In 5 stappen je telefoon opschonen | KPN

Niets is vervelender dan een traag werkende telefoon. Vaak komt dit doordat het geheugen in de loop der tijd vol is geraakt met grote bestanden zoals video's en foto's. Wij hebben wat tips voor je op een rij gezet over het opschonen van je Android, Samsung of iPhone. Zo loopt hij straks weer als een zonnetje en heb je weer ruimte voor al je selfies!

Wat is telefoon opschonen?

Als je je telefoon opschoont, gooi je alle bestanden en apps weg die je niet nodig hebt. Hierdoor maak je ruimte voor nieuwe apps, foto’s en video’s en zorg je dat je smartphone snel en zonder haperen blijft werken. Maar hoe schoon je je smartphone op? Volg deze 5 stappen om weer ruimte vrij te maken op jouw smartphone.

Lees ook: 9 goede en haalbare voornemens waar jij en je omgeving écht beter van worden

Stap 1: onderzoek welke apps veel ruimte innemen

Als je je telefoon wilt opschonen, is het handig om eerst te achterhalen op welke app je de meeste opslagruimte gebruikt.. Misschien heb je wel heel veel films in Netflix gedownload die je toch niet meer gaat kijken. Meteen verwijderen! 

Bij Android kun je zo opslagruimte bekijken en vrijmaken:

  • Ga naar instellingen en tik op ‘Batterij en apparaatonderhoud’ en dan op ‘Opslag’. Bij sommige telefoons kun je meteen op ‘Opslag’ klikken.
  • Klik op de categorieën om te zien wat voor bestanden ruimte innemen. Hier kun je meteen opschonen en dubbele bestanden verwijderen.

Bij iPhones, zoals de iPhone 14, kun je zo opslagruimte bekijken en vrijmaken:

  • Ga naar ‘Instellingen’ en tik op ‘Algemeen’ en daarna op ‘iPhone opslag’.
  • Hier zie je precies hoeveel ruimte alle soorten bestanden en apps innemen.
  • Hier staat ook een lijst met aanbevelingen om ruimte te besparen. Schakel die in.

Stap 2: Whatsapp op je telefoon schoon je zo op

Wie in veel Whatsapp-groepen zit, herkent het wel: je krijgt allemaal foto’s en video’s doorgestuurd. Kan leuk zijn, maar ze worden wel allemaal opgeslagen en dat kost veel ruimte. Hier valt dus veel te winnen. Whatsapp ruim je zo op:

  • Ga in Whatsapp naar instellingen.
  • Klik op ‘Opslag en data’.
  • Klik op ‘Opslag beheren’.
  • Bij ‘Items controleren en verwijderen’ kun je overzichtelijk media verwijderen.

Stap 3: apps opruimen

Kijk ook eens kritisch naar je apps. Er zitten vast een paar apps bij die je nooit gebruikt. Verwijder ze van je telefoon. Je kunt ook bij Instellingen > Apps op een app klikken en de gegevens en cache wissen. Zo hoef je de app niet helemaal te verwijderen, maar neemt hij minder ruimte in beslag. 

Stap 4: cache wissen

Bij Instellingen > apps kun je zien hoeveel ruimte apps gebruiken. Apps zoals je browser, Facebook en Instagram hebben soms een grote cache opgebouwd. Dit zijn tijdelijke bestanden die apps of sites op je telefoon opslaan om sneller te werken. Maar die blijven ook opgeslagen als ze niet meer nodig zijn. Die cache mag je dus af en toe gewoon leeg gooien om je telefoon op te schonen.

Stap 5: media verwijderen

Luister je veel muziek of kijk je veel video’s? In sommige apps, zoals Netflix en Spotify, kun je offline kijken en luisteren. Dan downloadt de app de muziek of film en slaat die op op je smartphone. Dat scheelt mobiele data, maar kost wel veel ruimte op je telefoon. Als je je telefoon wilt opschonen, kun je dus beter streamen.. Om de opgeslagen media te verwijderen, ga je naar je profiel en klik daar op ‘downloads’ en verwijder de bestanden.

Ben je ook zo kieskeurig bij het maken van foto’s? Het perfecte plaatje schiet je nou eenmaal niet in één keer. Maar al die foto’s die bijna hetzelfde zijn nemen wel veel ruimte in. Hier kun je dus veel van weggooien. Kost misschien even tijd, maar je wint er wel veel mee. 

Het is ook een goed idee om gebruik te maken van online opslagruimte. Bijvoorbeeld Google Foto’s of iCloud. Laat je foto’s automatisch uploaden in je online privé archief en verwijder je oude foto’s van je smartphone. Veilig bewaren én ruimte besparen tegelijk. 

Lees ook: Wat is roaming en moet het aan of uit?

Gerelateerde artikelen