Deze 5 trends hebben grote impact op je bedrijfsnetwerk

We stellen stevige eisen aan onze bedrijfsnetwerken. Dat mag ook wel, want om succes te hebben in deze tijd is een flexibel en sterk netwerk onmisbaar. Organisaties stappen massaal over op datagedreven werken, liefst vanuit de cloud, ze werken locatieonafhankelijk, steeds vaker met nieuwkomers van buiten – partners, leveranciers én slimme apparaten. De 5 belangrijkste trends zetten we voor je op een rij.

Laten we eerlijk zijn: traditionele bedrijfsnetwerken zijn nauwelijks opgewassen tegen het toenemend aantal eisen dat organisaties eraan stellen. De performance hapert door het grote beroep dat er op de netwerken gedaan wordt. Experts zoeken koortsachtig naar manieren om de flexibiliteit en snelheid van het netwerk te vergroten, zonder dat dit ten koste mag gaan van de veiligheid. En dat terwijl de veiligheid en de betrouwbaarheid van het netwerk sowieso al omhoog moesten.

Om overzicht te scheppen, hebben wij de 5 belangrijkste trends op een rij gezet. Voor ons noodzakelijk om onze dienstverlening te kunnen blijven vernieuwen, voor jou relevant om de vinger op de zere plek te leggen. Welke trend heeft de meeste impact op júllie bedrijfsnetwerk?

1. Groei van gebruik van ‘de multicloud’

Steeds meer organisaties hebben een hybride infrastructuur: sommige applicaties en data staan in eigen datacenters, terwijl andere applicaties als Software as a Service (SaaS) worden afgenomen, of naar een private en public cloud zijn verplaatst. Deze toepassing van verschillende cloudvormen naast elkaar noemen we ‘de multicloud’. Hier vertellen we in een volgend blog meer over. Voor nu volstaat de vaststelling dat deze populariteit van de multicloud voor een aanzwellende verkeersstroom zorgt, met veel impact op de performance van bedrijfsnetwerken.

2. Bring your own device

Het gebruik van data en applicaties verandert. Voorheen werkten de meeste kantoormedewerkers op een vaste desktop en via een fysieke kabel. Nu zijn die vroegere kantoormedewerkers overal aan het werk, thuis en op flexplekken buiten de deur, én met andere devices: mobiele telefoons, tablets en laptops. Vaak niet eens van de organisatie, maar van de medewerker zelf. Dat betekent dat ook de beveiliging van het netwerk veel flexibeler moet worden. Hoe weet je anders wie je op je netwerk toelaat?


Whitepaper: The future of networking

Verslim ook jouw netwerk. Lees onze visie, bekijk de 3 cases en ontdek hoe KPN je helpt met jouw connectiviteit.

Download


3. Vanaf steeds meer locaties

Het aantal locaties waarvandaan ingelogd wordt, neemt eveneens toe. Op de eigen kantoorlocaties, onderweg via een mobiel signaal of thuis via het wifinetwerk. Was er in het begin van de coronacrisis ‘alleen’ het massale thuiswerken, nu is het thuiswerken gebleven en zijn er kantoor- en onderwegwerkers bijgekomen. Meer mensen zijn bovendien buiten kantoortijden actief. Dat nieuwe verkeer vraagt veel van zowel de performance, beveiliging als de flexibiliteit van het netwerk.

4. IoT groeit exponentieel

In steeds meer branches worden Internet of Things-toepassingen (IoT) ingezet. Denk aan camera’s, pinautomaten en dweilmachines in de retail, of aan domotica in de zorg. Maar ook in grotere kantoren hangen sinds de coronaperiode sensoren die bijvoorbeeld de drukte in ruimtes meten en het gebruik ervan. Al die apparaten en sensoren komen er op het netwerk bij en dat vraagt – naast meer capaciteit – om een aangescherpt securitybeleid, zeker bij apparaten die niet uit Europa komen.

5. In een uitdijend ecosysteem

Was het bedrijfsnetwerk voorheen alleen toegankelijk voor vaste medewerkers en een select groepje tijdelijke krachten binnen de kantoormuren, nu bedienen bedrijfsnetwerken een veel diverser palet aan mensen. Interimmers, zzp’ers, leveranciers, klanten, zelfs complete tijdelijke teams: het vroegere personeelsbestand is een modern ecosysteem aan mensen dat per week, zelfs per dag kan verschillen. Een bedrijfsnetwerk moet met die wisselende samenstelling om kunnen gaan.

Nieuwe oplossingen

Terwijl nieuwe technologie en trends zorgen voor hogere eisen voor je netwerk, biedt nieuwe technologie ook oplossingen. Zoals andere mogelijkheden om met die groeiende complexiteit om te gaan. Benieuwd wat er in jouw situatie mogelijk is? Daar vertellen we je graag meer over? Maak dan een afspraak voor een gesprek! Dat kan via je accountmanager of door contact met ons op te nemen.

Meer weten

Benieuwd hoe wij je kunnen helpen met het beste netwerk van Nederland? We vertellen je graag meer over ons slimme pakket aan netwerkdiensten voor soepel en veilig thuis-, onderweg en op kantoor werken. Of lees onze whitepaper: 'The future of networking'.

Cisco logo

Gerelateerde artikelen