Dit is cryptojacking

Cryptojacking is een vorm van cybercriminaliteit. Hackers gebruiken daarbij uw computer of mobiele apparaat om cryptovaluta te maken. In 2020 ging het om 89 procent van alle ontdekte aanvallen met malware in de Benelux.¹

Wat is cryptojacking?

Bij cryptojacking gebruiken kwaadwillenden zonder toestemming apparatuur van hun slachtoffers. Het kan gaan om computers, tablets, smartphones en servers. De aanvallers gebruiken de kracht van uw apparaat om cryptovaluta te maken. Ze gebruiken dus ook uw elektriciteit. Voorbeelden zijn cryptovaluta zijn Bitcoin, Ether en Monero.

In tegenstelling tot andere cyberaanvallen, blijft cryptojacking verborgen voor u als slachtoffer. De criminelen willen ook geen geld of informatie van uw apparaat stelen. Ze willen de rekenkracht ervan gebruiken. Waarom? Omdat voor het maken van cryptovaluta ontzettend veel computerkracht en stroom nodig is.

Hoe werkt cryptojacking?

Cybercriminelen hacken uw apparaat om er software voor cryptojacking op te installeren. Omdat de software op de achtergrond werkt, merkt u daar als gebruiker niet veel van. Uw computer blijft gewoon doen wat hij altijd deed. Wel kunt u merken dat alles wat langzamer gaat dan u gewend bent, omdat de hardware zwaarder belast wordt.

Hoe kunnen criminelen deze software op uw apparatuur installeren? De eerste manier is via phishing: door u op een schadelijke koppeling in een e-mail te laten klikken. De tweede manier is door de schadelijke software aan een website of online advertentie toe te voegen. De malware werkt dan via uw browser.

Wat zijn de gevolgen van cryptojacking?

Cryptojackingsoftware werkt (vrijwel) ongemerkt op de achtergrond van uw systeem. Het gebruikt de processor (CPU), de grafische processor (GPU), het werkgeheugen (RAM) en bandbreedte van uw internetverbinding. Door het intensieve gebruik van uw apparaat, wordt deze trager. U kunt het ook merken aan de snelheid van het internet. Ook uw elektriciteitsverbruik gaat omhoog. Het kost u dus geld.

Hoe vaak komt cryptojacking voor?

Volgens securitybedrijf NTT had 41 procent van alle ontdekte kwaadaardige software wereldwijd in 2020 een verband met het illegaal produceren van cryptovaluta. Malware om cryptomunt Monero te maken, kwam het meest voor. Deze maakte dat jaar 82 procent uit van alle cryptojacking.

In de Benelux werd 89 procent van de opgespoorde malware gebruikt voor cryptojacking. In het Verenigd Koninkrijk was dat 87 procent en in Duitsland 65 procent. Cryptojacking komt in ons land dus relatief veel voor.

Hoe herkent u cryptojacking?

De criminelen die op uw apparatuur illegaal cryptovaluta maken, willen natuurlijk niet dat u dit in de gaten hebt. Hoe komt u erachter of dat ook écht het geval is? Dat is helaas heel lastig.

Deze stappen kunt u nemen:

- Doe een uitgebreide virusscan. Als uw scanner het schadelijke script heeft gevonden, verwijder het bestand dan meteen.

- Bent u enigszins technisch onderlegd, check dan of een bepaald proces verdacht veel processorcapaciteit en stroomverbruik veroorzaakt. In Windows taakbeheer (Ctrl+Alt+Delete) kunt u alle processen zien die op de achtergrond draaien. Kijk of er in dit lijstje iets staat wat u niet herkent en niet op uw pc thuishoort. Als u een Mac heeft, ga dan naar Apps > Hulpprogramma’s. Open Activiteitenweergave en ga naar de tab ‘CPU’ en open deze tool app om dit te checken.

- Bent u niet zo technisch, schakel dan een handige bekende of IT'er in bij het opsporen van de oorzaak van de prestatieproblemen.

Hoe kunt u cryptojacking voorkomen?

- Gebruik een ad-blocker. Deze kan sommige vormen van cryptojacking voorkomen of ontdekken.

- Installeer extensies die cryptominingscripts op webpagina’s detecteren.

- Installeer KPN Veilig. Installeren doet u zo.

- Trap niet in phishingmails. Lees hier het artikel ‘5 tips om phishing te herkennen’.

¹ Bron: NTT, Global Threat Intelligence Report 2021

Gerelateerde artikelen