11 oktober 2017

Tips voor razendsnel draadloos internet

Ben jij wel eens verhuisd? Dan weet je vast hoe spannend dat is, een nieuwe plek om je eigen te maken, nieuwe buren en allerhande klusjes om je huis helemaal tip top voor de dag te laten komen. De verhuizing zelf is vaak even doorbijten, spullen inpakken, verhuizen, spullen uitpakken en dan ook nog je huis inrichten. Als je aan het einde van de dag voldaan om je heen kijkt en de eerste foto’s met je vrienden of familie wil delen, kom je erachter dat je vergeten bent om het nieuwe internet aan te sluiten. Tja, we kunnen tegenwoordig moeilijk meer zonder, dus ook deze laatste klus moet je nog even volbrengen. Om je op weg te helpen, delen we hieronder handige tips om je verbinding zo goed mogelijk te installeren. Uiteraard vind je ook tips om razendsnel draadloos te kunnen internetten.

Het installeren van je modem
Als eerste is het belangrijk om de juiste plek te zoeken voor je modem. De internetkabel van buiten komt vaak binnen in je meterkast of bij de vensterbank in de woonkamer. We noemen dit het isra punt. Voor een goede verbinding is het belangrijk dat het modem niet te ver van deze plek verwijderd is. Zorg ervoor dat de kabel van goede kwaliteit is, dit helpt bij zowel de stabiliteit als bij de snelheid. Zijn deze zaken op orde, dan heb je alvast een goede stap gezet voor een puike internet verbinding. Een gouden tip, volg de handleiding bij de installatie, hierin wordt stap voor stap uitgelegd wat je precies moet doen.

Weg met die kabels
Als je een mooi nieuw huis hebt, wil je natuurlijk geen lange kabels dwars door de woonkamer. Gelukkig is er een oplossing, draadloos internet. Als het gelukt is om het modem installeren, kan je aan de volgende stap beginnen; Wi-Fi installeren en optimaliseren. Met Wi-Fi kan je gemakkelijk internetten op je tablet, laptop of smartphone, dus een beetje snelheid is wel gewenst. Je moet er helaas wel rekening mee houden dat Wi-Fi wat langzamer is dan een bekabelde verbinding. Het signaal moet immers een lange weg door de lucht afleggen en komt vaak veel belemmeringen tegen. Als je draadloos internet aan wil zetten, kan je deze video bekijken. Hierin krijg je alle beschikbare uitleg.

Draadloos internet verbeteren
Als de draadloze internetverbinding zwak is en je maar zit te wachten tot je filmpje is geladen of je e-mail wordt verzonden, dan wordt het tijd om je Wi-Fi te optimaliseren. Er zijn een paar oplossingen. 

  1. Wellicht een beetje een technisch verhaal, maar het komt er op neer dat Wi-Fi met radiosignalen werkt, net zoals je transistor radio van vroeger. Deze signalen kunnen worden verstuurd via verschillende frequenties, welgeteld 13 zogenaamde kanalen. Nou kan het zo zijn dat bij jou in de buurt alle buren met draadloos internet op kanaal 6 zitten. Je kan je vast voorstellen hoe druk het daar dan is. Het is dan verstandig om een ander kanaal te kiezen, eentje die lekker rustig is, zodat jouw Wi-Fi verbinding optimaal gebruikt kan worden. Je kan je je Wi-Fi kanaal wijzigen, er is een handige instructie video gemaakt om uit te leggen hoe je dat precies doet.
  2. Als tweede oplossing kan je een Wi-Fi versterker aanschaffen. Er zullen altijd plaatsen blijven in huis waar de Wi-Fi ontvangst minder goed is. Een Wi-Fi versterker is daarom een handige toevoeging om je verbinding te verbeteren. Zet deze versterker op een (andere) centrale plek, of op een plek waar je merkt dat er weinig Wi-Fi ontvangst is. De Wi-Fi versterker moet worden ingesteld met dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord als het modem. Et voilà…. de internetsnelheid zal met sprongen vooruit gaan!
  3. In huis bevinden zich nogal wat objecten waar het draadloze internet signaal moeite mee heeft. Zo kan je denken aan koelkasten, magnetrons, betonnen vloeren en zelfs een huis vol mensen. Aangezien er nogal wat dempende factoren zijn, is het een idee om je modem wat hoger te hangen of zetten. Bijvoorbeeld op een kastje of een plank. Het kan ook helpen om je modem een kwartslag te draaien, voor een beter bereik.

Heb jij nog goede tips?
Wellicht heb jij na het lezen van dit artikel ook nog goede tips om zo optimaal mogelijk draadloos te internetten, deel ze dan hieronder. Wij hebben er in ieder geval nog twee voor je. Zorg ervoor dat je Wi-Fi altijd beveiligd is, dit is natuurlijk belangrijk voor je privacy en zo kunnen mensen geen gebruik maken van je verbinding. Tenslotte kan je nog een bezoek brengen aan onze website. Hier vind je heel veel informatie over je internet verbinding en Wi-Fi.

Ook interessant voor jou:

Innovatie & Techniek

Mijn wifi doet het niet! Wat moet ik doen?

Internet

Tips om je wifisnelheid te verbeteren

Internet

De kpn monteur voor wifi: zo gaat dat