VPN hoe werkt zo'n verbinding nou?

Je hebt het vast weleens gehoord: beveilig anders je internetgebruik met een VPN-verbinding. Dat is een eitje en zeker zo veilig! Maar wat is nu een VPN-verbinding en hoe zet je zo’n verbinding op? Wij vertellen je graag wat het is en geven je tips over VPN-verbindingen.

Wat is VPN?

Een VPN-verbinding is een eigen virtueel privénetwerk. Wanneer je gebruik maakt van een virtueel privénetwerk (VPN), maak je eerst verbinding met je VPN en vervolgens pas met de rest van het internet. Daarmee wordt alles wat jij doet tussen jou en de VPN-server versleuteld verstuurd en kan niemand mee kijken in jouw internetgebruik.

Wanneer heb je het nodig?

Het gebruik van een VPN kan altijd, maar is extra aan te raden als je op een openbaar wifinetwerk zit in een café of in een hotel. Je wilt namelijk niet dat zomaar iemand ‘inbreekt’ in jouw internetsessie en mee kan kijken in je bankgegevens bij het online bankieren of je e-mails die jij aan het beantwoorden bent.

Hoe maak je gebruik van VPN?

Om een VPN-verbinding op te zetten heb je een VPN-dienst nodig. Er zijn zowel betaalde als gratis VPN-diensten beschikbaar. Vaak kan je betaalde VPN-diensten eerst een keertje gratis proberen. Net als bij veel zaken die gratis zijn moet je goed overwegen of je dit wilt. Vaak betaal je indirect met je persoonlijke gegevens of is de dienst een uitgeklede versie waardoor je er maar een maximaal aantal keren gebruik van mag maken. Kijk ook goed naar de aanbieder of je deze kan vertrouwen en lees ervaringen van andere gebruikers op het internet.

In 2 stappen kun je zelf een VPN-verbinding opzetten

Stap 1. Zoek een VPN-dienst die goed bij jou en je portemonnee past. Bij onze internetabonnementen bieden wij gratis KPN Veilig aan wat je helpt beschermen tegen internetgevaren zoals malware. Dit is een product in samenwerking met F-Secure. F-Secure biedt ook een VPN-dienst aan, namelijk Freedome. Mogelijk is dit een goede optie.

Stap 2. Stel de VPN-dienst in op je apparaat. Soms is het een app op je smartphone/tablet en soms kan je de VPN instellen via de instellingen van je apparaat. Vaak staat dit onder het kopje algemeen en/of verbindingen.

Download Freedome voor Android
Download Freedome voor iOS

Gerelateerde artikelen