21 oktober 2019 2 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Glasvezel of kabel/koper?

Steeds meer plaatsen in Nederland krijgen glasvezel internet. Goed nieuws, want daardoor kunnen we een stuk sneller internetten! Maar wat maakt glasvezel nu anders dan het ‘gewone’ internet via koper en kabel? En wat merk jij daarvan? Ontdek de drie verschillen tussen glasvezel en kabel of koper.

Internetten via glasvezel internet van KPN

Internetsnelheid: glasvezel, coax of koper?

Met het hele gezin tegelijkertijd films streamen, grote bestanden downloaden en gamen zonder vertraging? Met glasvezel internet kan dat allemaal.

Glasvezel is gemaakt van superdunne glasvezels die ongeveer even dik zijn als een haar. Glasvezel internet geeft het signaal razendsnel door via licht. Bij een coaxkabel geven stroomimpulsen het signaal door, wat langzamer gaat dan bij glasvezel. Ook bij koper geven stroomimpulsen het signaal door. Je merkt met koper dat de internetsnelheid afneemt als je verder van de wijkcentrale woont.

Misschien voel je hem al aankomen: doordat glasvezel internet licht als transportmiddel gebruikt, is het veel sneller dan koper internet. Hoeveel sneller? De snelheid van koper en kabel internet ligt meestal rond de 50 tot 60 megabit per seconde (Mbit/s). Bij glasvezel internet begint dit bij 100 Mbit/s en kan de snelheid zelfs oplopen tot 500 Mbit/s per seconde. Dat is echt razendsnel! Denk aan streamen en eindeloos gamen zonder haperingen en bufferen.

Stabiliteit: glasvezel of koper

Met koper internet ben je afhankelijk van jouw afstand tot de wijkcentrale. Ook kan het netwerk minder stabiel worden wanneer er meerdere apparaten gebruik van maken. Met glasvezel wordt je internetsnelheid niet verstoord door externe factoren. Hoeveel mensen er ook tegelijk online zijn, hoeveel apparaten je tegelijk gebruikt of hoe ver je van de wijkcentrale woont: met glasvezel maakt dat niets uit. Je hebt altijd de topsnelheid in huis.

Storingsgevoeligheid: glasvezel of coax?

Met glasvezel heb je altijd je eigen aansluiting. Je deelt deze dus niet met buren. Hierdoor is je internetsnelheid een stuk stabieler. Ook is glasvezel minder storingsgevoelig voor weersinvloeden dan koper of kabel. Zo zijn er bij extreme hitte meer storingen op het kopernetwerk dan bij glasvezel.

Belangrijke overeenkomst

Naast de verschillen is er ook een belangrijke overeenkomst tussen glasvezel, koper en kabel: de prijs! Bij KPN hoef je niets extra’s te betalen om gebruik te maken van het glasvezelnetwerk. Hierdoor profiteer je gratis van glasvezel bij KPN. Meer weten? Ga dan naar de Glasvezel Vergelijken pagina.

Profiteer ook van glasvezel internet

Ben je benieuwd of jouw buurt glasvezel heeft? Of wanneer er glasvezel in jouw plaats wordt gelegd? Check de glasvezelkaart en bekijk de glasvezelplanning van jouw plaats.

Ligt er al glasvezel internet bij jou? Doe de glasvezelcheck en profiteer zo goed (en snel!) mogelijk van ons glasvezelnetwerk. Of vergelijk glasvezel tussen verschillende aanbieders.

Ook interessant voor jou:

Games

Cloud gaming: met deze diensten kan het!

Internet

Gratis KPN monteur voor wifi: zo gaat dat