28 januari 2020 3 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Samsung Galaxy S: alle exemplaren tot nu toe

Met de Galaxy S-smartphones groeide Samsung uit tot Apple’s grootste uitdaging. Sterker nog, mede dankzij het succes van de Galaxy S-lijn is Samsung nu wereldwijd de meest populaire smartphonefabrikant. Van alle verkochte smartphones wereldwijd, is volgens marktonderzoeker IDC één op de vijf een Samsung. Welke Samsung Galaxy telefoons heb jij allemaal gehad?

Samsung Galaxy geschiedenis

Welke Galaxy S gingen de allernieuwste Samsung smartphone van de toekomst voor? Reis mee met deze trip down Samsung lane.

Geboorte van de Samsung Galaxy S

De geschiedenis van de Samsung Galaxy S vindt zijn oorsprong in 2007. Apple presenteert dan de eerste iPhone en ontketent daarmee een ware smartphonerevolutie. Andere fabrikanten en besturingssystemen kunnen op dat moment niet tippen aan het niveau van de iPhone. Telefoons werken niet zo makkelijk en besturingssystemen zijn minder gebruiksvriendelijk. Om enige kans te maken, moet het roer dus om.

In de tussentijd werkt Google druk aan Android. De eerste Android-telefoons komen in 2008 en 2009 uit. Ze werken allemaal anders en dat maakt het er voor gebruikers niet duidelijker op. De ene Android-telefoon heeft een toetsenbord, de ander is uitschuifbaar, een derde model heeft een touchscreen en de daarop volgende weer niet. Het is een bont gezelschap van gekke smartphones. En welke nou écht goed is? Dat is voor de klant lastig te ontdekken. Daardoor is er op dat moment dus nog geen ‘aartsvijand’ voor de iPhone. Maar dat verandert in 2010…

Samsung Galaxy S: iPhone’s aartsrivaal

In 2010 presenteert Samsung de Galaxy S: een Android-telefoon met een recht-toe-recht-aan ontwerp zonder gekke uitschuifonderdelen. De telefoon heeft zelfs geen toetsenbord. Het is dus een smartphone die volgens hetzelfde principe is ontworpen als de iPhone, maar dan met een groter scherm en een ander besturingssysteem. ‘Gewoon’ een telefoon met een groot scherm waarop je alles doet. Dit is nu een vanzelfsprekendheid, maar destijds was dat zeker niet zo.

Door zijn grote scherm was de Samsung Galaxy S heel gebruiksvriendelijk vergeleken andere Android-telefoons. Tel daarbij op dat Android steeds meer mogelijkheden kreeg, en voilà; de aartsrivaal van de iPhone was geboren!

Samsung Galaxy S

Samsung Galaxy S.

Samsung Galaxy S II: vormbehoud met groter scherm

Een jaar later komt zijn opvolger uit, de Galaxy S II. Dit keer geen grote verrassingen. Het nieuwe exemplaar lijkt veel op het origineel. Hij is alleen een stukje groter en bevat betere hardware. Zo schiet de camera foto’s van 8 megapixels. Dit zag je niet elke dag in 2011. En wat te denken van de 2 megapixel selfiecamera? De meeste telefoons hádden überhaupt geen camera aan de voorkant! Daarnaast is het ontwerp van de Samsung Galaxy S II iets meer/beter gepolijst. Het is namelijk een redelijk slanke telefoon die ook nog eens een groot scherm heeft.

Terwijl Apple vasthoudt aan een klein scherm, schatten de slimmeriken van Samsung goed in dat er vanuit de consument behoefte is aan grotere displays. Daarom wordt de Galaxy S II uitgebracht met een scherm van 4,3-inch. Dit zorgt er mede voor dat de Galaxy S II nóg beter verkoopt dan de eerste Galaxy S-smartphone.

Samsung Galaxy S III: greep naar de macht

Het gaat de Galaxy S-lijn dus voor de wind, maar Samsung komt met de Galaxy S III pas écht op stoom. Een modern ontwerp met dunne randen én een groot 4,8-inch scherm met HD-resolutie. ‘Ongekend!’, luidt de publieke opinie. In een jaar tijd verkoopt Samsung maar liefst vijftig miljoen exemplaren van deze telefoon Drie van de tien smartphones die wereldwijd worden verkocht, zijn van Samsung. Daarmee heeft de Zuid-Koreaanse fabrikant op dat moment verreweg het grootste marktaandeel.

Samsung Galaxy S3

Samsung Galaxy S3.

Samsung Galaxy S4 en Galaxy S5: top en flop

Met de vierde Galaxy S-telefoon onderstreept Samsung wederom zijn rol als topmerk. Het ontwerp is nóg slanker en de hardware is opnieuw sterk verbeterd. Net als zijn voorgangers heeft de Galaxy S4 een Super Amoled-display, dat helderder en kleurrijker is dan de LCD-schermen van zijn concurrenten. Bovendien is de schermresolutie verhoogd naar Full HD, waarmee de Galaxy S4 in 2013 het beste smartphonescherm tot dan toe heeft.

Dankzij de Galaxy S4 blijft Samsung met gemak de grootste telefoonfabrikant. Maar in 2014 komt de eerste Galaxy S-telefoon uit die tegenvalt. Ja, het is leuk dat de Galaxy S5 waterdicht is, maar echt mooi is de telefoon niet. Bovendien voelt-ie een beetje goedkoop aan. De Galaxy S5 wordt dan ook geen succes. Dit heeft als gevolg dat Samsung resoluut ingrijpt op het hoofdkantoor in Seoul. Zo vallen er in de top van de smartphone-afdeling meerdere ontslagen. Het roer moet om.

Samsung Galaxy S6 en Galaxy S7: hernieuwde glorie

Ondertussen kijkt de wereldpers reikhalzend uit naar de Galaxy S6. Is het Samsung-tijdperk voorbij of keert de fabrikant juist terug aan de top? Het wordt het laatste. De Galaxy S6 is namelijk radicaal anders. De telefoon is volledig gemaakt van aluminium, heeft een mooi afgewerkt, slank design en zit vol goede hardware. Daarnaast heeft-ie een broertje: de Samsung Galaxy S6 edge met een scherm dat aan de zijkanten over de rand heen valt. Beide telefoons worden een regelrechte hit.

De volgende lichting, die van de Galaxy S7 en Galaxy S7 edge, bieden geen grote vernieuwingen. Toch worden ook deze telefoons een hit. Ze zien er ongeveer hetzelfde uit als hun voorgangers, maar zijn nét iets mooier. Bovendien zijn de twee telefoons waterdicht en is het opslaggeheugen nu wél uitbreidbaar. Bij de Galaxy S6 was dit niet zo, wat een jaar eerder tot kritiek leidde.

Samsung Galaxy S6 en S7.

Samsung Galaxy S6 en Samsung Galaxy S7.

Samsung Galaxy S8: een nóg hogere lat

Na zeven jaar boekt Samsung nog steeds successen met zijn Galaxy S-smartphones. Ook in 2018 zorgt Samsung weer voor blikken van verbazing. De Galaxy S8 heeft standaard een edge-display en ook zijn de randen aan de boven- en onderkant dunner dan ooit tevoren. Hierdoor lijkt het alsof de Galaxy S8 uit de toekomst komt. Opnieuw vinden consumenten in de telefoonwinkel massaal hun weg naar het rek met Samsung-smartphones.

Samsung Galaxy S9 en Galaxy S10: perfectie genaderd?

In 2018 en 2019 komt Samsung met een hele rits aan Galaxy-toppers. Naast de Samsung S9 komt er bijvoorbeeld ook een Samsung S9 Plus uit. En naast de Samsung S10 komen ook de Samsung S10e en Samsung S10 Plus op de markt.

Ze hebben allemaal één overeenkomst: met de Samsung Galaxy S9 en Samsung Galaxy S10 perfectioneert Samsung meer en meer het design van zijn pronkstukken. Randen worden dunner en dunner en de afwerking strakker en strakker. Terwijl de Galaxy S9 en S10 met 163 en 157 gram relatief lichtgewichten zijn, maar óók tegen water kunnen. Grote verbeteringen zitten ‘m in de camera.

Veelzijdige camera’s

Vooral de Galaxy S10 steelt de show, met drie camera’s aan de achterkant. Hiermee maak je foto’s in 16, 12 en 12 megapixel en tot je beschikking staan een ultragroothoeklens en telelens. Oftewel: iedereen past op de groepsfoto en inzoomen gaat niet ten koste van de kwaliteit! Ook heeft de Samsung Galaxy S10 een grote batterij van 3400 mAh waardoor zijn batterijduur een stuk beter is dan die van zijn voorgangers.

Samsung Galaxy S9 en Samsung Galaxy S10

Samsung Galaxy S9 en Samsung Galaxy S10.

Wat een decennium met een telefoon kan doen!

Leg je de Samsung Galaxy S10 naast de eerste Galaxy S, dan zie je hoe snel het qua innovaties kan gaan in een decennium. Ze zijn allebei gemaakt volgens hetzelfde principe: één scherm waarop je alles doet, van typen tot fotograferen en van ‘appen’ tot video’s kijken. Het is een gouden formule die zowel Samsung als Apple uitermate goed op hun telefoons heeft toegepast.

Inmiddels zijn Samsung en Apple verreweg de grootste smartphonefabrikanten van de wereld. Het lijkt erop dat dit niet snel zal veranderen. We zijn vooral benieuwd wat voor moois ze in het nieuwe decennium te bieden hebben, want in de afgelopen tien jaar maakten smartphones van Apple en Samsung reuzensprongen!

Benieuwd naar de allernieuwste Samsung smartphone? Ontdek de Samsung Galaxy S20. Op 5 augustus heeft Samsung de nieuwe Samsung Galaxy Note onthuld! Check de Samsung Galaxy Note20 pre-order.

Ontdek ook onze zakelijke Samsung telefoons.

Mobiel

Samsung S20 vs S10: wat is nieuw?

Mobiel

Stap in de tijdmachine: geschiedenis van de iPhone

Mobiel

Lifehacks: Een selfie maken en toch fashionable blijven