Hoe verwijder ik virussen met de Malwarebytes?

Heb je last van een computer virus?

Gelukkig zijn er genoeg manieren om een virus van je computer of laptop te verwijderen. Wij leggen je uit hoe je dat doet met Malwarebytes. Volg het onderstaande stappenplan om jouw computer te controleren op virussen. Het gebruik van de scanner is gratis en verplicht je tot niets.

Let op: Je kunt dit alleen uitvoeren als je gebruik maakt van een Windows systeem. Apple computers, telefoons of tablets hoef je niet te scannen.

 1. Druk tegelijk op de 'Windows toets' en toets 'r'. Er verschijnt een scherm met de naam 'uitvoeren'. Vul hier in 'msconfig' en druk op 'enter' op je toetsenbord.

 2. Selecteer het tabblad 'computer opstarten' en zet een vinkje in de optie 'opstarten in veilige modus' en een stipje in de optie 'netwerk'. Klik daarna op 'ok'. Je computer zal daarna opstarten in de veilige modus.

Tip: Na het scannen kun je de bovenstaande procedure herhalen en het vinkje voor 'opstarten in veilige modus' weer verwijderen. Na een herstart zal je computer weer op de vertrouwde manier opstarten. 

 1. Start je computer opnieuw op en wacht tot je biosgegevens geladen zijn. Dit gebeurd wanneer je het zwarte scherm te zien krijgt voorafgaand aan het scherm met het Windows logo. Tijdens het laden van deze bios gegevens druk je een paar keer op de F8-toets. Kies voor de optie 'veilige modus met netwerkmogelijkheden'.

 1. (Het is mogelijk dat er een melding van Internet Explorer volgt. Kies in dat geval voor 'Bestand downloaden') Mocht de download niet lukken, gebruik dan deze alternatieve link.
 2. Kies een map waarin je het bestand opslaat.
 1. Open de map waarin het bestand is opgeslagen. 
 2. Dubbelklik op het Setup bestand. Het is mogelijk dat er een waarschuwing volgt. Klik op 'uitvoeren'. 
 3. Selecteer een taal. Dit zal in de meeste gevallen 'Nederlands' zijn. 
 4. Het installatieprogramma opent. Doorloop de stappen die volgen.
 5.  Sluit de installatie af door te drukken op de knop 'Voltooien'.
 1. Open de Malwarebytes Anti Malware scanner via het zojuist aangemaakte icoon op bureaublad of taakbalk.    
 2. De scanner zal de laatste updates automatisch downloaden. Controleer dit bij het kopje Scanstatus. De optie Updates zou de status 'Actueel' moeten weergeven.
 1. Klik op de blauwe knop 'Scan Nu'.
 2. Het programma zal beginnen met scannen.

  Let op:
  De scan kan meerdere uren duren. Breek de scan nooit vroegtijdig af.
 3. Na het voltooien van de scan worden de resultaten getoond. Verwijder eventuele besmettingen door te klikken op de knop 'Selectie in quarantaine plaatsen'.
 4. Wanneer het programma aangeeft dat het nodig is om je computer opnieuw op te starten, doe je dat.
 5. Open nadat de scan is voltooid de menu-optie 'Rapporten' en zet een vinkje in het scan-rapport dat zojuist is aangemaakt.
 6. Klik op de knop 'Rapport bekijken'.
 7. Er opent zich een nieuw scherm. Klik op de knop 'Exporteer'. Kies voor de optie 'Tekstbestand (*.txt).
 8. Geef het logbestand een naam en onthoud waar je deze opgeslagen hebt.
 9. Mail het logbestand dat je eerder opgeslagen hebt naar: abuse@kpn.com