16 augustus 2019 3 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Stap in de tijdmachine: dit is de geschiedenis van de iPhone

De iPhone: niet meer weg te denken uit het straatbeeld én uit de hand van een hele hoop Nederlanders. Je hebt ze in (bijna) alle soorten en maten en hoe nieuwer het model, hoe futuristischer de eigenschappen. Hoog tijd voor een trip down memory lane en eens terug te blikken op alle iPhones die we tot nu toe kennen.

Geschiedenis van de iPhone

Welke iPhones gingen de mogelijk nieuwe iPhone voor? Stap mee in de tijdmachine voor de geschiedenis van de iPhone!

De geschiedenis van de iPhone: het begin

Het verhaal van de iPhone begint in 2007, wanneer Apple de telecomwereld op zijn kop zet met de eerste iPhone. Het was de eerste gebruiksvriendelijke, slimme smartphone die voor het grote publiek toegankelijk werd. De iPhone was niet direct in Nederland verkrijgbaar, wij moesten nog een jaartje wachten.

iPhone 3G: eindelijk in Nederland verkrijgbaar

In 2008 kwam de V1.1 van de eerste iPhone: de iPhone 3G. Deze was gelukkig wel hier verkrijgbaar, dus de eerste innovators konden hun hart ophalen. Deze telefoon ondersteunde 3G internet dus whoehoe we waren online! Zijn opvolger, de 3GS in 2009 was wederom hetzelfde model, maar dan met een krachtigere processor. Je kon er dus net wat meer mee.

iPhone 4: eerste iPhone van glas

De echte techies waren er natuurlijk al met de eerste iPhone bij, maar de rest van de wereld ontdekte dit wonderlijke apparaatje pas in 2010. De iPhone 4 werd bijna mainstream! Zijn ontwerp was een stuk moderner; met glas en een metalen frame. Het 3,5 inch scherm was megagroot (voor die tijd!).

De iPhone 4 legde de basis waar Apple haar telefoons de jaren erna op zou voortborduren. Allereerst met de 4s, die vrijwel identiek was aan de 4, maar waarop voor het eerst ooit een voice assistant te horen was. Welkom op de wereld, Siri!

iPhone 5: daar was de vingerafdruksensor

De iPhone 5 was een duidelijke spin-off van de 4, met een iets groter scherm (4 inch). Ook kwam de 5s uit; de eerste telefoon met vingerafdruksensor die dankzij de A7 processor de krachtigste telefoon van het moment was. En de 5c, het goedkopere plastic broertje dat nooit echt een succes werd. Jammer, want deze kwam wel in vrolijke kleurtjes!

iPhone 6: hallo Netflixen op je telefoon

Apple móést innoveren, aangezien Samsung ze op de hielen zat met nieuwe smartphone features. En dat lukte in 2014: het dunne, metalen frame, drukgevoelige scherm en de 12 megapixelcamera van de iPhone 6 en 6 Plus waren revolutionair. Samen met grote scherm (4,7 en 5,5 inch) van deze telefoons was dit het begin van iets magisch in de geschiedenis van de iPhone…: Netflixen op je telefoon!

Nog een feature die met de 6 en 6 Plus op je smartphone mogelijk werd: Apple Pay! Betalen met je telefoon, via NFC met vingerafdruk of gezichtsherkenning. Laat maar thuis dus, die pinpas!

Tussendoortje: iPhone SE

In 2016 kwam Apple met een tussendoortje dat totaal niet thuishoorde in de numerieke reeks: de iPhone SE. Hetzelfde formaat als de iPhone 5, met de hardware van de 6s. Het bleek een zeer gewild instapmodel. Well done, Apple!

iPhone 7: bellen onder de douche

In 2016 was het wederom tijd voor een betere, krachtigere, snellere, mooiere telefoon om van te watertanden. Welkom iPhone 7, de telefoon die waterdicht genoeg is voor bellen onder de douche. Wie wil dat nou niet? Ook bijzonder was (toen) de dubbele camera aan de achterzijde van de iPhone 7 Plus en het optisch inzoomen; inzoomen zónder kwaliteitsverlies.

iPhone 8: chipset waar je U tegen zegt

En daar was plots de iPhone 8. Met een scherm van 4,7 inch en een nieuwe A11 Bionic Chipset. Say what? Komt erop neer dat ook deze iPhone sneller en krachtiger was dan ooit tevoren. Ook 4K video’s opnemen deed zijn intrede met deze telefoon. Vloggen maar!

iPhone X: vaarwel home-button

Met haar 10e verjaardag kwam Apple in 2017 met de iPhone X (nummer 10 in Romeinse cijfers). De negen werd stilzwijgend overgeslagen. Nieuw aan dit futuristische apparaat was het ontbreken van de home-button in het scherm. En: hallo, Face ID!

iPhone Xs, Xs Max en Xr

Wie dacht dat na 10 het nummer 11 kwam, heeft het mis. In 2018 kwamen de drie opvolgers van de iPhone X: de Xs, Xs Max en de Xr. Alle drie krachtiger, sneller en voorzien van meer camera’s dan ooit in de geschiedenis van de iPhone. En: Augmented Reality!

Nieuwste iPhones 2019

Ieder jaar in september komt Apple weer met een mooie verrassing. Wat zou het dit jaar zin? Een vouwbaar model? Een hologram? Een chip in je handpalm? Binnenkort hebben we het antwoord!

Bekijk de iPhones van KPN

Ook interessant voor jou:

Mobiel

Appeltje-eitje: betalen met Apple Pay in Nederland

Mobiel

Dit is iOS 13, de nieuwste iOS update!

Innovatie & Techniek

Wist jij dat de Apple Earpods dit kunnen!? Alle geheimen ontrafeld