21 februari 2020 4 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Dark Mode: zo stel je het in en dit zijn de voordelen

Steeds meer telefoons hebben een Dark Mode. Waarom je dit ook wilt? Je batterij gaat er langer door mee én het is beter voor je nachtrust. Daarom is het geen verrassing dat Dark Mode steeds populairder wordt. Check alle voordelen over de donkere modus in dit blog én lees hoe je het instelt. Voor Android en iOS als geheel, maar ook hoe je bijvoorbeeld de Instagram Dark Mode activeert.

Donkere modus: wat is het en wat heb je eraan?

Dark Mode is een kleureninstelling die het uiterlijk van het besturingssysteem van je telefoon of een app donker maakt. De normale kleurinstellingen van je telefoon zijn overwegend licht, een donkere modus draait dit om. Het mooie daaraan: je telefoon gaat er niet anders van werken en de inhoud blijft net zo goed leesbaar.

Waarom het slim is de Dark Mode aan te zetten? Het is goed voor de batterij en minder vermoeiend voor je ogen. Daarmee is het goed voor de nachtrust. Ideaal als bijvoorbeeld je kinderen door telefoongebruik minder goed slapen. Door het laatste voordeel wordt de donkere modus ook wel de Night Mode genoemd.

Dark Mode voor Android instellen

Waar eerst een handjevol telefoons en apps een Dark Mode hadden, is deze donkere modus nu breed beschikbaar. Met de nieuwe Android Update hebben telefoons met Android 10 standaard de beschikking over deze instelling. Ideaal als je ’s avonds comfortabel in Dark Mode Chrome wilt gebruiken! De Google Dark Mode zet je op deze manier aan:

 1. Open het instellingmenu
 2. Druk op 'Scherm' of 'Display', dit verschilt per telefoon
 3. Schuif de slider naast 'Donker thema' naar rechts
 4. Klus geklaard!

Welke telefoons hebben of krijgen Android 10?

Steeds meer smartphones draaien op Android 10. Hieronder zie je welke telefoons bij KPN standaard dit besturingssysteem hebben en waarmee je dus de Dark Mode hebt:

 • Samsung Galaxy S10, S10 Plus, S10e en S10 Lite
 • Samsung Galaxy Note 10 en 10+
 • Samsung Galaxy Xcover Pro
 • Samsung Galaxy A71
 • Huawei P30, P30 Pro en P30 Lite
 • Huawei Nova 5T
 • Sony Xperia 1 en 5
 • Nokia 2.2 en 7.2 (via garanties Android One)
 • Xiaomi Mi A2 Lite (via guaranties Android One)

  dark mode op android en iphone

  Dark mode iOS en Android

Dark Mode voor iPhone instellen

Apple was er met de donkere modus als de kippen bij. Deze instelling was op Mac-computers een denderend succes en waaide toen snel over naar de telefoonafdeling. Zo is Dark Mode in iOS ingebouwd. Hieronder zie je hoe je Dark Mode op iPhone in iOS 13 aanzet:

 1. Open de ‘Instellingen’-app.
 2. Druk op ‘Beeldscherm en helderheid’.
 3. Druk bovenaan op ‘Donker’. 

Welke iPhones ondersteunen Dark Mode?

Dark Mode is nieuw in iOS 13. Hieronder staan alle telefoons die dit besturingssysteem kunnen installeren:

 • iPhone 6s en 6s Plus
 • iPhone SE
 • iPhone 7 en 7 Plus
 • iPhone 8 en 8 Plus
 • iPhone X
 • iPhone XR, XS en XS Max
 • iPhone 11, 11 Pro en 11 Pro Max

Dark Modus voor Instagram, WhatsApp en andere apps

Dat Dark Mode op je telefoon is ingeschakeld, betekent niet dat alle apps ook automatisch lekker donker zijn. De app-ontwikkelaar bepaalt namelijk nog altijd welke kleuren de app heeft. Sommige apps zijn daarom nog zo licht als altijd, al hebben app-ontwikkelaars ook goed door dat gebruikers graag een Dark Mode willen. Instagram heeft bijvoorbeeld een Dark Mode die automatisch aangaat als je de donkere modus van het besturingssysteem aanzet.

Een Dark Mode voor WhatsApp? Daarop is het nog even wachten. Hiervoor lopen al tests, maar het is onbekend wanneer de donkere modus voor WhatsApp wordt uitgerold. Omdat Google Dark Mode heeft uitgerold naar Android 10, zijn veel Android-apps al wel in het donker. Datzelfde geldt voor iOS.

Mag bij jou ook het licht uit? Of blijf je liever zonder Dark Mode werken? Met de Samsung S20 kies je makkelijk tussen de lichte of donkere modus.

De gloednieuwe Samsung S21, Samsung S21 Plus en Samsung S21 Ultra zijn onthuld! Bestel nu bij kpn.

Ook interessant voor jou:

Mobiel

Android 10 en de wondere wereld van Android-updates

Mobiel

Dit is iOS 13, de nieuwste iOS update!

Mobiel

3 tips om je Samsung batterij nog langer mee te laten gaan