25 juni 2020 2 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Podcastserie: Taboe Talk

Taboe Talk is een dappere podcast-serie over moeilijke gesprekken. In deze reeks stelt KPN samen met NRC XTR onbespreekbare onderwerpen aan de kaak.

Waarom? Zo makkelijk als we alles online kunnen vinden, zo moeilijk is het om met anderen over taboes te praten. Daarom gaan we op zoek naar taboebrekers die juist online, via hun netwerk, een eigen stem gevonden hebben. Op deze manier zorgen we ervoor dat we allemaal ergens aansluiting vinden. Want met hét netwerk van Nederland achter je, sta je er nooit alleen voor.

Taboe Talk Seizoen 1 - aflevering 1: Eetstoornissen

‘Anorexia beheerste mijn leven’

Bekend met de eetstoornissen anorexia nervosa, boulimia en binge eating disorder? Meer dan 100.000 tienermeisjes in Nederland kampen ermee. Van alle patiënten herstelt ongeveer 45%. De rest herstelt niet (volledig). Ondanks de grote impact rust er op deze psychische ziektes nog steeds een groot taboe.

Luister hier naar Taboe Talk 1: Eetstoornissen

In deze aflevering hoor je het verhaal van Yasmin Karssing (26). Als actrice is ze onder andere bekend van Flikken Maastricht en momenteel is ze te zien in Baantjer. Toen zij foto’s van zichzelf op Facebook en Instagram plaatste uit de periode dat ze anorexia had, werd ze overspoeld met reacties.


Taboe Talk Seizoen 1 - aflevering 2: Burn-out

‘Ik had het gevoel dat ik niet openlijk over mijn burn-out kon spreken’

Het aantal werknemers met burn-outklachten stijgt. Jarenlang gaf 10 procent aan last te hebben, vorig jaar bedroeg het percentage 14 procent. Toch wordt het onderwerp als een taboe gezien.

Luister hier naar Taboe Talk 2: Burn-out

In deze aflevering hoor je het verhaal van Pie Aerts. Hij had een goede baan, met een goed salaris. Daarnaast investeerde hij veel tijd en energie in zijn hobby fotografie. Tot hij moe en duizelig werd, en zelfs flauw viel. Medisch leek er niets mis, tot bleek dat hij een burn-out had. Van een carrièretijger veranderde hij in een jongeman, die niet meer naar de koelkast kon lopen en uiteindelijk een dik jaar thuis zat. Inmiddels is zijn leven totaal veranderd, en is hij succesvol documentaire fotograaf die zich gesteund voelt door 100.000-en volgers op Instagram.


Taboe Talk Seizoen 1 - aflevering 3: 29 en vrijgezel

‘Met mensen die dicht bij mij staan praat ik wél over mijn single-zijn’

Wat is een ‘normale’ leeftijd voor een eerste relatie? Uit onderzoek blijkt dat vrouwen rond hun 25e en mannen rond hun 28e een eerste relatie krijgen. 30% van de mannen en 20% van de vrouwen zijn rond hun 29e nog maagd, én dit schuift steeds verder op. Waarom rust er dan toch nog een taboe op het vrijgezel zijn?

Luister hier naar Taboe Talk 3: 29 en vrijgezel

In deze aflevering hoor je het verhaal van Sanne; talent recruiter en schrijfster van vooral romantische boeken. Sanne is 28 oud en vrijgezel. Ze heeft nog nooit een relatie gehad en ook nog nooit met iemand het bed gedeeld. Ze date wel, bijvoorbeeld via Tinder, maar houdt mensen toch op afstand. Is er iets mis met je als je lange tijd single bent? En is het een taboe?


Taboe Talk Seizoen 1 - aflevering 4: Eenzaamheid onder jongeren

‘Als ik terugkijk, heb ik me veel alleen gevoeld’

Ruim een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam. En daar komen volgens de eenzaamheidsschaal van De Jong-Gierveld nog eens 1 op de 3 Nederlanders bij, die zich ‘een beetje eenzaam’ voelen. Wist je dat dit evenveel ouderen als jongeren zijn?

Luister hier naar Taboe Talk 4: Eenzaamheid onder jongeren

In deze aflevering hoor je het verhaal van Bryan Vreijsen (27). In zijn jeugd had Bryan te maken met een zieke moeder, en een vader die er niet voor hem was. Bryan was introvert en had als kind moeite met het aangaan van vriendschappen. Hij voelde zich eenzaam en thuis ontwikkelde hij een gameverslaving. Twitter bood uitkomst: Bryan besloot het medium te gebruiken om zich te uiten over zijn eenzaamheid en hij groeide uit tot een woordvoerder voor de hype #maatjegezocht.


Meer Taboe Talks luisteren?

Ben je fan van deze podcastserie? Houd dan dit blog in de gaten, want we zullen ook de volgende afleveringen hier plaatsen.

Ook interessant voor jou?

Films, series & TV

Vier je eigen muziekfestival

Sport

Premier League, La Liga en Serie A in juni weer van start

Films, series & TV

Specials van juli 2020