Voorwaarden voor gebruik roaming op basis van ‘roam like home’

Geen Fair Use Policy en je bundel helemaal opmaken, dat kan!

Vanaf 1 juni 2017 kun je bij KPN je abonnement in de hele EU gebruiken, dit heet ‘Roam Like Home’. Je abonnement kun je helemaal opmaken en je hoeft geen rekening te houden met een fair use policy van maximaal 60 dagen of een beperkt aantal MB’s. Dit betekent dat je gewoon kunt internetten, bellen en sms’en in de hele EU net zoals je thuis in Nederland gewend bent.

Wel moet je kunnen aantonen dat je een duurzame band hebt met Nederland. Bijvoorbeeld als je woont, werkt of een studie volgt in Nederland. Dit checken we zodra je over een periode van 4 maanden meer belt, sms’t of internet in de EU, dan in Nederland.

We leggen het je stap voor stap uit.

Benieuwd naar de abonnementen van KPN?

KPN heeft voor ieder wat wils. Wil je direct foto's versturen en films kijken zonder eerst te bufferen? Met het 4G-netwerk van KPN heb je overal een stabiel netwerk en down en upload je razendsnel grote bestanden.

Meer informatie


1. Band met Nederland

Duurzame relatie met Nederland

De tarieven van onze abonnementen gelden alleen voor jou als je in Nederland woont. Of als je een duurzame band hebt met Nederland. Die band heb je als je vaak en veel aanwezig bent in Nederland, bijvoorbeeld omdat:

 • je een vaste en fulltime baan in Nederland hebt, ook als je grensarbeider bent.
 • je een zelfstandige ondernemer bent met een opdracht voor langere tijd. Hierdoor lijkt jouw aanwezigheid in Nederland op die van iemand met een vaste en fulltime baan.
 • je voor langere tijd een opleiding volgt in Nederland.
 • er andere situaties voor jou gelden waardoor jouw aanwezigheid in Nederland lijkt op de situaties hierboven. Denk bijvoorbeeld aan gedetacheerden en gepensioneerden die een bepaalde periode in het jaar niet in Nederland wonen.

Aantoonbare duurzame relatie

Je kunt aantonen dat je in Nederland woont of dat je een duurzame band met Nederland hebt op verschillende manieren.

 1. Als je een consument bent:

  • Documenten die jouw verblijf in Nederland aantonen. Bijvoorbeeld verblijfsdocumenten en post- en factuuradressen voor diensten van andere aanbieders.
  • Documenten die jouw duurzame band op een andere manier aantonen. Bijvoorbeeld een verklaring van een hoger onderwijsinstelling, bewijs van inschrijving in het kiesregister, bewijs van betaling van lokale belastingen, een werkgeversverklaring en opdrachtcontracten voor zelfstandigen.
 2. Als je een zakelijke klant bent:Documenten waaruit de vestiging van jouw onderneming in Nederland of uitvoering van jouw voornaamste economische activiteit in Nederland blijkt. Daarnaast moeten ook je medewerkers die de dienst gebruiken een duurzame band met Nederland hebben. Die blijkt bijvoorbeeld uit de verhouding tussen het aantal werknemers in jouw onderneming in Nederland en het aantal actieve SIM-kaarten en de eigen duurzame band van deze werknemers met Nederland.

Wanneer vragen we je de duurzame band aan te tonen?

We kunnen je vragen aan te tonen dat je in Nederland woont of op een andere manier een duurzame band hebt met Nederland:

 1. Als je een abonnement afsluit.
 2. Als je een abonnement hebt en we bij de controle van de duurzame band zien dat je jouw abonnement niet voor periodieke reizen gebruikt. De controle van de duurzame band leggen we hieronder uit.

Als je dit niet kunt of wilt aantonen, kunnen we een toeslag rekenen.

Onderzoeken van de duurzame band

We kunnen met onderstaande objectieve punten onderzoeken of je misschien geen duurzame band met Nederland hebt.

 1. Jouw verbruik in het buitenland waar je abonnement geldig is, is groter dan jouw verbruik in Nederland. Kijk op hier in welke landen je abonnement geldig is. Dat meten we over een periode van tenminste 4 maanden en in hoeveelheid minuten, sms’jes of MB's, gezamenlijk of apart.  Daarnaast ben je per dag gemeten vaker in die landen dan in Nederland. Daarbij geldt elke dag waarop je je aanmeldt op het netwerk van KPN in Nederland als een dag in Nederland.
 2. De betreffende SIM-kaart is in een periode van tenminste 4 maanden voor langere tijd vrijwel niet in Nederland gebruikt en wordt voornamelijk gebruikt in het buitenland waar je abonnement geldig is.
 3. Je koopt meer dan één SIM-kaart die je daarna niet gebruikt voor af en toe een reis naar het buitenland, maar bijvoorbeeld voor het omzeilen van de punten hierboven.

Toeslag bij twijfel

Als door de zojuist genoemde punten twijfel bij ons ontstaat over jouw duurzame band met Nederland, laten we jou dat weten. Je krijgt daarna 2 weken de tijd om aan te tonen dat je jouw gedragspatroon hebt aangepast. Je kunt ook met de hieronder beschreven klachtprocedure bewijzen dat je wel een duurzame band hebt met Nederland.

Als je die band niet kunt of wilt aantonen, kunnen we een toeslag voor mobiel gebruik in het buitenland waar jouw abonnement geldig is rekenen. Die toeslag rekenen we niet meer zodra je later alsnog aantoont dat jouw gedragspatroon veranderd is of dat je jouw duurzame band met Nederland hebt hersteld.

2. Georganiseerde doorverkoop verboden

Het is niet toegestaan om meerdere SIM-kaarten op georganiseerde wijze door te verkopen aan personen die geen duurzame band hebben met Nederland. Als we vaststellen dat je dit verbod overtreedt, kunnen we direct maatregelen nemen om misbruik te voorkomen. Bijvoorbeeld de SIM-kaart blokkeren, stoppen met het verkopen van SIM-kaarten of een toeslag rekenen aan jou.

3. Hoogte van de toeslag

De hoogte van de toeslag die in artikel 1 en 2 genoemd wordt, is in onderstaande tabel te vinden.

In EUR, incl. BTW Spraak (uitgaand) per minuut Sms per bericht Data per GB (Afgerekend per 1 kB)
Vanaf 15/06/2017 € 0,0387 € 0,012 € 9,317
Vanaf 01/01/2018 € 0,0387 € 0,012 € 7,260
Vanaf 01/01/2019 € 0,0387 € 0,012 € 5,445
Vanaf 01/01/2020 € 0,0387 € 0,012 € 4,235
Vanaf 01/01/2021 € 0,0387 € 0,012 € 3,630
Vanaf 01/01/2022 € 0,0387 € 0,012 € 3,025

Voor inkomende spraakoproepen geldt de toeslag in de Roamingverordening (EU 531/2012), artikel 6 lid 2.

4. Klachten

We vinden het belangrijk dat je tevreden bent. Heb je toch een klacht over de toeslag? Dan kun je een klacht indienen op de manier die in de Algemene Voorwaarden staat.