Dual sim: wat is het en hoe werkt het?

Ben jij het zat om altijd maar twee telefoons mee te slepen om voor zowel je werk als privé bereikbaar te zijn? Dan is gebruik maken van een Dual Sim wellicht een oplossing voor je! Benieuwd wat dit precies is, welke telefoons hier geschikt voor zijn en wat verdere voor- en nadelen zijn? Lees dan snel verder, we zetten het allemaal voor je op een rijtje.

Wat is een Dual Sim?

Maar wat is een Dual Sim? Wanneer je gebruikt maakt van een toestel met Dual Sim kaart heb je simpel gezegd een toestel waar twee verschillende simkaarten in kunnen. Verder ziet een telefoon met Dual Sim mogelijkheid er precies hetzelfde uit. Het enige verschil is dus dat je op twee verschillende simkaarten – en dus nummers – bereikbaar bent via dezelfde telefoon.

Hoe werkt een Dual Sim: telefoon met twee simkaarten

Het in gebruik nemen van een telefoon met Dual Sim is redelijk makkelijk. Naast dat er 2 simkaarten in 1 telefoon kunnen, verschillen de telefoons namelijk nauwelijks. Wanneer je een toestel hebt dat hiervoor geschikt is stop je de 2 simkaarten in de telefoon en kun je de telefoon gebruiken zoals je ook met een ‘normale’ telefoon zou doen. Een tweede simkaart kun je bijvoorbeeld verkrijgen via je werkgever, maar je kunt ook zelf een extra sim only aanschaffen.

Welke Dual Sim telefoons zijn er?

Telefoons met Dual Sim zijn er in verschillende soorten, maten en merken. Om het lekker overzichtelijk te houden zetten we Dual Sim telefoons met iOS en Android in aparte kopjes voor je op een rij.

Dual Sim voor de iPhone

Wanneer je gebruik wil maken van een Dual Sim voor de iPhone zit het iets anders in elkaar zoals hiervoor beschreven. Er kunnen namelijk geen dubbele simkaarten in een iPhone. Wel kun je een nano-simkaart en een eSIM gebruiken, dit laatste is een digitale simkaart die is ingebouwd in de telefoon. Hierdoor kun je toch makkelijk switchen en voor zowel zakelijk als privé gebruik blijven maken van je iPhone. Op de vraag welke iPhone Dual Sim heeft, is het antwoord dat Dual Sim met gebruik van eSIM beschikbaar is vanaf de iPhone XS.

Dual Sim voor Android

Wanneer je een Dual Sim telefoon wil met een Android-besturingssysteem, zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo zijn er bijvoorbeeld opties voor een Dual Sim van Samsung, Huawei en Nokia. In tegenstelling tot een telefoon van Apple kunnen in Dual Sim voor Android wel twee fysieke simkaarten.

Toe aan een nieuwe telefoon met Dual Sim? Check hier de nieuwste Samsung Dual Sim telefoons

Dual Sim gebruiken voor WhatsApp

Maar hoe werkt Dual Sim op WhatsApp? In principe is WhatsApp natuurlijk gemaakt voor één telefoonnummer. Maar met een paar omwegen kun je ook regelen dat je 2 WhatsApp accounts op 1 telefoon hebt. Daar zijn drie verschillende manieren voor:

●      Het installeren van WhatsApp Business is de makkelijkste en beste manier voor het gebruik van Dual Sim op WhatsApp. Hiervoor is het geen vereiste dat je een eigenaar bent van een bedrijf, ook mensen zonder onderneming kunnen WhatsApp Business downloaden en gebruiken. Het is een kwestie van downloaden en inloggen met het tweede telefoonnummer: that’s it!

●       Wanneer je een Dual Sim met Android gebruikt kun je de WhatsApp-app ook klonen. Dit betekent dat de app twee keer op je telefoon staat en je dus met twee verschillende nummers kunt inloggen. Het klonen van een app doe je door in het instellingenmenu van je telefoon op ‘Apps’ te klikken, dan voor ‘Klonen’, ‘Dual-app’ of ‘App-tweeling’ te kiezen, vervolgens WhatsApp te kiezen en de schakelaar om te zetten. Tot slot is de app gekloond en kun je met twee verschillende nummers inloggen.

●       De laatste manier om twee accounts op WhatsApp te gebruiken is ook alleen voor Android-telefoons. Niet alle Android-toestellen hebben standaard de functie om apps te klonen. Je kunt hier wel de app Parallel Space-Multi Accounts voor downloaden. In de video hieronder wordt uitgelegd hoe dit precies in zijn werk gaat.

Hoe gebruikt een Dual Sim internet?

Om met een Dual Sim internet te gebruiken heb je geen apart Dual Sim abonnement nodig. De telefoons werken hetzelfde als met één sim. Beide kaarten kunnen verbinding maken met het internet, als dit binnen je abonnement valt. Je kunt dus in principe via het internetabonnement van beide simkaarten online gaan, dit kan alleen niet tegelijk.

Voordelen Dual Sim

Er zijn meerdere voordelen van Dual Sim. Als je voor je werk een apart telefoonnummer hebt, kun je op een telefoon door zowel werk- als privé contacten worden gebeld. Een telefoon die alles heeft dus. Een andere reden waarom Dual Sim voordelig kan zijn, is als je veel in het buitenland verblijft en tegen het lokale tarief gebruik wil maken als je je telefoon gebruikt. Je kunt dan in het land van verblijf een Prepaid-simkaart kopen, die gebruiken en veel voordeliger contact houden met je dierbaren in Nederland. Tot slot is het ook fijn dat je met Dual Sim één simkaart kan uitschakelen. Zo kun je in het weekend gewoon gebruik blijven maken van je telefoon zonder dat je berichten of telefoontjes binnenkrijgt die werkgerelateerd zijn.

Nadelen Dual Sim

Zijn er dan ook nadelen aan Dual Sim? Ja die zijn er! Je kunt bijvoorbeeld beide simkaarten niet tegelijk gebruiken. Dit betekent dat je constant moet switchen en de keuze moet maken welke van de twee je wilt gebruiken. Daarnaast kan het gebruiken van een Dual Sim soms verwarrend zijn, omdat je via twee verschillende nummers gebeld kan worden en misschien niet meteen weet of dat je een zakelijk of privé contact aan de lijn hebt.

Ben je overtuigd door dit artikel en nu op zoek naar een Dual Sim telefoon? Check het aanbod Dual Sim telefoons van KPN hier!

Gerelateerde artikelen