21 november 2017

Ongewenste e-mails: SPAM. Wat kun je eraan doen?

Spam, wij kennen het allemaal wel. Het kan gebeuren dat je spam ontvangt terwijl jij heel zorgvuldig met je e-mailgegevens omgaat. Maar wat is spam nu precies en wat doen wij eraan en kan jij zelf doen?


Spam

Spam mails zijn alle ongevraagde en ongewenste e-mails die je ontvangt zonder dat je je ergens voor hebt aangemeld. Vaak herken je ze aan onbekende afzenders en/of rare aanbiedingen. Net zoals phishing is spam ongewenst. Spam kan je op elk e-mailadres krijgen.

Spam op je KPN e-mailadres – wat doen wij eraan?

Je kan een e-mailadres bij KPN hebben en daar kan je ook spam mails op ontvangen. Dit is niet wenselijk en daarom doet KPN de volgende 2 zaken.

  1. In je e-mailaccount van KPN hebben wij een stuk software, de zogenaamde spamfilter, ingesteld. De spamfilter scheidt als het ware de spam e-mail van e-mail die u verwacht. Spam komt terecht in de zogenaamde spambox of junk e-mail box. Soms komt een e-mail onterecht in de spambox. Het is daarom belangrijk dat je de e-mails in de spambox eerst checkt en daarna pas verwijdert.
  2. Daarnaast is ons KPN Abuse Team 24 uur 7 dagen per week bezig om internetmisbruik op te sporen en uit te bannen. Zij blokkeren daarmee ook spam en phishing e-mails.

Wat kan jij zelf doen tegen spam?

Zelf kan je de volgende 3 tips toepassen om zoveel mogelijk spam tegen te houden.

  1. Wees heel bewust met het delen van je e-mailadres en het online zichtbaar maken van je e-mailadres.
  2. Controleer of je op je e-mail account een spamfilter hebt aanstaan. Voor je KPN e-mailadres kan je hier vinden hoe je het spamfilter kan controleren.
  3. Als laatste is het misschien handig om de instellingen van je e-mail inbox eens te bekijken en eventueel aan te passen. Mogelijk heb je het ooit ingesteld met POP3, dit was lange tijd de standaard instelling. Op dit moment is er een betere instelling die u kunt toepassen, namelijk IMAP. Met IMAP instellingen wordt namelijk je hele inbox opgehaald inclusief de spamfolder zodat je de e-mails uit de spambox ook kan controleren. Kijk hier voor meer informatie over hoe je dit kunt doen voor je KPN e-mail.

Beleef KPN:

Boordevol met weetjes, nieuws en winacties

Veiligheid

Ben jij ook alert op internetcriminaliteit?

Veiligheid

7 tips om veilig om te gaan met je smartphone

Veiligheid

Samen houden wij het internet veilig, maar hoe?