Hoe en waarom je je geschiedenis moet wissen: Google Chrome & Safari

Lekker online researchen en browsen kan geen kwaad toch? Helaas is dit niet altijd het geval. Je zoekopdrachten kunnen zomaar in de handen vallen van een onbekende, waarmee deze persoon achter allerlei persoonlijke gegevens kan komen. Hierom is het belangrijk om regelmatig je zoekgeschiedenis van Google en andere zoekmachines te verwijderen. Op deze manier bewaar jij je online privacy en veiligheid.

Waarom je browsergeschiedenis wissen?

De meest belangrijke reden om je browsergeschiedenis te wissen is voor het beschermen van je privacy. Vroeger was dit vooral van belang bij het gebruik van openbare computers, zoals in een bibliotheek of op school. Nu heeft bijna iedereen ook wel een persoonlijke laptop of computer voor werk, waarbij elke dag steeds meer van je zoekopdrachten en andere informatie wordt opgeslagen. Bovendien gebruiken wij onze smartphones ook de hele dag door voor het snel zoeken naar informatie, waar we ook zijn. Deze informatie kan worden gestolen door hackers om achter je persoonlijke informatie te komen om deze dan weer door te verkopen aan derde partijen of om achter je identiteit te komen.

Denk bijvoorbeeld aan wat je vandaag alleen al heb opgezocht op Google, Safari, Chrome of andere zoekmachines. Heb je bijvoorbeeld research gedaan voor een aankomende vakantie, zoals voor een vlucht of hotels? Dan weet je browser al waar jij je op dit moment bevindt en waar jij rond die vakantiedagen zal zijn. Dit kan gevaarlijk zijn voor inbraken, maar kan ook gebruik worden door marketing organisaties om hun producten en prijzen op deze informatie aan te kunnen passen. Daarnaast komt het helaas ook nog af en toe voor dat websites of apps het slachtoffer zijn van een beveiligingslek. Hiermee kunnen hackers informatie zoals je logingegevens gebruiken om deze bij je andere bezochte websites uit te proberen. Op deze manier kunnen ze gemakkelijk inbreken op jouw andere accounts.

Naast een zeer veilig wachtwoord die voor elke website verschillend is, helpt het ook al om regelmatig je browsergeschiedenis te wissen. Op die manier kunnen de hackers niet zo makkelijk op het spoor komen van je andere vaak gebruikte websites en online accounts.

Genoeg redenen dus om je privacy zo goed mogelijk te bewaken.

Een andere reden om je browsergeschiedenis te wissen is om meer geheugen vrij te kunnen maken op je apparaat. Dit kan door het zogeheten cachegeheugen te legen: het kortetermijn geheugen van je telefoon. Dankzij het legen van deze “Cache” kan je smartphone weer een stuk sneller gaan werken. Hoe je jouw zoekgeschiedenis wist van Google en andere bekende browsers bespreken we verder in dit artikel.

Chrome browsergeschiedenis wissen op Android-apparaten

Ben jij een gebruiker van een Android-apparaat of smartphone, dan ben jij je waarschijnlijk al bewust van het feit dat je apparaat al veel informatie van jou heeft. Denk hierbij aan je locatie en zoekgeschiedenis. Het is makkelijk om gevoelige of ongebruikelijke zoekopdrachten proberen te verbergen door in een incognito-venster te zoeken. Maar als jij ingelogt staat op je Google-account, dan worden al je zoekopdrachten van de Chrome-browser of Google-app opgeslagen in je zoekgeschiedenis. Gelukkig kan je deze browsergeschiedenis verwijderen van je Android-apparaat met een paar eenvoudige klikken:

  1. Open je Google Chrome browser op je Android-apparaat.
  2. Vind het keuzemenu van jouw account naast je profielfoto, rechtsbovenin. Dit keuzemenu ziet er uit als drie verticale stipjes.
  3. Klik in het keuzemenu op “Geschiedenis”. Klapt het menu verder uit? Klik dan nogmaals op het knopje “Geschiedenis” dat bovenaan in dit nieuwe keuzemenu staat.
  4. Nu opent je browser een nieuw tabblad met een overzicht van al jouw Chrome-geschiedenis. Klik aan de linkerkant op “Browsergegevens wissen”.
  5. Vervolgens kan je aangeven welke soort browsergegevens jij wilt verwijderen. Kijk ook goed naar het tweede tabje “Geavanceerd” om zeker te weten dat je geen gevoelige gegevens vergeet te verwijderen.

Op een Android smartphone zijn de stapjes voor het wissen van je Chrome geschiedenis weer net iets anders. We zetten ze hieronder op een rijtje:

  1. Open de Google-app of je Chrome-browser.
  2. Ga naar jouw account door op je profielfoto te klikken, rechtsbovenin.
  3. Kies in het menu voor “Zoekgeschiedenis”.
  4. Vervolgens zie je een overzicht van je gehele zoekgeschiedenis. Naast elk item kan je op het kruisje klikken om deze specifieke zoekopdracht te verwijderen. Om meerdere items tegelijk te verwijderen klik je op de blauwe “verwijderen” knop.
  5. Er volgt een keuzemenu waarin je kunt kiezen om je Chrome-geschiedenis van je Android smartphone te verwijderen. Dit kan per aantal uur, dag, week of verwijder alle zoekopdrachten die je ooit hebt gedaan in één keer.

Browsergeschiedenis op iPhone wissen

Onder iPhone gebruikers worden verschillende zoekmachines en browsers gebruikt. Verreweg de twee meest populaire browsers zijn Google Chrome en de standaard iPhone browser: Safari. Het wissen van de browsergeschiedenis van je iPhone kan er daarom verschillend uit zien. In beide gevallen is het verwijderen niet lastiger dan een aantal stappen, je moet alleen net even weten waar je nou moet zoeken.

Wis je Google Chrome-geschiedenis op je iPhone

Veel iPhone gebruikers zijn groot fan van Google. Daarom is het ook logisch dat veel iPhone gebruikers toch dat stapje extra nemen om de Google Chrome-app te downloaden. Deze app kan namelijk meer extensies ondersteunen dan Safari, waardoor handige extra functie beschikbaar worden en persoonlijke voorkeuren eenvoudig kunnen worden aangepast. Dit maakt de Chrome-app een super handige tool voor al jouw vragen en research, maar tegelijkertijd ook bron van interessante informatie voor hackers. Zorg daarom dat je zo af en toe ook je Chrome geschiedenis wist op je iPhone. Volg hiervoor de volgende stappen:

  1. Open de Chrome-app op je iPhone.
  2. Ga naar “Meer”, dit menu heeft de vorm van drie horizontale puntjes.
  3. Kies vervolgens voor “Geschiedenis” in het keuzemenu.
  4. Tik onderaan op “Browsergegevens wissen” en selecteer welke gegevens je wilt verwijderen.
  5. Tik daarna nogmaals op “Browsergegevens wissen” tot je op klaar kan tikken.
  6. Je Google geschiedenis is nu gewist van de iPhone.

Wis je Safari-geschiedenis op je iPhone

Hoe verwijder je jouw zoekgeschiedenis van Safari op je iPhone? Binnen enkele klikken kan je al je gegevens in één keer verwijderen. Ga eerst naar de instellingen-app van jouw iPhone. Vind Safari vervolgens in het hoofdmenu en klik hierop. Je krijgt een lang menu te zien van allerlei browserinstellingen. Scroll een beetje naar beneden tot je een blauwe knop ziet die “Wis geschiedenis en websitedata” leest. Via deze knop wordt al je geschiedenis van Safari gewist.

Wil je toch liever wat meer gericht de zoekgeschiedenis van Safari wissen? Dit kan ook via de Safari-app. Open de app en vind bij de zoekbalk het icoontje voor je browsergeschiedenis. Deze ziet er uit als een open leesboek. Je ziet dan een aantal websites uit je geschiedenis en onderaan een blauwe knop met “wis”. Klik op deze knop om te kiezen in hoeverre jij je geschiedenis van Safari wilt wissen.

Wis je Google Chrome geschiedenis automatisch

Je weet nu waarom het belangrijk is dat je jouw browsegeschiedenis verwijderd van je apparaten. Dit is een taakje dat je wel zo af en toe moet onderhouden, zodat je er verzekerd van kan zijn dat je gegevens veilig blijven. Bovendien kan je hiermee heel wat geheugen op je apparaat vrijmaken, zodat deze weer sneller reageert. Ook al zijn het maar een paar tikjes, toch kan het een taakje zijn die je in het dagelijks leven ontglipt. Hiervoor is er gelukkig ook een makkelijke oplossing. Het is namelijk mogelijk om je apparaat zo in te stellen dat je Google geschiedenis automatisch wordt gewist. Dan hoef jij er nooit meer naar om te kijken!

Ga in je Google Chrome browser weer opnieuw naar je account door op je profielfoto te klikken en ga naar “account beheren”. Klik vervolgens in het menu aan de linkerzijde op “Gegevens & privacy”. Kies onder “Geschiedenisinstellingen” voor een activiteit of geschiedenisinstelling die je automatisch wilt verwijderen. Klik op Automatisch verwijderen. Geef dan aan voor hoelang je de activiteit wilt bewaren. Als laatste kan je je keuze opslaan door op “Volgende” en “Bevestigen” te klikken.

Een paar klikken verder en je Chrome geschiedenis wordt vanaf nu automatisch verwijdert. Zo kan jij lekker blijven genieten van je privacy.

Gerelateerde artikelen