IPv6: wat is het en wat kun je ervan verwachten?

Elk apparaat dat verbonden is met internet heeft een eigen adres: een IP-adres. Omdat steeds meer apparaten wereldwijd verbonden zijn met het internet, zijn de beschikbare adressen zo goed als op. Daarom 'verhuizen' we de komende tijd – zonder dat je het als klant merkt – naar een nieuw type IP-adres: IP versie 6 (IPv6). Versie 5 slaan we over! Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie over de overgang naar IPv6.

Wat is IP?

Apparaten op internet en websites gebruiken een IP-adres om elkaar te herkennen wanneer ze over en weer pakketjes informatie sturen. Het lijkt daarom het meest op het postadres van iemand die je zelf een pakketje stuurt. In Nederland bestaan adressen uit een postcode en huisnummer, bijvoorbeeld 5988 BN 19. Een IP-adres versie 4 ziet er zo uit: 172.16.254.1. In de nieuwe versie van het IP-adres, IPv6, zijn er veel meer cijfercombinaties mogelijk dan in de oude versie, IPv4. Daarom is IPv6 een toekomstbestendig adressensysteem. Zo ziet een IPv6 eruit: 2234:0000:0000:6904:0019:d2ff:feb3:5e4f.

Wat betekent de overgang naar IPv6 voor jou?

Onze technische experts zorgen voor de verhuizing naar IPv6 zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen. Op de achtergrond gebeurt het volgende:

  • We zetten het netwerk en de apparaten die hiermee verbinden om naar het IPv6-adressensysteem. Dit heeft geen invloed op je internetervaring.
  • Steeds meer websites gebruiken IPv6. Omdat de meeste websites zowel een IPv4- als een IPv6-adres gebruiken, blijven de meeste pakketjes gewoon aankomen.

Wanneer levert IPv6 een foutmelding op?

Als het besturingssysteem van het apparaat waarmee je op internet gaat nog geen IPv6 ondersteunt, dan krijg je bij websites die alleen IPv6 gebruiken een foutmelding: 'Deze site is niet bereikbaar'. Het besturingsysteem Android, dat onder andere draait op Samsung Galaxy-telefoons, ondersteunt IPv6 vanaf versie 5.0 (Lollipop). Het besturingssysteem van de iPhone, iOS, wordt in 2020 aangepast voor IPv6.

Wat kun je verwachten?

De mobiele apparaten op het KPN-netwerk die IPv6 ondersteunen, gaan vanaf september 2019 in groepen over. Jouw modem van KPN thuis is in de meeste gevallen al geschikt voor IPv6.

Thuis

Op dit moment zijn de KPN Experia Box V8, V9, V10 en V10a al geschikt voor IPv6. De V9 en de V10 zijn voor IPv6 ook al in gebruik. De verwachting is dat vanaf het najaar ook de V8 en de V10a in gebruik worden genomen. Je leest hier een update zodra er nieuws is.

Mobiel

We zetten klanten met een mobiel abonnement vanaf 30 september 2019 in groepen over naar IPv6. Om IPv6 te gebruiken, update je het besturingssysteem van je smartphone naar de laatste versie.

Meer info

Wil je meer weten over IPv6 of heb je hier vragen over? Ga dan naar het KPN forum.

Naar het forum