23 mei 2019 2 min Auteur: Redactie Beleef KPN

De 4 verschillen tussen koper, kabel en glasvezel internet

In steeds meer plaatsen in Nederland wordt glasvezel internet aangelegd. KPN helpt graag met deze technologische vernieuwing, zodat jij hier ook toegang tot hebt. Maar wat maakt glasvezel nu anders dan het ‘gewone’ internet, oftewel via koper en kabel? Merk je daar wat van als gebruiker? Zeker weten! Lees in deze blog de 4 verschillen tussen glasvezel versus koper en kabelinternet.

KPN Glasvezel blog

1. Het transportmiddel

No suprise: glasvezel is gemaakt van glas. Dit is een superdunne vezel, ongeveer even dik als een haar. Bij glasvezel is licht het transportmiddel voor het signaal. Bij koper en kabel wordt juist gebruik gemaakt van stroomimpulsen als transportmiddel. Dit ‘gewone’ internet gaat via het betrouwbare telefoonnetwerk van KPN. Misschien voel je hem al aankomen: doordat glasvezel internet licht als transportmiddel gebruikt, is het veel sneller dan koper internet.

2. Snelheid van het licht

Ok, glasvezel is dus sneller dan ‘gewoon’ koper en internet via de kabel. Maar hoeveel sneller? En wat merk je daarvan? De snelheid van koper en kabel internet ligt meestal rond de 50 tot 60 megabit per seconde (Mbit/s). Bij glasvezel internet begint dit bij 100 Mbit/s en kan zelfs oplopen tot 500 Mbit/s per seconde. Dat is echt razendsnel! Films streamen, grote bestanden downloaden of gamen? En dat ook nog met meerdere apparaten die tegelijk online zijn? Met glasvezel internet kan dat allemaal, zonder haperingen en met constante snelheid.

Downloadsnelheid = uploadsnelheid

Bij glasvezel is je uploadsnelheid net zo hoog als je downloadsnelheid. Dit is vooral handig als je bestanden moet uploaden of bij bijvoorbeeld gamen. Wil dat zeggen dat koper internet niet snel kan zijn? Zeker niet. Door moderne technieken is het mogelijk om ook met gewoon internet snelheden tot 100 Mbit/s te halen. Nadeel is dat je hiervoor afhankelijk bent van hoe ver jouw huis van de wijkcentrale afstaat. Daar heb je met glasvezel geen last van!

3. Stabiel en snel met het hele gezin

Met koper internet ben je dus afhankelijk van jouw positie ten opzichte van de wijkcentrale. Met glasvezel is dat niet zo. Je internetsnelheid wordt niet verstoord door externe factoren. Hoeveel mensen er tegelijk online zijn, hoeveel apparaten je tegelijk gebruikt of hoe ver je van de wijkcentrale woont: met glasvezel maakt dat niets meer uit. Jouw internetsnelheid is altijd stabiel.

4. Minder storingsgevoelig

Door je eigen fysieke verbinding is glasvezel stabieler, maar er is nog een reden voor meer stabiliteit! Glasvezel is minder storingsgevoelig dan koper voor weersinvloeden. Herinner je afgelopen zomer nog? Wat was het warm! Bij extreme hitte zijn er meer storingen op het kopernetwerk dan bij glasvezel.

Belangrijke overeenkomst

Naast de verschillen is er ook een hele belangrijke overeenkomst tussen glasvezel versus koper en kabel: de prijs! Die is namelijk hetzelfde. Het maakt niet uit of je gebruik maakt van de kabel/koper of glasvezel, je betaalt dezelfde prijs voor je internet.

Profiteer ook van de voordelen van glasvezel internet

Ben je benieuwd of glasvezel internet in jouw buurt ook al mogelijk is? Doe dan de glasvezelcheck.

Ligt er al glasvezel bij jou? Bekijk dan snel onze internetabonnementen en profiteer zo goed (en snel!) mogelijk van dit glasvezel netwerk.

Bekijk Internet Lees meer over Glasvezel Internet

Ook interessant voor jou:

Innovatie & Techniek

Oplossingen om je wifisignaal te verbeteren

Games

De 5 meest epische PS4 games van 2018

Internet

Gratis KPN monteur voor wifi: zo gaat dat