21 oktober 2019 2 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Glasvezel of kabel/koper?

Steeds meer plaatsen in Nederland krijgen glasvezel internet. Goed nieuws, want daardoor kunnen we een stuk sneller internetten! Maar wat maakt glasvezel nu anders dan het ‘gewone’ internet via koper en kabel? En wat merk jij daarvan? Ontdek de drie verschillen tussen glasvezel en kabel of koper.

Internetten via glasvezel internet van KPN

Internetsnelheid: glasvezel, coax of koper?

Met het hele gezin tegelijkertijd films streamen, grote bestanden downloaden en gamen zonder vertraging? Met glasvezel internet kan dat allemaal.

Glasvezel is gemaakt van superdunne glasvezels die ongeveer even dik zijn als een haar. Glasvezel internet geeft het signaal razendsnel door via licht. Bij een coaxkabel en koperen kabel geven stroomimpulsen het signaal door. Je merkt met koper dat de internetsnelheid afneemt als je verder van de wijkcentrale woont.

Misschien voel je hem al aankomen: doordat glasvezel internet licht als transportmiddel gebruikt, is het heel snel. Deze snelheid vind je vooral terug in de uploadsnelheid. Met glasvezel kun je net zo snel downloaden als uploaden. Bij KPN hebben we uploadsnelheden tot 500 Mbit/s. Hiermee kun je razendsnel gamen met vrienden, videobellen met collega’s zonder haperingen, je vakantiefoto’s uploaden naar de cloud en supersnel video’s op YouTube zetten. Met koper kun je maar tot 20 Mbit/s uploaden en met coax tot maximaal 50 Mbit/s.

Als je downloadt gaat dit met glasvezel vaak even snel als met coax. Met koper kun je maximaal 200 Mbit/s downloaden. Glasvezel en coax kunnen snelheden halen tot 1000 Mbit/s (1 Gbit/s). Dit is wel afhankelijk van waar je woont. Snelheden tot 1000 Mbit/s zijn nog niet overal in Nederland beschikbaar.

Stabiliteit: glasvezel, coax of koper

Met koper internet ben je afhankelijk van jouw afstand tot de wijkcentrale. Ook kan het netwerk minder stabiel worden wanneer er meerdere apparaten gebruik van maken. Met glasvezel en coax wordt je internetsnelheid niet verstoord door externe factoren. Hoeveel mensen er ook tegelijk online zijn, hoeveel apparaten je tegelijk gebruikt of hoe ver je van de wijkcentrale woont: met glasvezel maakt dat niets uit. Je hebt altijd de topsnelheid in huis.

Storingsgevoeligheid: glasvezel of coax?

De Consumentenbond doet een paar keer per jaar onderzoek naar de beste provider van Nederland. Opnieuw heeft KPN deze titel gewonnen en scoorde een 8,0 in het laatste kwartaal van 2020. De respondenten wordt onder andere gevraagd welke score zij geven aan de hoeveelheid storingen. De minste storingen komen voor bij twee glasvezelaanbieders: KPN en Solcon. Bij glasvezel internet van KPN ervaart maar 9% van de respondenten wel eens storingen. Bij glasvezel van XS4ALL en Solcon ervaart slecht 9% en 7% storingen. Dezelfde respondenten geven aan bij kabel van Ziggo 19% van de tijd storing te hebben, bij kabel van Delta is dit zelfs 32%. 12% van de respondenten met een koperen verbinding van KPN heeft wel eens last van een storing.
Bron: Consumentenbond Beste uit de Test

Belangrijke overeenkomst

Naast de verschillen is er ook een belangrijke overeenkomst tussen glasvezel en koper: de prijs! Bij KPN hoef je niets extra’s te betalen om gebruik te maken van het glasvezelnetwerk. Een koperen abonnement is dezelfde prijs als een glasvezelabonnement. Heb je al koper? Dan kun je gratis over naar glasvezel. Hierdoor profiteer je gratis van glasvezel bij KPN.

Meer weten over de prijsverschillen tussen glasvezel van KPN en coax van Ziggo? Ga dan naar de Glasvezel Vergelijken pagina.

Overtuigd? Profiteer ook van Glasvezel Internet van KPN

Ben je benieuwd of jouw buurt glasvezel heeft? Of wanneer er glasvezel in jouw plaats wordt gelegd? Check de glasvezelkaart en bekijk de glasvezelplanning van jouw plaats.

Ligt er al glasvezel internet bij jou? Doe de glasvezelcheck en profiteer zo goed (en snel!) mogelijk van ons glasvezelnetwerk. Of vergelijk glasvezel tussen verschillende aanbieders.

Ook interessant voor jou:

Games

Cloud gaming: met deze diensten kan het!

Internet

De kpn monteur voor wifi: zo gaat dat