Je hebt kort geleden je abonnement verlengd

In de maand volgend op je verlenging krijg je vanuit KPN eenmalig 2 facturen. 

1e factuur

Overgangsfactuur van oud naar nieuw abonnement
Op je facturen voor je oude abonnement betaalde je de periode van de 1e t/m de laatste dag van de maand vooruit. Je verlenging ging waarschijnlijk niet precies op die laatste dag in. Dus heb je voor je oude abonnement een paar dagen teveel vooruitbetaald. En voor je nieuwe abonnement moet je die dagen nog betalen. Hierdoor betaal je dus nooit 2 keer voor dezelfde dag.

2e factuur

De factuur die je vanaf nu elke maand van ons krijgt
Op deze factuur staat het normale maandelijkse bedrag van je nieuwe abonnement. Ook staan hier natuurlijk eventuele verbruikskosten of online aankopen op. Verbruikskosten betaal je altijd achteraf.

Bijvoorbeeld de belkosten van je zomervakantie in augustus staan op de factuur van september. We snappen dat dit verwarrend kan zijn. Lees daarom hieronder hoe het precies werkt.

Wat betekent dit voor jou?

Je facturen voor de verlenging

Voor je oude abonnement betaalde je de verbruikskosten van de voorgaande maand en de abonnementskosten van de huidige maand. Dus op de factuur van september stond het verbruik van augustus en de abonnementskosten van september.

Je facturen na de verlenging

Vanaf nu betaal je de verbruikskosten voor de afgelopen factuurperiode en de abonnementskosten voor de komende periode. Je betaalt dus niet meer per maand, maar per factuurperiode. Dit betekent dat als je de factuur op de 10e van de maand krijgt, je vanaf nu het verbruik betaalt van de 10e van de afgelopen maand tot de 10e van de huidige maand en de abonnementskosten van de 10e van deze maand tot de 10e van de volgende maand.

Voorbeeld van oud naar nieuw

Abonnement verlengd op 5 augustus


1 t/m 4 augustus oude abonnement.5 augustus tot 5 september: nieuwe abonnement. Het deel van 5 t/m 31 augustus heb je al vooruitbetaald voor je oude abonnement. Dus dat deel betalen we terug. En in plaats daarvan betaal je die dagen vanuit je nieuwe abonnement. In dit voorbeeld betaal je vanaf nu dus altijd een factuurperiode vooruit van de 5e tot de 5e van de volgende maand.

Wat merk je hiervan?

Het totaalbedrag van deze 2 facturen kan hoger of lager uitvallen dan wat je gewend was. Dit is afhankelijk van welk abonnement je kiest en welk moment in de maand je de factuur ontvangt. Dus ook als je maandelijkse abonnementsbedrag gelijk blijft na de verlenging, dan kan het zijn dat je 1 keer wat meer betaalt omdat de periode waarover je betaalt verandert. 

Het abonnementsbedrag op de nieuwe (2e) factuur is wat je tijdens het bestellen van je nieuwe abonnement hebt gezien (soms staan hier wel nog wat eenmalige kosten bij zoals bijbetaling van het toestel en thuiskopieheffing). En dit is dan ook het abonnementsbedrag dat we vanaf nu op elke factuur afschrijven. 

 

Veelgestelde vragen over facturen na verlengen

Als je factuur en dus je bundelperiode wijzigt, is het handig om MB's te delen aan de start van je bundel. Je ziet je factuur & bundelperiode op je factuur.


Wil je meer weten over MB's delen?

We verbeteren continu ons netwerk en onze diensten en daar hoort ook een toekomstvast factuursysteem bij.
Daarom gaan we voor mobiele abonnementen, net als bij internet het abonnement een hele maand vooraf in rekening brengen.

Je krijgt 2 facturen omdat dit een éénmalige overgangssituatie is. Hierbij handelen we het oude abonnement af op de 1e factuur en brengen we het nieuwe abonnement in rekening op de 2e factuur.
Op de oude factuur stonden je abonnementskosten van de 1e t/m de laatste van de maand. Op de nieuwe factuur staan je abonnementskosten van bijvoorbeeld de 5e van de huidige maand tot de 5e van de volgende maand
Je betaalt beide facturen (met automatische incasso). De oude factuur is een verrekening van je oude met je nieuwe abonnement. De nieuwe factuur is de factuur die je vanaf nu elke maand van ons krijgt. Hierop staan de afgesproken abonnementskosten.
Of je geld terug krijgt, is afhankelijk van het nieuwe abonnement dat je hebt gekozen. Als je geld terugkrijgt van je oude abonnement, dan storten we dat op je rekening.

Nee je gaat niet meer betalen dan het abonnementsbedrag waarvoor je gekozen hebt. Je gaat vanaf nu wel een volledige maand vooruit betalen in plaats van een gedeelte van de maand. Dus vandaar dat je éénmalig 2 facturen krijgt.

Die betaal je altijd achteraf. In de oude situatie was dat altijd het verbruik van 1e t/m laatste van de vorige maand. Maar vanaf nu wordt dit bijvoorbeeld het verbruik van de 5e tot de 5e van de maand. Hierdoor herken je de verbruikskosten op de factuur beter.

Hiervoor ontvang je een aparte factuur, kort nadat je het toestel hebt ontvangen.
Nee, je betaalt je (nieuwe) toestel gewoon nog met de afgesproken maandelijkse bedragen af.
Dan start de factuurperiode voor al deze abonnementen voortaan op de factuurdatum in plaats van de 1e van de maand. Omdat je voor alle abonnementen de abonnementskosten een hele maand vooruit gaat betalen, is het bedrag eenmalig hoger dan je gewend bent.

Je databundel is nog steeds een hele maand geldig, alleen het startmoment is nu anders. Je bundel start vanaf nu tegelijk met je factuurmoment; bijvoorbeeld op de 5e van de maand in plaats van standaard op de 1e van de maand. Daarom adviseren we je om data te delen op het factuurmoment en niet meer op de 1e van de maand. Kijk in MijnKPN hoeveel MB’s je nog in je bundel hebt en tot wanneer je deze kan gebruiken. De MB's met de eerste einddatum gebruik je automatisch als eerste.

Je databundel is nog steeds een hele maand geldig, alleen het startmoment is nu anders. Je bundel start vanaf nu tegelijk met je factuurmoment; bijvoorbeeld op de 5e van de maand in plaats van standaard op de 1e van de maand. Automatisch delen gebeurt altijd op de dag dat je nieuwe bundel start. In dit voorbeeld is dat dus op de 5e van de maand. De gedeelde MB's zijn dan geldig van de 5e tot de 5e van de volgende maand. In de MijnKPN app staat hoe lang de gedeelde en/of de eigen MB’s geldig zijn. De MB's met de eerste einddatum gebruik je automatisch als eerste.

Ja dat gaat gewoon door. Deze wijziging heeft geen gevolgen voor automatische incasso.

Nee, die blijft hetzelfde.

Nee, deze wijziging heeft geen gevolgen voor de incassotermijn van de factuur.

Nee, dat kan niet. Je kunt wel de incassodatum wijzigen. Dan betaal je op een datum naar keuze.