Welke telefoon past bij mij? Hier kan je op letten

Een smartphone kiezen kan best ingewikkeld zijn. De keuze is reuze en de ene telefoon is nog mooier dan de ander. Elke mobiel is goed en heeft zijn eigen specialisme. Maar welke smartphone past bij jou? Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een mobiel? We hebben op een rij gezet waar je aan moet denken als je een telefoon kiest.

Past Android of iOS beter bij je?

Begin bij de basis: kies het besturingssysteem. De meeste telefoons draaien op iOS of Android. iOS is het besturingssysteem van Apple iPhones. Die zijn gemiddeld iets duurder in aanschaf dan Android telefoons, en iOS geeft minder ruimte om te personaliseren. Maar Apple staat wel weer bekend om zijn degelijke apparatuur. En ze controleert alle apps voor iOS streng, waardoor hackers weinig kans krijgen op iPhones. 


Android is het besturingssysteem van Google. Er zijn verschillende merken smartphones die op Android werken: Samsung, OPPO en Xiaomi bijvoorbeeld. De keuze is dus ruimer en er zijn meer toestellen voor een zachter prijsje. Een nadeel is wel dat fabrikanten het besturingssysteem voor elk toestel aanpassen. En de Google Play store is iets minder veilig, omdat iedereen daar apps kan aanbieden. 


Lees ook: Welke Samsung smartphone past bij mij?

Een digitale sim-kaart

Zonder plastic simkaartje werken de meeste toestellen niet. Niet meer van deze tijd toch? Klopt! Tegenwoordig zijn er smartphones met eSIM, een ingebouwde simkaart waar je een abonnement op kunt zetten. En ook weer makkelijk af kunt halen. Nooit meer klooien met die plastic chip als je op vakantie even van sim wil wisselen. Nog niet alle toestellen hebben deze functie, en voor de nieuwste smartphones met eSIM betaal je vaak wel ietsje meer. 

5G of 4G? 

Internetten kun je sowieso op je smartphone, de vraag is alleen op welk netwerk. Nog niet zo lang geleden ging alle mobiele dataverkeer via het 4G-netwerk. In 2020 is het 5G-netwerk in gebruik genomen en in 2022 is de technologie beschikbaar om het netwerk supersnel te maken. 5G is dan sneller dan 4G en meer mensen kunnen er tegelijkertijd gebruik van maken. Vertraagde appjes tijdens de jaarwisseling of in een vol stadion zijn dus verleden tijd. Nog niet alle telefoons kunnen op dit nieuwe netwerk. Met een smartphone met 5G ben je helemaal klaar voor de toekomst. 

Lees ook: 5G vs 4G: wat is het verschil?

Een smartphone die past bij jouw gebruik

Nu weet je wat de nieuwste opties zijn. Vervolgens is het belangrijk na te denken waar je de smartphone voor gaat gebruiken. Ga je alleen wat browsen op het internet en social media gebruiken, of ga je vaak online gamen? Maak je veel foto’s? Vind je het belangrijk dat de smartphone niet te groot is? Elke telefoon heeft zo zijn eigen specialiteiten. Hieronder leggen we uit waar je dan op moet letten.

Snel, sneller, snelst

Als je fanatiek online gamer bent, is een snelle processor en genoeg werkgeheugen (RAM)  onmisbaar. De Samsung Galaxy S21-modellen hebben bijvoorbeeld 8 GB RAM en een uitstekende processor. Wil je echt verzekerd zijn van het snelste van het snelste, met een uitstekend beeldscherm? Dan past de Samsung Galaxy S21 Ultra goed bij jou. Of ga voor een iPhone 12 pro, met de A14 Bionic-chip. Met deze snelste chip die een smartphone kan hebben, kun je tot 50% sneller gamen op je iPhone. 

Groot, groter, grootst

Moet je telefoon in je broekzak passen? Of mag hij juist lekker groot zijn, zodat je er ook op kunt werken? Bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note20 Ultra is met 6.9 inch mooi groot en wordt geleverd met een precieze S pen om digitale notities mee te maken. Of ga voor een compacter model: de iPhone SE is 4.7 inch. Hij past in je broekzak zonder dat je aan kwaliteit inlevert. 

Camera belangrijk? Dan past deze telefoon bij jou...

Ben je de persoonlijke paparazzo van je familie? Dan is het fijn als je smartphone een goede camera heeft. Of zelfs meerdere: sommige smartphones hebben 2 of meer camera’s aan de achterkant, die je makkelijk kunt bedienen in de camera-app. Een telefoon met een goede camera herken je niet alleen aan het aantal megapixels of camera’s, maar ook aan het aantal opties in de camera-app. Hier geldt vaak wel dat hoe uitgebreider de camera-opties zijn, hoe duurder de smartphone is. De Apple iPhone 12 en de Samsung Galaxy S21 hebben beide uitstekende camera’s. Maar ook de minder dure smartphones kunnen goede camera’s hebben. Bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A52: die heeft niet alleen vier camera’s, maar ook veel opties, zoals Optical Image Stabilization en de Fun Mode. 

Lees ook: Smile! Dit zijn de beste smartphonecamera’s van het moment 

Nou weet je waar je op kunt letten bij het uitzoeken van een mobiel. In de shop van KPN staat een mooie selectie van toptelefoons. Kom je er toch niet uit? Onze klantenservicemedewerkers helpen je graag met het vinden van de beste smartphone voor jou! Je kunt ze bereiken op 0800-0402 tussen 8.00 en 22.00 uur. 

Gerelateerde artikelen