Makkelijk een slimmer huis: zo kies je een smarthome platform

Het nieuwe jaar is begonnen, tijd om vol energie te beginnen aan nieuwe plannen en activiteiten. Misschien heb jij wel het idee om je huis slimmer te maken. Met behulp van een goede internetverbinding en een aantal smarthome producten, zet je makkelijk de eerste stappen naar een slimmere woning. In dit blog leggen we uit welke smarthome systemen er momenteel populair zijn en hoe smarthome producten met elkaar samenwerken.

Wat is een smarthome platform?

Als je begint aan een slim huis, dan kun je twee keuzes maken. Je kunt kiezen voor losse smarthome producten, die afzonderlijk van elkaar werken. Wil je bijvoorbeeld nooit meer een bezoeker missen, dan sluit je gemakkelijk de Ring Video Deurbel aan om een berichtje te krijgen als er iemand bij de voordeur is. Of wil je een volledig slim huis waarbij alle slimme apparaten met elkaar samenwerken? Belt er ’s avonds bijvoorbeeld iemand aan, dan gaan automatisch je slimme lampen aan. Om smarthome producten met elkaar samen te laten werken, moeten ze werken met een smarthome platform. Dat is de software die ervoor zorgt dat alle slimme apparaten met elkaar kunnen ‘praten’. Zie het als een dirigent die alle leden van het orkest aanstuurt. Het is handig om van te voren uit te zoeken welke slimme apparaten je kunt aansluiten op een bepaald smarthome platform. Hieronder zetten we de bekendste platformen van dit moment op een rij.

Google Home

Je kent Google natuurlijk van de zoekmachine, maar het bedrijf doet nog veel meer. Het meest gebruikte smarthome platform is dan ook van Google. Het platform heet Google Home en werkt samen met de spraak assistent, oftewel de Google Assistent. Er zijn al veel slimme apparaten te koop die samenwerken met het Google Home platform. De bekendste is mogelijk de Google Nest Hub, met deze tablet en slimme speaker in één, bestuur je makkelijk je hele huis. Maar ook slimme apparaten als de Nest Hello deurbel of Google Chromecast werken perfect samen met het Google Home platform.

Waarom kiezen voor: Google Home
- Ondersteuning in het Nederlands, ook voor de Google Assistent
- Veel slimme apparaten te koop die te koppelen zijn aan Google Home
- Google heeft een eigen assortiment aan slimme apparaten

Amazon Alexa

Het bedrijf Amazon is het meest bekend van zijn webwinkel met duizenden spullen, of misschien ken je het bedrijf van Amazon Prime Video. Ook dit veelzijdige bedrijf heeft een eigen smarthome platform, Amazon Alexa, dat wereldwijd veel wordt gebruikt. Het is dan ook makkelijk om een product te vinden dat gekoppeld kan worden aan Amazon Alexa. Maar nog lang niet alle producten die wel in de Verenigde Staten te vinden zijn, zijn ook in Nederland te koop. Het Amazon platform werkt erg goed, net als de spraak assistent Alexa. Er is echter ook een nadeel: Alexa spreekt op dit moment nog geen Nederlands. Veel mensen spreken natuurlijk Engels, maar toch is het een overweging die je zelf moet maken.

Waarom kiezen voor: Amazon Alexa
- De spraak assistent van Amazon wordt als vollediger beoordeeld dan Google
- Groot aanbod aan slimme apparaten die samenwerken met Amazon Alexa
- Let op: de Amazon spraak assistent is nog niet geschikt voor de Nederlandse taal

Apple HomeKit

We hebben al kennis gemaakt met twee techreuzen met een eigen smarthome platform, Apple is de derde in deze rij en heeft ook zijn eigen smarthome platform. Onder de naam Apple HomeKit kun je op de iPhone of iPad de bijbehorende app downloaden en je slimme apparaten koppelen. Als je wel eens een Apple product hebt gebruikt, dan ken je vast ook de slimme assistent van Apple, Siri. Met behulp van Siri kun je vragen om bepaalde handelingen uit te voeren op je apparaten die zijn aangesloten op HomeKit. Er zijn inmiddels een aantal slimme apparaten in Nederland die aangesloten kunnen worden op het smarthome platform van Apple, maar minder dan voor de Google en Amazon platformen. Als je al veel apparaten van Apple in huis hebt, is dit wellicht een reden om ook voor dit platform te kiezen.

Waarom kiezen voor: Apple HomeKit
- Veiligheid: alleen door Apple geverifieerde producten werken met HomeKit   
- Werkt goed samen met de bekende Apple producten, zoals de Homepod
- De slimme spraak assistent Siri is van alle markten thuis

Nog meer smarthome platformen

Naast deze drie bekende smarthome platformen zijn er nog meer systemen die samenwerken met slimme apparaten die in Nederland worden verkocht. Een paar voorbeelden zijn Smartthings dat werkt met de Ring Video Deurbel en de Philips Hue lampen. Ook IFTTT is een bekend platform dat werkt met Philips Hue lampen of de slimme apparaten van Somfy. Er komen steeds meer smarthome platformen die worden aangeboden in combinatie met slimme apparatuur. Denk hierbij aan de producten van de Hema, de Lidl of de Action. De keuze is dan ook groot. Om het samen te vatten kunnen we concluderen dat er veel verschillende smarthome platformen beschikbaar zijn. De keuze voor het beste platform voor jou is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Het is daarbij belangrijk om te bedenken welke apparaten je wilt gaan gebruiken en of deze apparaten samenwerken met het platform dat je kiest. Op die manier ben je het beste in staat om een echt slim huis te maken.

Makkelijk een slimmer huis met KPN

Heb je na het lezen van dit blog interesse in een comfortabel en slim huis? Maar twijfel je nog hoe je moet beginnen? Met KPN hoeft een slim huis niet ingewikkeld te zijn. Combineer KPN SuperWifi met onze selectie slimme producten. Dan werkt alles overal nog beter in huis. Dankzij onze hoge eisen zijn al je apparaten veilig online. Kom je er niet helemaal uit? Kies dan voor hulp bij installatie en gebruik KPN Service Plus voor € 5,- per maand. Je wordt dan altijd direct geholpen door een ‘smarthome’ expert. Met KPN maak je jouw huis slimmer zonder gedoe.

Gerelateerde artikelen