16 maart 2020 3 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Thuiswerken doe je zo

Door de huidige omstandigheden werkt en leeft Nederland massaal thuis. Toch is de thuiswerkplek niet bij iedereen even goed ingericht. Zo kun je bijvoorbeeld beter niet met je laptop een hele dag op de bank werken. Wij geven je tips om verantwoord thuis te werken.

Thuiswerken

Het uitzoeken van een werkplek kan een uitdaging zijn, zeker als je geen eigen kantoorkamer hebt. Naast een goede internetverbinding zijn er nog meer punten waar je rekening mee moet houden.

Maak een functioneel thuiskantoor

Als het mogelijk is, maak dan een thuiskantoor dat los staat van je ruimte waar je woont. Een plek waar je naar de werk kunt gaan en na afloop de deur kan sluiten, kan een overgang tussen de professionele en persoonlijke wereld makkelijker maken. Heb je hier geen mogelijkheid toe? Wees creatief met scheidingswanden, kasten of gangen.

Zorg voor goede meubels

Meubels zijn ook belangrijk voor je thuiswerkplek. Je wilt natuurlijk geen last van je rug krijgen na een lange dag werken. De belangrijkste twee zijn een bureau en een stoel. Kies een bureau en stoel die je in hoogte kunt verstellen. Zo kun je deze precies aan jouw maten aanpassen. Is een bureau niet aanpasbaar, zorg er dan voor dat het werkblad op ongeveer 75 centimeter hoogte zit.

Denk aan je lichaam

Ook als je een laptop hebt, is het aan te raden te investeren in een extra beeldscherm. Lang werken op een laptop is niet goed voor je ogen en de rest van je lichaam. Een beeldscherm moet ongeveer 50 tot 70 centimeter voor je staan en de bovenkant moet in een rechte lijn met je ogen staan. Is dit niet mogelijk met je schermstandaard? Dan is het slim om de standaard op een kleine verhoging te zetten. Er zijn verhogingen te koop waar je gemakkelijk je laptop onder kunt schuiven. Dat zorgt ook nog eens voor een opgeruimd bureau als je niet aan het werk bent.

Werk met een tijdsschema

Stel een tijdsschema op over wanneer je werkt en houd je daar vervolgens ook aan. Duidelijke richtlijnen voor wanneer je wat moet doen helpt veel thuiswerkers om de balans tussen werk en privé te bewaren. Je huis moet een plek zijn om te ontspannen, maar voor mensen die thuiswerken, kan dat een uitdaging zijn. Stel grenzen en optimaliseer je planning.

Plan pauzes en scherm-vrije tijd

De hele dag werken eist zijn tol. Het is belangrijk dat je nog steeds dingen doet die natuurlijk zijn om te doen in een meer sociale omgeving zoals een kantoor. Neem bijv. nog steeds een lunchpauze en maak een heerlijke lunch voor jezelf klaar. Je kunt ook met je collega’s afspreken dat jullie allemaal ongeveer op dezelfde tijd lunchen. Blijf bewegen, doe wat oefeningen, lees een boek of speel kort een spelletje.

Drink een digitale koffie met je collega’s

In tijden van thuiswerken missen we allemaal wel eens sociaal contact. Neem eens tijd voor je collega’s en plan een digitaal koffiemomentje met elkaar om ook persoonlijk met elkaar in contact te blijven. Sociale interactie is een belangrijk aspect van ons dagelijks kantoorleven. Dus plan die koffie met elkaar, samen achter je scherm! Wie weet wat je te weten komt over je collega’s.

Ook interessant voor jou:

Internet

Glasvezel of kabel/koper?

Veiligheid

Online back-ups maken: speel jij op safe?

Mobiel

Downloaden: wat mag wel en wat mag niet?