Waarom het gebruik van Dropbox essentieel is

Dropbox is veelgebruikte online dienst waar je bestanden opslaat en deelt. Nadat je een account hebt gemaakt kun je op meerdere Pc’s de bestanden synchroniseren. Maar ook via je mobiele telefoon of tablet kun je met de Dropbox app ook bij je bestanden. Dropbox biedt je gratis 2 GB aan ruimte en meer als anderen via jou ook Dropbox laat gebruiken. En wil je meer ruimte dan kan dat met verschillende abonnementen.

Waarom is Dropbox essentieel?

Dropbox is een van de makkelijkste en bekendste Cloud opslag diensten. Een van de kenmerken is namelijk dat alles wat je in Dropbox plaats automatisch gesynchroniseerd wordt. Dropbox houdt bij wanneer een bestand is bijgewerkt wordt en slaat de veranderingen online op als je verbinding hebt. Daarom gebruiken heel veel mensen dit wereldwijd.

Hoe werkt Dropbox op je PC?

Dropbox is op je PC te gebruiken via Chrome of Internet Explorer. Je navigeert naar www.dropbox.com en je creëert gratis een account. Daarna log je in en kun je Dropbox meteen op al je apparaten gebruiken. Op je PC is het nog makkelijker omdat je Dropbox ook al programma kunt gebruiken. Hierna werkt Dropbox net als de Windows Verkenner, en kun je bestanden makkelijk naar Dropbox slepen. Het programma zorgt er dan voor dat je bestanden meteen in de Cloud staan en te benaderen zijn via al je apparaten.

Hoe werkt Dropbox op je tablet of smartphone?

Omdat een tablet of smartphone toch makkelijker werken met apps is er ook voor Dropbox een app beschikbaar in Google Play of de Apps Store. Via de App kun je makkelijk je foto’s, filmpjes en documenten uploaden of downloaden. Met een 4G verbinding gaat dat natuurlijk nog sneller.

Je hoeft overigens niet altijd online te zijn om je bestanden te kunnen gebruiken, je kunt zelf aangeven welke bestanden ook op je apparaat zelf altijd benaderbaar moeten blijven. Eventuele wijzigingen worden later gesynchroniseerd.

Is Dropbox veilig?

Alles wat je in Dropbox zet is versleuteld. Alleen met jouw gebruikersnaam en wachtwoord kun je bij de bestanden. Dus als iemand zonder die gegevens bij bestanden kan dan zijn ze onleesbaar door de versleuteling. De verbinding met Dropbox vanaf je PC, tablet of mobiele telefoon is ook versleuteld. Dat betekend dat als iemand stiekem met je verbinding meekijkt de bestanden onleesbaar zijn. Alleen als jouw PC in handen van iemand anders komt kan die bij je bestanden. Het gebruik van beveiliging op je PC of laptop raden we alleen daarom al sterk aan. Je kunt dat nog verder verbeteren door bijvoorbeeld de Dropbox folder te versleutelen of zelfs je hele harde schijf.

Online opslag alternatieven voor Dropbox

Natuurlijk is Dropbox niet de enige software die werkt met online opslag (ook wel bekend als clouddienst). Zo hebben veel toestel fabrikanten hun eigen online opslag. Denk bijvoorbeeld aan Skydrive van Microsoft en Nokia of van bedrijven als Amazon of Google.

Maar ook kpn heeft een eigen clouddienst. Met Back-Up Online van KPN maak je (betaald) gebruik van de veilige servers van KPN die op Nederlands grondgebied staan.

Gerelateerde artikelen