefte, wens of vraagstuk de technologie in kwestie moet beantwoorden. Zoek eventueel een extern klankbord of sparringpartner die kritisch is en met een frisse blik kan meekijken.
Stap 3: concepten uitdenken en uitwerken
Je kent het probleem of vraagstuk en hebt een globaal beeld van de oplossing of het antwoord. De volgende stap is dan verschillende concepten ontwikkelen. Hoe gaan we de gewenste technologie precies toepassen? In het geval van de HoloLens kunnen dat 3D-schetsen van de oplossing zijn. Heb je daar niet de mensen voor in huis, onderzoek dan welke partijen je zouden kunnen helpen.
Stap 4: knopen doorhakken
Op basis van het concept maak je nu een keuze: wel of niet doorgaan? En zo ja, met welk concept? Hanteer daarbij 3 strategische afwegingen. Ten eerste: is het een innovatie die van strategisch belang is? Ten tweede: is de innovatie meteen van waarde voor jullie organisatie of voor jullie klanten? En ten derde: is de innovatie haalbaar en realistisch? Schat in wat er moet gebeuren en betrek alle sleutelpersonen, binnen en buiten je organisatie.
Stap 5: ontwikkelen en in gebruik nemen
Nu kun je de technologische oplossing gaan ontwikkelen en in gebruik nemen. Dat kan je doen in de vorm van een experiment of pilot. Beide vormen zijn goed, het belangrijkste is dat het bij jullie organisatie past. Deze stap is ook belangrijk voor de adoptie straks (zie stap 7): heb je de juiste ambassadeurs betrokken?
Stap 6: opschalen
Met de lessen uit de pilot of het experiment op zak kun je nu gaan opschalen. Bedenk eerst wat daarvoor nog geregeld moet worden. Extra mensen, bijvoorbeeld. Daarna zet je de innovatie in bij steeds meer afdelingen, totdat het beschikbaar is voor de hele organisatie. Let op valkuilen, zoals technische en bureaucratische hordes. Heeft iedereen bijvoorbeeld de juiste toegang? En is de security goed geregeld?
Stap 7: je medewerkers gaan ermee aan de slag
Een innovatie is waardeloos als hij niet wordt gebruikt. Bij stap 5 heb je al de basis gelegd voor de betrokkenheid van je medewerkers. Wanneer je in een vroeg stadium de meerwaarde duidelijk maakt en de juiste mensen betrekt, betaalt zich dat nu, in deze fase, uit. Je hebt een vruchtbare voedingsbodem, die je gaat versterken met demovideo’s, praktische instructies, train-de-trainer-trainingen en succesverhalen.
Stap 8: de cyclus blijven herhalen
Gefeliciteerd, de innovatie staat! Maar één innovatie maakt je nog geen innovatie-ecosysteem. Bovendien is de innovatie van vandaag, morgen alweer business-as-usual. Blijf dus alert op nieuwe mogelijke innovatieve technologie. Gebruik daarvoor je innovatie-ecosysteem en start, zodra zich een serieuze mogelijkheid aandient, het traject opnieuw.
Meer weten
Wil je meer weten over innoveren? Hoe je dat het beste kan aanpakken?
Download dan onze visiepaper: Succesvol innoveren: toegroeien naar een innovatie-ecosysteem