Het malwarefilter van KPN is een gratis dienst die jouw apparaten beschermt tegen onbetrouwbare websites, phishing-e-mails of andere online gevaren. Het malwarefilter is een filter voor je modem en beschemt daardoor alle apparaten die met het modem verbonden zijn.

Met dit filter verkleinen we de kans dat je slachtoffer wordt van internetcriminaliteit. Hieronder lees je hoe je het malwarefilter aanzet, je hoeft hiervoor niets te installeren op jouw apparaten.

Malwarefilter aanzetten

Wat is malware?

Malware is schadelijke software dat ongemerkt op een apparaat wordt geïnstalleerd. Deze software is schadelijk voor het apparaat of de digitale gegevens die hierop staan. Virussen, Trojaanse paarden, spyware en ransomware zijn voorbeelden van malware. Dat heb je dus liever niet op je computer of telefoon. Om malware tegen te gaan kun je bij KPN het malwarefilter aanzetten. Hieronder leggen wij uit wat je moet doen. Lees ons blog over malware om meer te weten te komen over dit onderwerp.


Hoe zet je het malwarefilter aan?

Jij bepaalt of wij je internet filteren op malware, daarom staat het malwarefilter standaard uit. Wij mogen het filter niet voor jou aanzetten. We raden je dan ook aan om het filter zelf aan te zetten.

1. Ga naar https://internet.veilig.kpn.com en log in met je KPN ID.

2. Met de aan/uitknop zet je het malwarefilter aan- of uit.

Zet je het malwarefilter aan of uit, dan zie je de nieuwe status meestal binnen 1 minuut. Duurt dit wat langer, controleer dan de volgende dag of het filter aan staat.

Meer weten over het malwarefilter?

Als je het malwarefilter aan- of uitzet, dan zie je de nieuwe status van het filter binnen 1 minuut. Dat komt omdat het modem de internetverbinding opnieuw start en verbinding maakt met een andere DNS-server.

Wat als het aan- of uitzetten langer dan 1 minuut duurt? Controleer de status na een paar uur nog eens, in enkele gevallen duurt het aan- of uitzetten namelijk langer dan 1 minuut.

Het malwarefilter controleert of het internetadres dat jij wilt bezoeken, op een lijst van onveilige websites en kwaadwillende software staat. Deze sites worden daarna geblokkeerd als dit het geval is. Deze controle mogen we alleen doen met jouw toestemming, daarom kun je het malwarefilter alleen zelf aanzetten. .

Een enkele keer horen we op ons forum dat onze klanten een 403 error krijgen als ze het malwarefilter aanzetten. Mocht jij dit herkennen, wil je dan een bericht achterlaten? Dan zoeken wij dit voor je uit.

Ja, tot nu toe hebben we alleen positieve ervaringen ontvangen over het samenwerken met andere beveiligingsproducten.
Technologie is niet meer weg te denken uit ons leven. Internet heeft veel dingen makkelijker gemaakt. Maar als we meer mensen en apparaten met elkaar verbinden, wordt de veiligheid hiervan ook steeds belangrijker. Wij zorgen onder andere met KPN Veilig dat je apparaten én je huishouden veilig verbonden zijn. Daarnaast zorgen we dat jij makkelijk je eigen gegevens kunt beschermen. Zo ben je tegen de belangrijkste gevaren van het internet beschermd.

Krijg je de melding: ‘malwarefilter voor dit product niet beschikbaar’? Dat betekent dat het malwarefilter nu nog niet beschikbaar is voor jouw abonnement. Wij werken aan een oplossing om dit in het eerste kwartaal van 2021 wel beschikbaar te maken.

Het malwarefilter zorgt ervoor dat websites die jou proberen te misleiden, niet meer te bezoeken zijn. Kom je per ongeluk op zo'n website terecht, dan krijg je een foutmelding te zien in de browser. Deze foutmelding is per browser verschillend.

Om het malwarefilter aan te zetten, hoef je niets te installeren op je apparatuur. Je zet het filter eenvoudig aan via https://internet.veilig.kpn.com/ en vervolgens zijn alle apparaten die verbonden zijn met je wifi, automatisch beschermd tegen malware.

Als je het malwarefilter aan- of uitzet, dan zie je de nieuwe status van het filter binnen 1 minuut. Dat komt omdat het modem de internetverbinding opnieuw start en verbinding maakt met een andere DNS-server.

Ja, alle apparaten die draadloos en bekabeld verbonden zijn met het KPN modem. Dat geldt dus voor mobiele telefoons, tablets, smart apparaten zoals lampen en computers.

Apparaten die verbonden zijn met het mobiele netwerk van KPN zullen op een later moment worden beschermd.

Het malwarefilter is alleen beschikbaar voor KPN klanten mét Internet. Heb je een oud Telfort internet abonnement? Dan hebben we een tijdelijke oplossing. Volg hiervoor de instructies die je na het inloggen te zien krijgt.

Nee, bij het aan- of uitzetten van het malwarefilter krijg je geen bericht. Je ziet de status van het filter door in te loggen op de KPN Veilig pagina. Je ziet de volgende twee mogelijkheden op je scherm:

Aanzetten filter: U hebt onlangs het malwarefilter aan gezet. Deze opdracht wordt verwerkt.

Uitzetten filter: U hebt onlangs het malwarefilter uit gezet. Deze opdracht wordt verwerkt.

Pas als het scherm wordt ververst, is de nieuwe status zichtbaar.

Nee, het malwarefilter is gratis. Dit doen we om dat we online veiligheid enorm belangrijk vinden voor onze klanten.

Het malwarefilter is beschikbaar voor klanten met KPN Internet. Op een later moment is het malwarefilter ook beschikbaar voor klanten met een KPN Mobiel abonnement.

Goed om te weten, mobiele apparaten die via wifi verbonden zijn met het KPN modem profiteren ook van een actief malwarefilter.

Maak hier een KPN ID aan en volg de stappen op je scherm. Koppel vervolgens je KPN producten aan je nieuwe gebruikersnaam.

  1. Log in bij MijnKPN
  2. Ga in het menu naar 'Producten'
  3. Klik op 'Producten toevoegen'
  4. Kies het product dat je wilt toevoegen

Zo heb je voortaan met je e-mailadres toegang tot jouw producten. Let op: je vindt het malwarefilter niet in MijnKPN. Ga voor het malwarefilter naar https://internet.veilig.kpn.com/ en log in met je KPN ID.

Geen probleem, wijzig je wachtwoord makkelijk op onze website.

Onderwerpen die met veilig online te maken hebben

KPN Veilig

Je krijgt van ons gratis KPN Veilig voor 2 of 5 apparaten (afhankelijk van je internetsnelheid).

Herken phishing e-mail

Een phishing-e-mail is een valse e-mail. Deze lijken van een bedrijf te komen, maar worden gebruikt om je te misleiden.

Wat doen wij?

Wij zorgen dat je gegevens en apparaten veilig en beschermd verbonden zijn met het internet.