IPv6: wat is het en wat kun je ervan verwachten?

Steeds meer apparaten zijn verbonden met het internet. Elk apparaat krijgt een apart adres om het te herkennen, een IP-adres. Door het grote aantal apparaten, zijn de beschikbare adressen zo goed als op. Daarom 'verhuizen' we de komende tijd - zonder dat jij hier iets van merkt - naar een nieuw type IP-adres. Dit nieuwe type heet IP versie 6 (IPv6). Versie 5 slaan we over. Hieronder lees je de belangrijkste informatie over IPv6.

Waarom gebruiken we IPv6?

Apparaten op internet en websites gebruiken een IP-adres om elkaar te herkennen en digitaal met elkaar 'te praten'. Dat doen ze door digitale pakketje naar elkaar te versturen. Het lijkt op het postadres van iemand, waarmee je een pakketje naar elkaar kunt sturen.

In Nederland bestaan adressen om een pakketje naar te sturen uit een postcode en huisnummer. Een IP-adres ziet er anders uit. Tot nu toe gebruikte we IP versie 4, een IPv4 adres ziet er zo uit: 172.16.254.1. In de nieuwe versie van het IP-adres, IPv6, zijn er veel meer cijfercombinaties mogelijk dan in de oude versie, IPv4. Daarom is IPv6 een toekomstbestendig adressensysteem. Zo ziet een IPv6 eruit: 2234:0000:0000:6904:0019:d2ff:feb3:5e4f. Hierdoor kunnen we veel meer apparaten met het internet verbinden.

Wat betekent de overgang naar IPv6 voor jou?

Wij zorgen voor de verhuizing naar IPv6, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen. Op de achtergrond gebeurt het volgende:

  • We zetten ons netwerk en de apparaten die hiermee verbinden, om naar het IPv6-adressensysteem. Dit heeft geen invloed op je internetervaring.
  • Steeds meer websites gebruiken IPv6. Omdat de meeste websites zowel een IPv4- als een IPv6-adres gebruiken, blijven de meeste pakketjes gewoon aankomen.

Wanneer levert IPv6 een foutmelding op?

Als het besturingssysteem van het apparaat waarmee je op internet gaat, nog geen IPv6 ondersteunt, dan kun je een foutmelding krijgen. Dit gebeurt bij websites die alleen IPv6 gebruiken. De foutmelding die je ziet is ‘Deze site is niet bereikbaar’.

Wat kun je verwachten van IPv6?

Alle vaste verbindingen van het KPN-netwerk ondersteunen nu IPv6. Jouw modem van KPN (bijvoorbeeld de KPN Box 12) is in de meeste gevallen al geschikt voor IPv6.

Thuis

Op dit moment zijn de KPN Experia Box V9, V10, V10a en KPN Box 12 geschikt voor IPv6. Ook de FRITZ!Box ondersteunt IPv6.

Mobiel

Alle mobiele abonnementen van KPN ondersteunen IPv6. Ook alle prepaid simkaarten van KPN zijn geschikt voor IPv6.

Meer weten over IPv6?

Wil je meer weten over IPv6 of heb je hier vragen over? Ga dan naar het KPN Forum.

Naar het KPN Forum