Blockchain en KPN: een perfecte combinatie

Soms krijg ik de vraag: wat moet KPN met de blockchain? Niet alleen zien mensen ons nog niet als leverancier van deze technologie, ook hebben ze vaak geen idee wat wij ermee kunnen én willen. In deze blog toon ik aan dat we juist geknipt zijn om met deze technologie te werken.

Als je er goed over nadenkt, is het eigenlijk heel logisch dat KPN met de blockchain aan de slag gaat. Het zit immers in ons dna. Ga maar na: glasvezel, kabel, draadloos en mobiel. We verbinden heel Nederland en beheren ook nog eens de grootste en belangrijkste netwerken van ons land. Dit alles mogen we doen omdat klanten ons vertrouwen. Ze vertrouwen er op dat we goed omgaan met data en internet privacy. Dat het altijd werkt. Dat je modem niet gehackt wordt.

Blockchain gaat echter verder, het organiseert vertrouwen tussen mensen. Mensen hebben geen echte verbinding zonder onderling vertrouwen. Zie hier onze rol. Technologie die vertrouwen organiseert, dat is KPN!

Veilige toegangsverlening

Vanuit die optiek is het dus niet meer dan normaal dat KPN, als betrouwbare verbinder van Nederland, zich bezighoudt met de blockchain. En met succes. In blog 1 las je al over onze bijdrage aan het blockchainexperiment bij het Persoonsgebonden Budget (PGB). Een ander aansprekend initiatief is het traject bij Nsecure. Hierbij gaat het om betrouwbare en veilige toegangsverlening tot kantoren of terreinen.

Internet of Things en blockchain

Nsecure levert en beheert fysieke toegangsoplossingen bij bedrijven en overheden. Organisaties willen immers niet dat iedereen altijd overal bij kan komen en Nsecure houdt voor hen bij wie waar toegang heeft. De toegangspoortjes zijn via het internet verbonden met deze database. Wanneer iemand zijn pasje bij het poortje houdt wordt in de database gekeken of de deur open mag. Nsecure biedt zo een totaaloplossing om onbevoegden buiten te houden en de rest toegang te geven tot hun werkplek.

Simpeler en slimmer toegang

Nsecure is met KPN een blockchain innovatietraject gestart om de toegangsverlening slimmer te maken terwijl de privacy beter gewaarborgd kan worden. Door de identiteitsgegevens niet in grote databases op te slaan van bedrijven, maar decentraal op de blockchain hebben gebruikers zelf controle over hun data. Er wordt alleen een verificatie gedaan of iemand wel of niet toegang krijgt, meer niet. Zo is de privacy beter gewaarborgd en de processen voor het toegangsbeheer zijn veel simpeler.

Snel project tegen lage kosten

Deze innovatie biedt Nsecure en hun klanten een nieuwe kijk op identiteit en toegangsverlening. Beide zijn complexe vraagstukken waarvan de impact op de business van Nsecure groot kan zijn. Ondanks deze innovatieve technologie is het geen jaren durend project met enorme kosten. Het doel is juist een snel te implementeren project tegen lage kosten te realiseren waarmee echte resultaten geboekt kunnen worden. We laten hiermee zien dat je op een eevoudige manieren gebruik kunt maken van de mogelijkheden die blockchain biedt. Zo laat je een organisatie kennis maken met deze technologie en leren ze er de waarde en mogelijkheden van te zien.

KPN in de voorhoede

Daarnaast bekijken we ook hoe we onze eigen manier van werken kunnen verbeteren met blockchaintechnologie. Zo leiden we een taakgroep binnen de GSMA, een samenwerkingsverband van onder andere mobiele operators en internetproviders. Binnen dat project bekijken we hoe blockchain ingezet kan worden om bijvoorbeeld dienstverlening te verbeteren voor netwerk operators. Vanuit KPN is hierbij het Blockchain Competence Centre betrokken. Dit is onderdeel van Cubes, onze afdeling voor new business.


We werken aan meer innovatieve technologie. Denk aan het Internet of Things (IoT) of kunstmatige intelligentie. Op zichzelf staand levert de blockchain  al mooie vernieuwingen op. Maar in combinatie met andere technologieën verzeker ik je dat de resultaten spectaculair zijn. Daarom vind ik het ook zo mooi dat KPN op al die gebieden volop experimenteert om ook de volgende stap alweer te kunnen maken.

Redmer Huizinga

Redmer werkt bij KPN Consulting en ondersteunt bedrijven en overheden met het ontdekken van de strategische impact- en de praktische toepassing van nieuwe technologie. Zoals Internet of Things, Datamanagement en Blockchain. Ontdekken is ervaren, dus hij staat voor een pragmatische hands-on manier van prototyping, samenwerken met andere bedrijven op weg naar business impact. Technologie is tenslotte slechts een middel. Hij schrijft regelmatig over wat deze nieuwe technologie betekent voor bedrijven en werkt momenteel aan een boek over de impact van blockchain op bedrijven en de maatschappij.

- Auteur: Redmer Huizinga

Gerelateerde artikelen