10 augustus 2017

Geschiedenis van de iPhone. Weet jij de eerste nog?

Hieperdepiep, hoera! De iPhone viert dit jaar zijn tiende verjaardag. Omdat dit toch wel een mijlpaal is, brengt Apple waarschijnlijk dit jaar een geheel vernieuwde iPhone uit. Een mooi moment om terug te blikken...

Geschiedenis van de iPhone


Welke iPhones gingen de mogelijk nieuwe iPhone ook alweer voor?

De allereerste iPhone, het begin

Het verhaal van de iPhone begint in 2007, wanneer Apple de telecomwereld op zijn kop zet met de eerste iPhone. Ja, smartphones waren al wel te koop. Nee, ‘slim’ en gebruiksvriendelijk waren die nog niet. Met de eerste iPhone en het bijbehorende besturingssysteem iOS liet Apple de concurrentie zien hoe het óók kon. Met de iPhone hoefde je geen expert te zijn om een smartphone te kunnen gebruiken.

De telefoon werkte namelijk supersimpel; apps downloadde je ‘gewoon’ uit de meegeleverde App Store, wat veel andere smartphones niet hadden. Het aanraakscherm kon tien aanrakingen tegelijkertijd registreren. Een unicum dat ervoor zorgde dat de telefoon goed reageerde op jouw opdrachten. Ter vergelijking; Microsoft domineerde toen nog met Windows Mobile de smartphonemarkt. Dit besturingssysteem was alleen met een onhandige stylus-pen goed te gebruiken.

De eerste iPhone kwam niet in Nederland uit en kon alleen mobiel internetten via EDGE. Zijn opvolger, de iPhone 3G, werd in 2008 uitgebracht en kwam hier wél op de markt. Deze telefoon ondersteunde 3G-internet, maar verschilde verder niet veel van de eerste iPhone. De in 2009 uitgebrachte iPhone 3GS zag er min of meer ook hetzelfde uit. Deze telefoon had alleen een krachtigere processor en meer werkgeheugen.

De tekst gaat verder na de infographic.
Geschiedenis van de iPhone


iPhone 4, eerste iPhone van glas

Drie jaar na de eerste iPhone bracht Apple de iPhone 4 uit. De fabrikant vond het ontwerp van de vorige telefoons inmiddels wat gedateerd. Daarom trok het voor deze nieuwe iPhone alle registers open. De voor- en achterkant van de iPhone 4 waren volledig van glas en de telefoon had een metalen frame. Het resultaat? Een veel dunnere smartphone met een moderner, luxueuzer uiterlijk.

Net als zijn voorgangers had de iPhone 4 een scherm van 3,5 inch. Wel verdubbelde Apple de schermresolutie naar 960x640 pixels. Ook had de telefoon een zelfgemaakte processor, de Apple A4, die geproduceerd werd door Samsung. De iPhone 4 vormde een mooie, nieuwe basis waar Apple de jaren daarna op kon voortborduren.

De iPhone 4s, die in 2011 uitkwam, leek bijvoorbeeld als twee druppels water op zijn voorganger. Met deze smartphone was het mogelijk om in Full HD te filmen. Daarnaast maakte spraakassistente Siri haar debuut op deze telefoon. De iPhone 5 was eveneens duidelijk een broertje van de iPhone 4. Vanwege het grotere 4-inch scherm was deze telefoon trouwens wel duidelijk te onderscheiden.

Inmiddels geheel volgens de traditie, leek de iPhone 5s veel op de gewone iPhone 5. Toch bevatte deze telefoon de nodige vernieuwingen. Zoals de ingebouwde vingerafdruksensor in de startknop, waarmee je de iPhone ontgrendelde met een scan van je vingerafdruk. De ingebouwde A7-processor was de eerste 64 bit-processor voor smartphones ooit. De rekenkracht van de iPhone 5s was hierdoor meteen een stuk beter dan dat van andere telefoons. Ook bracht Apple de iPhone 5c uit. Een plastic telefoon die een stuk goedkoper was dan de andere iPhones. Echt een succes werd dit alleen niet. De telefoon was bijvoorbeeld minder snel dan andere iPhones. Ook was de iPhone 5c, vergeleken met Android-telefoons, relatief duur.

iPhone 6 en iPhone 6 Plus, het roer om

Alles leuk en wel natuurlijk, maar de iPhone was inmiddels een beetje over zijn hoogtepunt heen. Links en rechts brachten andere fabrikanten grotere telefoons uit. Inmiddels vond men de iPhone vaak te klein en ook niet vernieuwend genoeg. Vooral rivaal Samsung kaapte veel klanten weg met zijn grotere telefoons. Want ja; een video kijken is toch veel fijner op een 5,5 inch-scherm dan op een 4-inch scherm?!

Daarom gooide Apple met de iPhone 6 en iPhone 6 Plus in 2014 het roer om. Twee zeer dunne, volledig van metaal gemaakte smartphones die ook nog eens een stuk groter waren dan hun voorgangers. De displays waren 4,7 en 5,5 inch groot en hadden bovendien een hogere resolutie. Kortom; ideaal voor het streamen van Netflix-series en spelen van games. Het resultaat? Het publiek werd weer verliefd op de iPhone.

In de slipstream kwamen een jaar later de iPhone 6s en iPhone 6s Plus uit. Uiterlijk nagenoeg identiek aan hun voorgangers, maar dankzij een nieuw type aluminium wél sterker dan ooit. Bovendien beschikten deze twee telefoons over iets moois; een drukgevoelig scherm dat voelt hoe hard je het indrukt. Het maakte de iPhone nóg een stukje gebruiksvriendelijker. De nieuwe 12-megapixelcamera kon zich met de beste smartphonecamera’s meten.

Als tussendoortje bracht Apple begin 2016 de iPhone SE uit. Een telefoon met het formaat van de iPhone 5, maar met de hardware van de iPhone 6s. Niet iedereen wilde immers een grotere smartphone. Een slimme move van Apple, want de iPhone SE was zeer gewild. In tegenstelling tot de iPhone 5c werd dit dus wel een succes.

Onze ‘trip down memory lane’ stopt bij de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Deze smartphones kwamen in 2016 uit en waren qua hardware weer een stukje beter dan hun voorgangers. Nieuwigheidje; een stof- en waterdichte behuizing. Met een dubbele camera aan de achterkant beschikte de iPhone 7 Plus daarnaast over wel iets heel bijzonders. Hiermee werd optisch inzoomen – dus inzoomen zonder kwaliteitsverlies – mogelijk; voor een smartphone iets héél bijzonders.

Tiende nieuwe iPhone?

Wie jarig is, trakteert. We weten alleen nog niet wat Apple’s traktatie wordt. Brengt de fabrikant dit jaar één nieuwe iPhone uit, of meerdere? Over de nieuwe iPhone doen namelijk al wat geruchten de ronde. Misschien wordt dit toestel ergens in september aangekondigd. Mocht dit zo zijn, dan zijn de nieuwe iPhones natuurlijk ook bij KPN verkrijgbaar.

Wil je op de hoogte gehouden worden over de nieuwe iPhones? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief op de nieuwe iPhone pagina. Daar vind je ook het laatste nieuws over de nieuwe iPhones van Apple.

Ook interessant voor jou:

Mobiel

Bellen via 4G nu mogelijk voor iPhones

Mobiel

Zo maak je de mooiste foto’s met de iPhone 7 (en iPhone 7 Plus)

Mobiel

Waarom Augmented Reality met de nieuwe iPhone écht doorbreekt