We geven je een aantal tips waarmee je jouw gegevens op je smartphone beter beveiligt.

Altijd een code of vingerafdrukscanner

Zorg er altijd voor dat je telefoon is beveiligd met een pincode of vingerafdrukscanner. Wees creatief in je code want je wilt een dief het niet te makkelijk maken met een veel voorkomende pincodes zoals 0000 en 1234.

Zo stel je direct een code of vingerafdrukscanner in:

iOS: Instellingen -> Touch ID en toegangscode
Android: Instellingen -> Persoonlijk -> Beveiliging -> Schermvergrendeling

Find my iPhone/Android Device Manager

Met Find my iPhone of Android Device Manager kun je jouw telefoon op afstand laten vergrendelen en opsporen. Ligt hij in de buurt en ben je hem kwijt, dan kun je ook een geluid laten afspelen zodat je weet waar hij ligt. Weet je zeker dat hij gestolen is, dan kun je de locatie van je telefoon online volgen. Ook is het mogelijk om vanaf afstand de gegevens op de telefoon te verwijderen, zodat een ander jouw gegevens niet kan inzien en gebruiken.

Zoek mijn iPhone aanzetten: Instellingen -> iCloud -> Zoek mijn iPhone 
Zoek mijn iPhone beheer: Via de Find my iPhone app of kijk op icloud.com

Android Device Manager aanzetten: Google instellingen -> Beveiliging 
Android Device Manager beheer: Via de Android Device Manager app of google.com/android/find

Apps uit de app-winkel

Haal nooit zomaar een app van een website of downloadlink! Download alleen apps uit de officiële app-winkel van Android of iOS. Alle apps voor een iPhone in de app-winkel zijn gecontroleerd door Apple. Controleer ook goed of de uitgever van de app betrouwbaar is en of de reviews van de app positief zijn.

Machtigingen van apps

Als je een app voor het eerst start, wil deze toegang tot bepaalde onderdelen van je telefoon. Denk aan contacten, je foto-bibliotheek of locatiegegevens. Heeft de app deze echt nodig? Zo niet, geef dan geen toegang. Je kunt dit naderhand ook makkelijk blokkeren in de instellingen van je telefoon.

Te mooi om waar te zijn?

Dan is het dat vaak ook zo! Twijfel je over de echtheid van een e-mail, Google eens naar de afzender en kijk of mensen je voor zijn geweest. In een e-mail kan ook een bijlage zitten die schadelijk is voor je telefoon. Wees altijd op je hoede met het verbinden naar een openbaar wifi-netwerk.

Pas op voor smishing

In een smishing sms doet de oplichter zich voor als een bedrijf of organisatie. De tekst bevat meestal een nepmededeling die vraagt via een link in de sms iets te doen. De link doet zich voor als de site van het bedrijf of organisatie, maar is dat niet. De oplichters verkrijgen zo je wachtwoorden om die verder te misbruiken.

Tip: Ga nooit in op sms verzoeken om een link te volgen en voer nooit wachtwoorden in op zo’n link. Doe nooit betalingen die erbij gevraagd worden. Bedrijven en organisaties zullen dit nooit per sms aan je vragen!

Onderwerpen die met veilig online te maken hebben

Veilig online met KPN

Met KPN Veilig beveilig je gratis je PC, laptop, tablet of smartphone tegen virussen en malware.

Computer veilig online gebruiken

We geven je een aantal handige tips om je computer veilig te gebruiken.

Veilig online op openbare wifi

Tips om veilig openbare wifinetwerken te gebruiken.