Handige tips om veilig online te gamen

Steeds meer mensen spelen games. Op de computer, mobiele telefoon of gameconsole is dit digitale tijdverdrijf erg populair. Even een potje voetbal spelen tegen vrienden, de vijand opjagen in een schietspelletje of een spannend avontuur beleven in een fantasiewereld, is voor veel mensen een plezierige bezigheid.

Vooral sinds de coronaperiode, zagen we het aantal online gamers toenemen. Ook eSports kreeg in deze periode flink meer belangstelling. Zo raceten bekende autocoureurs digitaal met elkaar en nam ook het digitale voetbal in de eDivisie, waarvan KPN hoofdsponsor is, een behoorlijke stap voorwaarts.

Helaas zien we ook een negatief effect aan deze toename van online gamen, namelijk op het gebied van computerbeveiliging. Ook gamers kunnen het slachtoffer worden van cyberaanvallen, zoals phishing en malware. Met het toegenomen aantal gamers, is helaas ook de criminaliteit toegenomen. Er is steeds meer te halen voor criminelen, daarbij moet u denken aan geld, accounts en persoonlijke gegevens.

Gelukkig hebben we voor gamers een paar handige tips om de risico’s voor misbruik van persoonsgegevens, accountsgegevens en financiën te beperken. Zo kunt u lekker online blijven gamen.

1. Installeer Antivirus software

Veel mensen downloaden games of uitbreidingen hiervan. Het is goed om te weten dan elk bestand dat u download malware kan bevatten. Antivirus software voorkomt dat malware u computer binnendringt. Antivirus software houdt uw apparaat vrij van virussen, Trojaanse paarden, spyware en ransomware. Hebt u internet van KPN?  Dan kunt u, afhankelijk van uw abonnement, op minimaal 2 apparaten gratis KPN Veilig installeren. Zo houdt u schadelijke software buiten de deur.

2. Gebruik 2-staps verificatie

Vaak worden uw gaming-accounts alleen beschermd door een combinatie van een gebruikersnaam en wachtwoord. Kies bij het aanmaken van een account, indien mogelijk, altijd voor 2-staps verificatie. Dit voegt een tweede laag van beveiliging toe die alleen voor u beschikbaar is.

3. Gebruik sterke en unieke wachtwoorden

Unieke wachtwoorden beschermen uw accounts. Zo voorkomt u dat, als een wachtwoord toch wordt gestolen, deze gebruikt kan worden om in te loggen bij andere accounts die u hebt aangemaakt.  Gebruik dus altijd verschillende sterke wachtwoorden. Goede tip: gebruik een wachtwoordmanager, dit helpt u om unieke wachtwoorden te onthouden en te gebruiken.

4. Wees bewust van phishing

Het is vaak moeilijk om te zeggen wat phishing is en wat niet. Maar het is goed om te onthouden dat elke link u naar een phishing-site kan brengen. Open daarom geen links die zijn verzonden door willekeurige profielen of bronnen die u niet vertrouwt.

Tip: installeer KPN Veilig

Hebt u internet van KPN, maar nog geen virusscanner op uw pc, tablet of telefoon? Download dan gratis KPN Veilig (voor 2 apparaten). Deze virusscanner beschermt al uw apparaten tegen computercriminaliteit. Handig om te weten, wanneer u KPN Veilig gebruikt en een game start, wordt de gaming mode ingeschakeld. Dit gaat automatisch. Hiermee worden de software- en database-updates en het geplande scannen onderbroken. Deze functie is beschikbaar in Windows 10 RS5 of nieuwere versies. Bovendien vertraagt KPN Veilg uw computer niet, u kunt daarom blijven gamen zoals u gewend bent. Meer weten?

Bekijk KPN Veilig

Gerelateerde artikelen