5 tips om te voorkomen dat je in een botnet belandt

Zombies, herders en Trojaanse paarden die apparaten aanvallen en infecteren met schadelijke software: het klinkt als een script voor een sci-fi film, maar helaas is dit geen science fiction. Dit gebeurt in het echt en wordt een ‘botnet’ genoemd. In dit artikel lees je wat een botnet is, wat de gevolgen zijn als jouw apparaat in een botnet zit en hoe je voorkomt dat je in een botnet belandt.

Wat is een botnet?

De term botnet is een samenvoeging van de woorden ‘robot’ en ‘netwerk’. Een botnet is een netwerk van met malware geïnfecteerde apparaten die samen met de hoofdcomputer een gezamenlijk doel hebben. Denk aan het versturen van tienduizenden spamberichten of het uitvoeren van een DDoS-aanval om een website plat te leggen.

Wat is er nodig voor een botnet?

Voor een botnet is een groot netwerk van geïnfecteerde apparaten nodig. Dit kunnen laptops zijn, maar ook desktops, smartphones en slimme apparaten. Als het maar een internetverbinding heeft. De geïnfecteerde apparaten worden ‘zombies’ genoemd en voeren het plan van de cybercrimineel uit. Soms zijn dit wel een miljoen zombies. De cybercrimineel die vertelt wat de zombies moeten uitvoeren, heet een ‘botherder’. Hij leidt de aanval en bestuurt de geïnfecteerde apparaten op afstand.

Kan mijn apparaat in een botnet terechtkomen?

Ja, helaas kan jouw apparaat onderdeel worden van een botnet. Cybercriminelen zetten daarvoor vaak een Trojaans paard op jouw apparaat. Een Trojaans paard is een vorm van malware en dus kwaadaardige software die via bijvoorbeeld een phishing mail op jouw apparaat wordt gezet. Daarmee wordt jouw apparaat een zombie en dus onderdeel van een botnet, vaak zonder dat je dat zelf door hebt.

Wat gebeurt er als mijn apparaat in een botnet zit?

Zelf heb je niet veel schade als je apparaat in een botnet zit. Hooguit wordt-ie wat langzamer en in het ergste geval worden er spammails uit jouw naam verstuurd. Maar de impact die het complete netwerk aanricht door andere apparaten met z’n allen aan te vallen, is wel groot. Botnets worden voor kwaadaardige doeleinden gebruikt, zoals het opzetten van grootschalige phishing-, spam- en DDoS-aanvallen. Daarmee kunnen ze websites platleggen en persoonlijke gegevens - zoals wachtwoorden en creditcardnummers - stelen voor geld of identiteitsfraude.

Hoe voorkom ik dat mijn apparaat in een botnet belandt?

1. Update je apparaat
De kans is kleiner dat Trojaanse paarden of andere malware-soorten op je apparaat komen, als je apparaat is geüpdatet.

2. Gebruik antivirussoftware
Antivirussoftware controleert binnenkomende berichten en downloads op malware, zoals virussen.

3. Installeer alleen officiële software en apps
Download alleen apps uit de Apple App Store of Google Play Store en installeer alleen software vanaf de officiële website van de softwaremaker.

4. Blijf alert op phishing mails
Controleer de afzender, linkjes, bijlagen en taal van mails Via phishing mails kan er malware op je computer komen waardoor jij in een botnet belandt. Zo herken je een phishing mail.

5. Zet de KPN malware-filter aan
Als KPN-klant met een vaste internetverbinding kan je gratis onze malware-filter aanzetten.

Ben je toch in een botnet beland? Reset dan je apparaat of laat antivirussoftware de malware verwijderen. Verander voor de zekerheid ook al je wachtwoorden.

Hoe gaat KPN met botnets om?

Wij werken met verschillende partijen samen om onze klanten en maatschappij veilig te houden. We hebben er intern een zogeheten Abuse Team voor dat zich onder andere bezighoudt met botnets. Als we ontdekken dat een van jouw apparaten onderdeel uitmaakt van een botnet of is besmet met andere malware, dan brengen we jou hiervan op de hoogte en helpen we het op te lossen.

Volg ons blog voor meer weetjes en tips over internetveiligheid.

Gerelateerde artikelen