7 mei 2018

Het 4G-netwerk van KPN: constante kwaliteit

07/05/2018 - Haperende filmpjes op je smartphone, Whatsappjes die later aankomen, je Instagram feed die niet laadt... Dat willen we niet. KPN zet daarom alles op alles om heel Nederland te voorzien van een goed werkend mobiel netwerk. Landelijke dekking én de kwaliteit van het mobiele 4G-netwerk zijn dan ook onze topprioriteiten. Maar wat is 4G precies? Wat maakt het netwerk van KPN zo stabiel? En hoe ziet de toekomst eruit met het nieuwste 5G-netwerk?

4G internet bij KPN


Wat is 4G?

Facebooken, Whatsappen, filmpjes kijken, spelletjes spelen… Alles wat je onderweg doet op je smartphone, doe je met internet. 4G is het huidige netwerk waarmee je mobiel kunt internetten. 4G staat voor fourth generation, oftewel vierde generatie. Er zijn dus al drie generaties netwerken aan 4G vooraf gegaan. Bij elke generatie is de leveringsketen van internet verbeterd. Dankzij al die ontwikkelingen ontvang je met 4G in Nederland maar liefst 20 Mbit/s down- en 10 Mbit/s uploadsnelheid.

Hoe werkt 4G?

Wat gebeurt er nu eigenlijk met de Whatsappjes die je verstuurt en ontvangt? Jouw smartphone en een dichtstbijzijnde zendmast staan continu in verbinding met elkaar. De vierde generatie netwerk haalt zulke grote snelheden, omdat zendmasten uitzenden op twee frequenties, 1800 MHz en het nieuwere 2600 MHz. Vorige generaties zaten op de oudere frequenties 800 MHz en 1800 MHz. Met meer en geavanceerdere frequenties om op te zenden, kun je meer en sneller data overdragen. Als je een nieuwere telefoon hebt – uit 2016 of later – kun je meerdere frequenties ontvangen. Jouw Whatsappjes kunnen dus kiezen voor de frequentie waar het bijvoorbeeld het minst druk is. Daardoor ontvang en verstuur je ze supersnel!

Landelijke dekking van 4G

Niet alleen het aantal frequenties is van belang bij goed internet. Ook het aantal zendmasten is belangrijk! Valt het je op dat je vrijwel altijd verbinding hebt in de Randstad, maar dat de verbinding op de Veluwe wel eens wegvalt? Dat komt omdat er in de Randstad veel meer zendmasten staan. Hoe meer zendmasten dicht bij elkaar staan, hoe makkelijker ze de verbinding van elkaar overnemen. Als je even geen bereik hebt met je smartphone, dan is er dus geen zendmast bij jou in de buurt om je verbinding over te nemen.

Steeds meer zendmasten betekent sneller en stabieler internet

Bovendien bestaan er verschillende soorten zendmasten. Er zijn op dit moment veel oudere zendmasten, die de laagste twee frequenties uitzenden. Daarmee haal je altijd wel 3G, maar niet overal 4G. Bij de uitrol van 4G, bouwden de providers steeds meer zendmasten die de juiste frequenties uitzenden. Of ze bouwen bestaande zendmasten om, zodat ze 4G kunnen zenden. Daarom zal je steeds vaker sneller internet hebben op meer plekken in Nederland.

4G van KPN: best of the best

Wat is er dan zo goed aan het 4G-netwerk van KPN? KPN zendt uiteraard 4G uit op de twee nieuwere frequenties. De lagere frequentie is vooral geschikt om door obstakels en muren heen te komen. De hogere frequentie zorgt dat ook bij veel drukte op de zendmast snel internet mogelijk blijft. Bijvoorbeeld tijdens grote evenementen of in steden waar veel mensen zijn. Bovendien heeft KPN veel zendmasten die 4G kunnen uitzenden. De landelijke dekking van KPN zendmasten is maar liefst 99%! Door de combinatie van de frequenties en de hoge dekkingsgraad van zendmasten is KPN in staat om snel en stabiel internet mogelijk te maken.

Tijd voor de toekomst: 5G

Langzaam maar zeker is KPN begonnen met het testen van de nieuwste generatie netwerk: 5G. Het 5G-netwerk is nóg sneller dan 4G, want 5G werkt met nóg meer frequenties dan 4G. En meer frequenties is meer en sneller data versturen, wel 1.000 Mbps. Het grote publiek (oftewel: jij en ik) moet alleen nog even wachten tot 2020, wanneer de nieuwste frequentie vrijkomt voor providers om te gebruiken. So stay tuned!

Mobiel abonnement van KPN

Om de kwaliteit hoog te houden, verbeteren wij continu onze down- en uploadsnelheid. Zo zorgen we ervoor dat het netwerk altijd zo stabiel mogelijk is. En dat jij met een gerust hart kan Whatsappen, browsen en Youtube-video’s streamen zonder onderbrekingen. Wil jij ook gebruikmaken van het fantastische KPN-netwerk? Bekijk dan onze mobiele abonnementen.

Ook interessant voor jou:

Innovatie & Techniek

KPN: de groene verbinder van Nederland

Innovatie & Techniek

5G gaat de hele samenleving verbinden

Mobiel

Meer biertjes in de zon met Sim Only!