8 vragen over eHerkenning voor ondernemers

Met een brede ondersteuning van eHerkenning wil het ministerie van Economische Zaken het voor ondernemers makkelijker maken om allerlei zaken met de overheid veilig te regelen. Wat is eHerkenning precies en wat betekent het voor uw organisatie? We beantwoorden acht vragen over dit identificatiemiddel.

Wat is eHerkenning?
eHerkenning (eID) biedt één veilige digitale sleutel voor het inloggen bij diverse overheidsinstanties. Dit maakt het makkelijker voor ondernemers om allerlei zaken online af te handelen. Zij hoeven bijvoorbeeld minder verschillende wachtwoorden te onthouden. Lees in er meer over in het blog 'Wat is eHerkenning en wat zijn de voordelen?'.

Wie doet mee aan eHerkenning?

Een aantal belangrijke Nederlandse dienstverleners hebben op 28 juni een intentieovereenkomst getekend met het ministerie van Economische Zaken. Hierin spreken zij de intentie uit om eHerkenning uiterlijk 2018 als inlogmiddel aan te bieden.

De volgende dienstverleners hebben getekend:

·         Gemeente Den Haag – streefdatum december 2017

·         RDW – streefdatum 2017

·         RVO – streefdatum januari 2018

·         DUO – streefdatum januari 2018

·         Belastingdienst – streefdatum 2018

·         KvK – streefdatum juli 2018

·         UWV – streefdatum nog niet bekend

Wat verandert er ten opzichte van de huidige situatie?
Overheidsorganisaties hebben het identificeren voor zakelijke transacties nu nog op verschillende manieren geregeld. De diverse inlogmiddelen worden op termijn vervangen door eHerkenning.

Wat is de doelstelling van de overheid?
De overheid ziet eHerkenning als de volgende stap in het verminderen van de lasten- en regeldruk voor ondernemers. De intentieovereenkomst stelt dat het breed gebruik van eHerkenning substantieel bijdraagt aan de kabinetsdoelstellingen voor veilig digitaal zakendoen.

Wat kost eHerkenning?
eHerkenning kost ondernemers jaarlijks niet meer dan enkele tientjes. Daar staat tegenover dat het identificatiemiddel ook kosten bespaart. Bijvoorbeeld omdat ondernemers minder vaak langs een overheidsloket hoeven omdat veel documenten straks digitaal ondertekend kunnen worden.

Welke betrouwbaarheidsniveaus zijn er?
De inlogmiddelen voor eHerkenning zijn verkrijgbaar met verschillende betrouwbaarheidsniveaus. De deelnemende partijen gaan voor hun diensten betrouwbaarheidsniveau Substantieel (eH3) of hoger vereisen. Dit betekent dat ondernemers inloggen met een combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord, aangevuld met een sms- of pincode.

Wordt eHerkenning de standaard?
Ja. De overheid heeft eHerkenning echt als standaard-inlogvoorziening ontwikkeld voor bedrijven om zaken te kunnen doen met verschillende overheidsinstanties. Bij een groot aantal overheidsorganisaties wordt het veilig inloggen met eHerkenningsmiddelen ook al toegepast. Op 1 januari 2017 waren er ruim 275.000 actieve inlogmiddelen beschikbaar bij ruim 200.000 bedrijven en organisaties.

Wat is de rol van KPN?
KPN heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de huidige standaarden en is al jarenlang leverancier van eHerkenningsmiddelen en participeert actief in de verdere ontwikkeling naar de toekomst. Daarnaast opereert KPN als makelaar bij het aansluiten van instanties en bedrijven op het eHerkenningsstelsel. Nu al regelen honderdduizend gebruikers hun zaken online via KPN met onze oplossingen voor eHerkenning.

KPN verwelkomt het initiatief van het ministerie van Economische Zaken. We zijn ervan overtuigd dat deze standaardisatie goed nieuws is voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Meer weten

Wilt u meer informatie over hoe KPN online identiteiten beschermt en garandeert? U leest er alles over in onderstaand whitepaper.

Whitepaper: 'Digitaal zakendoen draait om vertrouwen'

Hoe krijgt u zekerheid over een online identiteit?' Identiteit ‘bewijzen’ met een handtekening? Dat past niet meer in de digitale wereld anno nu. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. In deze whitepaper tonen wij onze visie op het veranderde landschap rondom identiteitsmanagement en op welke wijze u hierop in kunt spelen.

Download

Gerelateerde artikelen