de Eredivisie is dit weekend weer live op FOX Sports. SANTOS vraagt de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij kijken. Deze week hoofdredacteur Bart Vlietstra (pro-Ziyech), die kickt op Michel Vlap en Jinty Caenepeel en laatst een nacht lang wakker lag van Nicolás Tagliafico." />

6 maart 2018

SANTOS kijkt Eredivisie met Bart Vlietstra

27/03/2018 - Van FC Utrecht-PEC Zwolle tot FC Groningen-ADO Den Haag: iedere minuut van de Eredivisie is dit weekend weer live op FOX Sports. SANTOS vraagt de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij kijken. Deze week hoofdredacteur Bart Vlietstra (pro-Ziyech), die kickt op Michel Vlap en Jinty Caenepeel en laatst een nacht lang wakker lag van Nicolás Tagliafico.

Bart Vlietstra

Waar kijk je?

“In het stadion meestal. Voor de Volkskrant ga ik elke speelronde naar een wedstrijd. Alleen maar via de tv en telefoon aan je informatie komen en op basis daarvan over voetbal schrijven en lullen, is toch een beetje condoomjournalistiek.”

Is er een voordeel aan voetbal op tv kijken?

“De herhaling uit alle hoeken en standen. Die legt zaken genadeloos bloot. Maar kan ook manipuleren. In een superslomo worden verkeerd getimede slidings halve moordaanslagen. Wat ik ook irritant vind, is die nadruk op hoe iemand juicht. En al die conclusies die daaraan verbonden worden door analytici-van-de-gestampte-pot. Ik heb dan wel weer genoten van het broodje kroket dat Michiel Kramer in de rust at. Zonder zoomlens hadden we dat nooit geweten.”
“Ik bleef laatst bij Feyenoord-PSV ook lang op kanaal 4 of 5 van FOX hangen, omdat daar met de zogeheten playercam, vreselijk modewoord, werd ingezoomd op Steven Berghuis. Zijn Jantje-lacht-Jantje-huilt-Jantje-is-boos-mimiek fascineert me mateloos.”

Hoe en met wie kijk je thuis?

“Alleen. Languit op de bank. En dan hopen dat Vincent Schildkamp het commentaar doet. Bij hem merk je dat hij op hoog niveau heeft gevoetbald.”

Op welke spelers let je?

“Berghuis dus. Elia. Frenkie de Jong. Lozano. Hoe Erwin van de Looi probeert de zeurpiet in zichzelf te bedwingen vind ik trouwens ook mooi. Bram van Polen. Weet je hoe goed Bram van Polen is? Een uitstekende prater bovendien. Willem Janssen idem. Ziyech natuurlijk.” 

Zit je in het pro- of het anti-Ziyech-kamp? 

“Pro. Ik houd van spelers die iets anders proberen en zeggen dan de balletjebreedrakkers en de ‘het team is het belangrijkste’-brakers. Van de liefhebber in mij mag zo’n onmogelijke steekpass tien van de elf keer mislukken. De journalist in mij schrijft dan overigens wel dat één op de elf geslaagde steekpasses te mager is. Het is sowieso een heerlijke naam. Ziyech; het is de tegenstelling ineen. Dat ‘Zi’ impliceert dat-ie alles ziet. Dat ‘yech’ heeft iets afkeurends. Yech, jakkie.”

Ehh… jaja.

“Sorry, ik ben daar heel raar in. Mijn oren maken een sprongetje bij Michel Vlap en Jinty Caenepeel. Vooral als ze bloedserieus worden uitgesproken. Dat vind ik echt knap, als je dat kan. Ik heb laatst een nacht wakker gelegen van Tagliafico. Ni-co Ta-lja-fi-co. Prachtig. De Russische middenvelder Aleksej Aleksandrovitsj Michajlitsjenko heeft me ook wat slaap gekost als tienjarige. Voor dat soort dingen is het wel lekker als Mark van Rijswijk het commentaar doet. Die heeft dat de nacht ervoor helemaal uitgeplozen.”

Dit artikel is in samenwerking met SANTOS magazine geschreven. Het magazine over voetbalcultuur.

Geen enkele wedstrijd uit de Eredivisie missen?

Kies voor FOX Sports Eredivisie:

  • 3 extra voetbalzenders: met o.a. Eredivisie, Jupiler League, KNVB Beker en Tweede Divisie
  • Maandelijks opzegbaar
  • €7,50 p/m of gratis bij KPN Compleet
Zet aan via MijnKPN Meer over FOX Sports Eredivisie

Ook interessant voor jou:

Sport

Zo mis je geen enkele voetbalwedstrijd

Sport

Meer sport dan alleen de Eredivisie?