Zelf WhatsApp-stickers maken en versturen

Je kent het wel: je bent lekker aan het appen met vrienden of collega’s en zoekt naar een emoji die de situatie of het gevoel het beste omschrijft. Soms zegt een emoji of tekst simpelweg niet genoeg. Dit zijn de momenten dat een WhatsApp-sticker een leuke optie is. Ze zijn perfect om een visueel element toe te voegen aan je chatberichten. Zo helpen ze kleur toe te voegen en om het gesprek wat op te vrolijken wanneer deze in een te serieuze richting gaat. Ontdek hoe jij ze kunt gebruiken of hoe je zelf WhatsApp-stickers kunt maken.

Wat is een WhatsApp-sticker

Gepersonaliseerde stickers zijn niet nieuw in de wereld van social mediaberichten, maar sinds kort heeft WhatsApp zich er ook bij aangesloten. Whatsapp-gebruikers zijn nu in staat om WhatsApp-stickers te maken en te personaliseren. Deze stickers zijn kleine afbeeldingen die net als emoji's en gif’s kunnen worden gebruikt. Je kunt deze bestanden aanmaken en gebruiken binnen het stickertabblad van WhatsApp. WhatsApp heeft in de app zelf al een enorme stickerbibliotheek, waar je stickercollecties kunt downloaden, maar je kunt er ook voor kiezen om je eigen aangepaste WhatsApp-sticker te ontwerpen. Er zijn twee manieren om zulke stickers te maken: met je telefoon of met de webversie van WhatsApp.

Hoe maak je een WhatsApp-sticker?

Met WhatsApp-stickers heb je de mogelijkheid om verder te gaan dan het versturen van een standaard emoji, afbeelding of gif. Op deze manier kan je jouw berichten nog meer personaliseren. Niet alleen voor persoonlijk gebruik, maar ook voor zakelijke doeleinden. Je kan bijvoorbeeld WhatsApp-stickers maken met het logo van jouw merk om je naamsbekendheid te vergroten en met je klanten in contact te komen. Of je kunt ook stickers maken van de foto's van jou en je vrienden of je favoriete memes aanpassen naar iets wat beter bij jou en je vriendengroep past. Of je nu een Android- of iOS-smartphone of een desktopcomputer gebruikt, het is heel eenvoudig om WhatsApp-stickers te maken. Gebruik de sticker maker van WhatsApp of maak een sticker via een andere app. Hoe je een sticker op WhatsApp maakt of een sticker maakt via een andere app, lees je verder in het artikel.

Zelf stickers maken voor WhatsApp

Als eerste leggen we uit hoe je zelf stickers kunt maken via WhatsApp. Zorg ervoor dat je WhatsApp op je telefoon hebt geïnstalleerd. Zoek vervolgens onder Instellingen naar ‘Gekoppelde apparaten’. Als je hierop klikt, zie je een andere pagina met blauwe knop om het apparaat te koppelen. Klik op deze knop om een eigen sticker te maken via je laptop of desktop en volg de stappen hieronder:

  1. Ga naar WhatsApp Web (web.whatsapp.com) op je computer. Open de camera van je telefoon en richt deze op de QR-code van WhatsApp Web om het te scannen. Je bent nu ingelogd op WhatsApp Web voor je desktop.
  2. Om zelf stickers te maken, moet je een chatbericht starten of een bestaande chat openen. Ga in de chat naar het pictogram Bijlage, met het paperclip-symbool.
  3. Nadat je op het bijlagepictogram hebt geklikt, verschijnen er verschillende opties. Kies voor de sticker-optie. Als je hierop klikt, kan je een afbeelding of tekening kiezen die op je computer is opgeslagen. Kies de afbeelding waarvan je een WhatsApp-sticker wilt maken.
  4. Nadat de afbeelding is geüpload, kom je in een scherm met bewerkingstools. Hier kun je je sticker personaliseren. Kies er bijvoorbeeld voor om tekst toe te voegen, de afbeelding bij te snijden, of emoji's en andere stickers toe te voegen boven op de afbeelding.
  5. Als je eenmaal tevreden bent met hoe de sticker eruitziet, klik je op verzenden en ben je klaar. De WhatsApp-sticker verschijnt nu in je chatbericht. Je kunt de stickers die je zelf hebt gemaakt ook onder het Sticker-pictogram vinden, direct naast het paperclip-symbool.

WhatsApp-stickers maken op een iPhone of Android-apparaat

WhatsApp voor iOS of Android heeft nog steeds niet zelf de functie waarmee je stickers kunt maken binnen de app op je telefoon. Daarvoor moet je dus een app van derden downloaden. Er zijn verschillende opties, maar als voorbeeld nemen we een van de meest populaire: Sticker Maker. Deze app biedt eenvoudige en gratis functies om Whatsapp-stickers te maken op je iPhone of Android-apparaat. In deze handleiding leggen we uit hoe je via Sticker Maker (Studio) WhatsApp-stickers maakt voor Android of iOS, maar meestal hebben dit soort apps een zeer vergelijkbaar proces voor het maken van stickers en zijn ze gebruiksvriendelijk.

  1. Download en start de Sticker Maker-app voor WhatsApp om te beginnen.
  2. Bedenk een naam voor je stickerpakket en voer je eigen naam in als de auteur. Tik vervolgens op de knop ‘Maken’.
  3. Tik op het plusteken (+) om naar jouw fotogalerij te gaan waar je de afbeeldingen of tekeningen kunt selecteren die je in stickers wilt veranderen. Kies er bijvoorbeeld voor om een sticker van jezelf te maken voor Whatsapp op Android of iPhone.
  4. Nadat je de afbeelding hebt geselecteerd, maak je een omtrek om de afbeelding heen. Zo verwijder je de achtergrond van de afbeelding.
  5. Tik op ‘Afbeelding bijsnijden’ als je klaar bent met de omtrek. Ben je tevreden met hoe de sticker er uit ziet? Tik dan nu op ‘Gereed’. Je moet minimaal drie WhatsApp-stickers en één pictogram in de vakjes hebben ingevuld, voordat je je stickerpakket kunt opslaan.
  6. Tik na het opslaan van de gepersonaliseerde stickers op ‘Opties’. Je zult verschillende keuzes vinden, waaronder een optie om de stickers toe te voegen aan WhatsApp. Daarna kun je je gepersonaliseerde WhatsApp-stickers op je iPhone of Android-apparaat gaan gebruiken.

Wil je ook graag tekst of andere aanpassingsopties toevoegen? Probeer dan een meer geavanceerde app uit de Google Play Store of de Apple Store uit die veel meer functies biedt. Sommige van deze apps hebben premiumversies, waarmee je nog uitgebreider aangepaste stickers kunt maken voor iPhone of Android via een maand- of jaarabonnement. 

Zo kun je WhatsApp-stickers downloaden

Soms komt er in een chat met vrienden of collega’s een leuke sticker voorbij die je zelf ook wel vaker wilt kunnen gebruiken. Gelukkig kan je ook de WhatsApp-stickers downloaden van anderen, zodat je deze op elk moment weer terug kunt vinden. Volg hiervoor deze stappen:

  1. Open de WhatsApp-chat waarin de sticker die je wilt downloaden voorbij kwam.
  2. Tik op de sticker of houd deze even ingedrukt en klik op ‘Voeg toe aan favorieten’.
  3. De (bewegende) WhatsApp-sticker wordt nu gedownload en toegevoegd aan je stickercollectie.

Wil je meer stickers dan die langs zijn gekomen in chats of die je zelf hebt gemaakt? Dan zijn er ook apps beschikbaar om allerlei extra stickercollecties te downloaden. Deze apps download je vanuit de Google Play Store of de Apple Store op je mobiel of tablet. Vervolgens kan je binnen de applicaties de stickers die jij leuk vindt importeren naar WhatsApp. Een nadeel is wel dat als je deze apps verwijdert, ook de stickers uit je WhatsApp verdwijnen. Overigens zijn de meeste sticker-apps alleen in de Google Play Store te vinden. Apple heeft veel sticker-apps laten verwijderen uit de App Store, omdat ze in strijd zouden zijn met de algemene voorwaarden.

WhatsApp-stickers versturen

Nu je een hele verzameling aan stickers en stickercollecties hebt gecreëerd, is het tijd om je gesprekken op te vrolijken door je WhatsApp-sticker te versturen. Ga naar een WhatsApp-chat waarin je de sticker wilt versturen. Tik vervolgens op het emoji-icoon (Android) of op het toetsenbord (iPhone). Hier vind je het sticker-icoontje – een vierkantje met een gevouwen hoekje. Tik op dit sticker-icoon om de lijst met al je stickers te openen. Als je nu op een sticker tikt in dit menu, wordt de sticker meteen verzonden.

Gerelateerde artikelen