Samsung Galaxy S10 vs Galaxy S9: welke past bij mij?

Samsung lanceerde twee jaar geleden de Galaxy S10. Met een aantal nieuwe spectaculaire vernieuwingen. Zoals het indrukwekkende Cinematic Infinity-O beeldscherm met ingebouwde ultrasone vingerafdrukscanner en maar liefst 4 camera’s! Maar zijn voorganger, de Galaxy S9 heeft niet voor niets heel wat prijzen in de wacht gesleept. De vraag onderaan de streep is dan ook: hoeveel beter is de Galaxy S10 dan de Galaxy S9, wat zijn de verschillen? Wij zochten het uit.

De buitenkant: design en scherm

We beginnen met wat op het eerste oog te zien is: het design en het scherm. Beide toestellen zijn echte eye catchers maar zien er toch heel anders uit!

Eindeloos display, o?

Het Infinity O-display van de Galaxy S10 is vrijwel naadloos. Hierdoor is het nieuwe Super AMOLED-scherm niet 5,8” (14,7cm), maar 6,1” (15,5cm). En dit terwijl de nieuwkomer bijna een millimeter dunner is dan de Galaxy S9! Het O-display van de S10 heeft nog meer nieuwe snufjes: de selfiecamera is van het midden naar rechtsboven in het scherm verhuisd. Zonder notch. Zo neemt ‘ie nóg minder ruimte in.

Verstopte vingerafdruksensor

Een andere nieuwe feature is er een die letterlijk onzichtbaar is. Namelijk de ultrasone vingerafdrukscanner in het scherm. Een wat?! Een vingerafdrukscanner die in het scherm zit en werkt met ultrasoon geluid. Hierdoor wordt geen licht gebruikt maar geluid gereflecteerd. Een stukje beter beveiligd dan de S9, en ook handiger in gebruik. Je kunt hierdoor namelijk zelfs in de regen met natte vingers je telefoon ontgrendelen. Wel zo handig.

Kleur bekennen

Waar de S9 in zwart, goud, blauw en paars beschikbaar is, zijn de S10 toestellen verkrijgbaar in het wit, groen en zwart. Kwestie van smaak dus!

De verschillen onder de motorkap

Van buiten verplaatsen we naar binnen. Wat heeft de S10 te bieden onder de motorkap en hoe verschilt dit ten opzichte van de S9?

Supersonische chipset

Onder de motorkap krijgt de S10 meerdere upgrades: aangedreven door de nieuwste Exynos 9820 processor en een verdubbeling van het werkgeheugen naar 8GB heb je indrukwekkend veel power. De S9 was al razendsnel en draait moeiteloos zware apps, maar deze krachtpatser is opnieuw next level. Ook het interne geheugen is van 64GB verdubbeld naar 128GB. Dit is zelfs uit te breiden tot 1,5TB. Zie dat maar eens vol te krijgen.

Slimme batterij

Denk je dat je door deze extra power moet inleveren op je batterijduur, dan heb je het mis. De batterij van de S10 is namelijk met 3400 mAh nog krachtiger dan zijn voorganger (3000 mAh). Ze houden het allebei met gemak een dag vol. Daarnaast heeft S10 de 24-hour Intelligent Battery, waardoor je smartphone je appgebruik leert kennen en zo de accu optimaliseert naar jouw gebruik. Zo gaat je S10 nog langer mee en ‘verspil’ je geen batterij!  

Altijd een oplader bij de hand

Een leuk extraatje: de nieuwste generatie Galaxy smartphones is te gebruiken als draadloze oplader. Zo kun je andere telefoons en apparaten (die draadloos opladen ondersteunen) opladen. Powershare noemen ze dat! Handig als je Galaxy Buds of Galaxy Watch leeg zijn! Of als je vrienden even hun telefoon willen opladen (mits hun telefoon draadloos opladen ondersteund).

Samsung's specialiteit: de camera

The camera re-imagined. Dat was de slagzin waar Samsung vorig jaar de Galaxy S9 mee onthulde. Is de S10 even spannend?

Brede visie op fotografie

De 12 megapixel-camera met variabel diafragma van de Galaxy S9 maakte al prachtige plaatjes. De S10 weet dit te overtreffen dankzij een revolutionaire 4-camerasysteem. Met een triple camera van schiet je verbazingwekkend goede portretfoto’s en video’s in hoge resolutie. De standaard 12 megapixel-lens wordt namelijk ondersteund door een telelens die diepte registreert en optische zoom mogelijk maakt. Hiermee maak je die mooie foto’s met bokeh effect. Zo maak je bijvoorbeeld opvallende portretten waarbij de persoon haarscherp in beeld is en de achtergrond mooi wazig. Als klapper voegt Samsung daar nog een 16 megapixel-ultragroothoeklens aan toe. Deze zorgt ervoor dat je extra veel van je omgeving in beeld krijgt voor toffe panorama’s en landschapsfoto’s (of om een heeeeele grote vriendengroep in een keer in beeld te krijgen).

Onverslagen selfiequeen

Beide toestellen hebben een enkele selfiecamera, waarbij de S10 de stap van 8 naar 10 megapixel zet. Samsung heeft in de S10 wel de irisscanner geschrapt: vanwege het Infinity-O ontwerp paste daar helaas geen sensor in. Gezichtsherkenning kan zowel op de S9 als de S10.

Verschil Galaxy S10 en Galaxy S9

Informatie overload! De Samsung Galaxy S10 en Samsung Galaxy S9 verschillen op verschillende vlakken maar zijn desondanks allebei toppers. Wat precies de verschillen zijn, zie je terug in deze overzichtelijke tabel.

Verschil Galaxy S10 en Galaxy S9

Welke Samsung Galaxy S kies je?

Met de Samsung Galaxy S10 128GB zet Samsung opnieuw veel stappen vooruit in toepassing van nieuwe technologie met verbluffende nieuwe snufjes. Een mooi vervolg op de al fantastische Samsung Galaxy S9, die evengoed een high-end toptoestel is.

Dankzij de release van de S10 is de Samsung Galaxy S9 64 GB nu wél een stuk voordeliger geprijsd. De S10 is misschien het nieuwste van het nieuwste, maar jij bepaalt of al deze extra’s voor jou die hoge kostprijs waard zijn. Welk toptoestel van Samsung je ook kiest, je hebt hoe dan ook een topper te pakken!

Benieuwd naar de allernieuwste Samsung smartphones? Ontdek de Samsung S21Samsung S21+ en de Samsung S21 Ultra.

Gerelateerde artikelen