Telefoongesprek opnemen: mag het en hoe doe je het?

Heb je een belangrijk telefoongesprek? Zoals een sollicitatie of met een bedrijf waarmee je onenigheid hebt? Dan kun je het telefoongesprek opnemen. Handig als je het gesprek terug wilt luisteren, mocht je iets zijn vergeten. Of als je bij een bedrijf wil terugkomen op een telefonische toezegging. Maar mag je dit wel doen? Wij vertellen je hoe je een telefoongesprek opneemt én wat wel en niet mag.

Mag je een gesprek opnemen?

Om meteen met de deur in huis te vallen: ja, als particulier mag je een telefoongesprek opnemen. Ook ben je niet verplicht de ander hierover vooraf in te lichten, al mag dat natuurlijk wel. Bedrijven mogen niet zomaar een telefoongesprek opnemen. Dus bel je namens je bedrijf of vanuit je rol als zzp’er? Dan moet je dit vooraf aangeven. Vandaar dat je soms te horen krijgt dat het gesprek wordt opgenomen voor trainingsdoeleinden.

Hoe neem ik een telefoongesprek op?

Er zijn twee manieren om makkelijk een telefoongesprek op te nemen: met een app op je smartphone óf door het gesprek op speaker te zetten en dit met een ander apparaat op te nemen. De opname kun je vervolgens opslaan op je telefoon of in de cloud. Handig, want zo sla je meteen een back-up op.

Op een iPhone een telefoongesprek opnemen

Voor de iPhone is de app TapeACall de beste app om een telefoongesprek op te nemen. De app is de eerste drie dagen gratis, daarna kost het 29,99 Amerikaanse dollar per jaar. Je hoeft dus niet meteen te betalen als je voor een keertje een telefoongesprek opneemt.

TapeACall werkt via de drieweggesprekkenfunctie op je iPhone. Met deze functie voeg je een extra beller toe aan een telefoongesprek. De extra beller is in dit geval de opnamelijn van TapeACall, die het gesprek opneemt. Het werkt als volgt:

  • Zodra het telefoongesprek start open je op je iPhone de TapeACall-app.
  • Druk op de opnameknop en druk op ‘Bellen’.
  • Nadat je verbonden bent, ga je terug naar het gespreksvenster.
  • Druk op het plusje om TapeACall toe te voegen aan het gesprek.
  • De app neemt het gesprek op totdat je ophangt.
  • In de app kun je het opgenomen gesprek terugluisteren.

Goed om te weten: TapeACall werkt op zowel een oude als nieuwe iPhone.

Telefoongesprek opnemen op een Android-telefoon

Heb je een Android-telefoon? Dan kun je niet altíjd een telefoongesprek opnemen. Alleen als jouw toestel nog een oudere versie heeft, zoals Android 8.0 Oreo, kun je met een app telefoongesprekken opnemen. De beste app hiervoor is Call Recorder. Deze werkt makkelijk: je hoeft alleen in te stellen dat je elk telefoongesprek automatisch wilt laten opnemen. Na het telefoongesprek wordt elke geluidsopname meteen opgeslagen in je eigen Google Drive-cloud.

Heeft jouw telefoon een nieuwere versie? Zoals Android 9.0 Pie? Dan kun je de stem van degene waarmee je belt niet meer opnemen via een app. Google blokkeert die mogelijkheid naar eigen zeggen vanuit privacy-oogpunt. Android 9.0 Pie is de nieuwe versie van het besturingssysteem; steeds meer Android-telefoons draaien hierop.

Hoe neem je op een andere manier een gesprek op?

Heb je een smartphone met Android 9.0 Pie en wil je telefoongesprekken opnemen? Dat kan, maar wel via een ander apparaat. Bijvoorbeeld met een opname-app op een andere telefoon. Of een klassieke recorder. Je zet het telefoongesprek dan op speaker en drukt bij het andere apparaat op ‘record’. Makkelijk en gratis, maar misschien is de geluidskwaliteit wel minder goed.

Kun je ook met Earpods of andere headsets een telefoongesprek opnemen?

Bel je weleens via je headset? Begrijpelijk, zeker als je ook met het smartphoneverbod op de fiets de telefoon wilt opnemen. Bovendien versta je de ander vaak een stuk beter. Ook dan kun je nog steeds telefoongesprekken opnemen. Het dragen van een headset heeft hier geen invloed op. Het gesprek komt namelijk eerst binnen op je telefoon. Die stuurt het vervolgens via Bluetooth of het kabeltje door naar je Earpods of headset. Ook met een headset of Earpods kun je dus telefoongesprekken opnemen. Welk KPN-abonnement je ook neemt!

Bekijk nieuwe smartphones

Gerelateerde artikelen