Glasvezel, kabel of DSL: de verschillen

Ga voor glasvezel

Glasvezel, (A)DSL en kabel. Wat zijn precies de verschillen? En waarom wil je het liefst glasvezel? Je leest het op deze pagina.

Bestel KPN Internet
koppel liggende op de bank met telefoon en tablet

Glasvezel of kabel: wat is het verschil

De kabel of coaxkabel is gemaakt voor internet en televisie. Deze kabel werkt op stroom. Glasvezel is gemaakt van glas, zo dun als haar. In plaats van stroom, werkt glasvezel op licht. Dit zorgt ervoor dat jouw internet letterlijk zo snel als het licht is.

Met glasvezel kan je net zo snel up- als downloaden. Storingen? Kleine kans. En glasvezel is energiezuiniger dan andere netwerken.

Is glasvezel beter dan kabel?

We zetten het op een rijtje. Wel zo makkelijk.

Glasvezel

Kabel/coax

Downloadsnelheid

4 Gbit/s

1 Gbit/s

Uploadsnelheid

4 Gbit/s

100 Mbit/s

Latency (reactietijd)

2 milliseconden

15 milliseconden

Het grootste voordeel van glasvezel is de uploadsnelheid. Of glasvezel duurder is dan kabel? Niet bij ons. Zo kost een glasvezel abonnement bij ons vaak minder dan een abonnement via kabel. Met dezelfde snelheid.

Let op: glavezel-kabel is niet hetzelfde als glasvezel. Wat is glasvezel-kabel? Dat is een combinatie van glasvezel en coaxkabel. Het stukje van de wijkcentrale naar jouw huis loopt via de coaxkabel. Hierdoor heb je niet de voordelen die je met puur glasvezel hebt.

Het verschil tussen glasvezel en (A)DSL

Met glasvezel komt jouw internet via 100% glasvezel je huis binnen, waardoor het supersnel is. Met (A)DSL gaat soms een deel via glasvezel, maar een groot deel via koper. Met koper gaat er een hoop internetsnelheid verloren. Dit is de reden dat glasvezel sneller is dan (A)DSL.

Werkman is een kabel aan het ingraven

Glasvezel: zo snel als het licht

Ga je voor (A)DSL of glasvezel? Met KPN Glasvezel krijg je altijd 100% Glasvezel. Want alleen 100% Glasvezel is internet van puur glasvezel tot in je woning. Nieuw in Nederland: KPN SuperFiber. Supersnel internet met snelheden tot wel 4 Gbit/s en dat op het beste netwerk van Nederland. Zo kan iedereen in huis op hetzelfde moment ongestoord internetten, gamen, streamen met snelheden tot wel 4 Gigabit per seconde. Super toch?

Bestel KPN Glasvezel
Twee vrolijk lachende monteurs staan bij een meterkast en geven elkaar een high five.

Wat is (A)DSL?

DSL is een kopernetwerk voor internet, digitale televisie en bellen. DSL werkt, net als kabel, via stroom. Met DSL is je internet langzamer dan met glasvezel en kabel. Woon je verder van de wijkcentrale? Dan gaat de snelheid flink omlaag. Ook wordt je internet trager als er meerdere apparaten tegelijk verbonden zijn.

VDSL is de opvolger van ADSL. Bij ADSL gaat de verbinding helemaal via koper. En bij VDSL is een deel van het netwerk vervangen voor glasvezel, maar gaat nog steeds een stuk via koper. VDSL is dus iets sneller dan ADSL, maar nog lang niet zo snel als glasvezel.

Ga naar internet

Kabel of (A)DSL: de verschillen

ADSL gaat van de hoofdcentrale naar de wijkcentrale bij jou in de buurt. Vanaf daar gaat het internet naar de huizen. Onderweg van de hoofdcentrale naar jouw huis wordt de snelheid steeds wat lager. Dat komt doordat het internet door een koperen kabel gaat.

Bij VDSL gaat het stuk van de hoofdcentrale naar de wijkcentrale via glasvezel. Alleen het laatste stuk naar jouw huis gaat via koper. Bij VDSL gaat er daarom minder snelheid verloren dan bij ADSL.

En dan het verschil tussen kabel en DSL. Kabelinternet gaat via een coaxkabel. Door een extra beschermlaagje verlies je minder snelheid. Ook zijn er hogere snelheden haalbaar via kabel dan bij DSL.

Glasvezel, kabel of (A)DSL: wat is de beste internetverbinding?

Elke internetverbinding is anders. Of je nu gaat voor glasvezel, kabel of (A)DSL. Toch heeft glasvezel 3 grote voordelen vergeleken met de rest. Met glasvezel kan je net zo snel up- als downloaden. Storingen? Kleine kans. Je kan met het hele gezin tegelijk online zijn.

Wil je alles uit je internet halen? Ongestoord gamen, streamen en videobellen zonder haperingen? Kies voor 100% Glasvezel.

Bestel KPN Glasvezel

Veelgestelde vragen over glasvezel, kabel en (A)DSL

Glasvezel internet gaat via licht door een glasvezelkabel. Vanaf de hoofdcentrale tot aan je huis. Dit maakt glasvezel sneller dan kabel. Kabel gaat vaak een groot stuk via glasvezel. En het laatste stuk naar je huis via kabel, waardoor de internetsnelheid minder wordt. Daarnaast is glasvezel stabiel en energiezuiniger dan andere netwerken.

Meer lezen over glasvezel?

Glasvezel is superstabiel en de kans op storingen is klein. Dat komt doordat er geen stroom maar licht door glasvezel kabels stroomt. Glasvezel is daardoor ook veel sneller dan standaard internet via koper of kabel. Niet alleen downloaden gaat razendsnel. Ook uploaden gaat net zo snel als downloaden. En dat merk je bij videobellen, gamen en grote bestanden delen. Glasvezel is ook nog eens energiezuiniger dan andere netwerken. En dat allemaal voor dezelfde prijs.

Glasvezel van KPN kost jou niets extra. Dit betekent dat een internetabonnement via glasvezel hetzelfde kost als standaard internet via DSL. En je betaalt bij ons voor een glasvezelabonnement vaak minder dan voor een abonnement met dezelfde snelheid via kabel. Ben je al klant bij ons? Stap dan gratis over naar glasvezel. Ook de aansluiting is kosteloos.

Soms is er een maandelijkse of eenmalige bijdrage voor het gebruik van de glasvezelaansluiting. Dit kan als een andere partij dan KPN eigenaar is van het netwerk. Check je postcode om te zien of dat op jouw adres het geval is.

Glasvezel is sneller dan kabel. Vooral uploaden gaat veel sneller via glasvezel dan via kabel. Dat merk je bijvoorbeeld bij videobellen, grote bestanden delen of gamen. Bij glasvezel gaat je internet vanaf de centrale tot je huis door glasvezel. Bij kabel gaat het internet maar voor een gedeelte door glasvezel. Hierdoor vermindert de snelheid van je internet.

Dat raden we af. Met glasvezel is je verbinding een stuk sneller en stabieler. En glasvezel kost geen cent meer dan een verbinding via de kabel. Dat hoeft dus geen reden te zijn om van glasvezel terug naar de kabel te gaan. En met glasvezel gebruik je gloednieuwe digitale UTP-kabels. Daardoor is je verbinding nog beter dan als 't via een kabel loopt.