Acht handige tips om je smartphone sneller te maken

Het is frustrerend om een hoop geld te spenderen aan een high-end smartphone, om er na een tijdje achter te komen dat de soepele en snelle prestaties die je verwacht, achterwege blijven. Het langzamer worden van smartphones kan verschillende oorzaken hebben en wordt meestal merkbaar na enkele maanden van gebruik. Hier zijn een paar tips voor gebruikers die het gevoel hebben dat de prestaties van hun smartphones langzamerhand aan het teruglopen zijn.

1. Opnieuw opstarten van je smartphone

De meest simpele oplossing is ook de meest voor de hand liggende optie, namelijk je smartphone gewoon een keer opnieuw opstarten. Je geeft je smartphone in feite een ‘reset’ en alle lopende achtergrondprocessen worden beëindigd. Op deze manier maak je werkgeheugen vrij en wordt de snelheid van je smartphone verhoogd.

Druk de aan/uitknop enkele seconden in je krijgt een venster te zien met de vraag of je het toestel wilt uitschakelen of opnieuw opstarten. Kies voor de laatste optie en je kunt weer fris aan de slag.

2. Wissen van het cachegeheugen

Het cachegeheugen is de opslagplaats op je smartphone waar gegevens tijdelijk worden opgeslagen. Net als een pc kan een smartphone of tablet vol komen te staan met oude apps, foto's, bestanden en andere rommel. Wanneer dat gebeurt, kan het apparaat trager worden of niet goed meer reageren. Deze ‘tijdelijke bestanden’ kun je handmatig verwijderen.

Voor Android
Ga naar Instellingen  > Opslagruimte > Cached data en verwijder hier de tijdelijke bestanden (Samsung telefoons)

Overige Android-bezitters kunnen vanuit ‘Instellingen > Apps’ per applicatie de cachegegevens wissen.

Voor iPhone
Ga op iPhone naar Instellingen > Algemeen > Gebruik > Beheer Opslag > Safari > Websitedata en verwijder alle websitedata.

3. Browsergegevens wissen

Het kan ook geen kwaad om het geheugen van je Google Chrome webbrowser af en toe te wissen. Dit kan voor Android en iPhone op de volgende manier: Open de browser en klik rechtsboven op de drie verticale puntjes of de menuknop. Kies geschiedenis > Browsegegevens wissen > vink Browsegeschiedenis, Cache en Cookies aan > Wissen. 

4. Update de firmware

Hoewel bepaalde updates negatieve gevolgen kunnen hebben, is de algemene vuistregel dat een firmware-update voor een smartphone tot verbeteringen zal leiden. Gebruikers die verminderde prestaties ervaren op hun smartphones kunnen controleren of de fabrikant een firmware-update heeft uitgebracht voor hen.

Voor Android
Ga naar Instellingen > Systeem > Over deze telefoon > Software updates en controleer of er een update beschikbaar is.

Voor iPhone

Ga naar Instellingen > Algemeen > Software-update.

Ondanks dat je bij de meeste updates geen back-up hoeft te maken, is het raadzaam dit wel te doen in het geval er iets mis gaat.

5. Verwijder overbodige media, apps en berichten

Als je een aanzienlijk aantal apps geïnstalleerd hebt, dan kan dit een oorzaak zijn van de vertraging van je smartphone. Je kunt je afvragen of alle apps die zijn geïnstalleerd ook worden gebruikt, om vervolgens de ongebruikte  apps te verwijderen. Sommige apps kunnen niet worden verwijderd (met name bloatware apps van smartphone fabrikanten). Je kunt ook (online) een back-up van je persoonlijke media maken en ze vervolgens van je smartphone verwijderen. 

6. Synchronisatie op de achtergrond uitzetten

Sommige apps starten direct op als je smartphone aan gaat, terwijl anderen voortdurend met online services aan  het synchroniseren zijn. Beide kunnen je smartphone dramatisch vertragen.

Voor Android
Als je wilt controleren welke apps op de achtergrond draaien ga je naar instellingen > apps > alleen geactiveerde apps. Als er apps zijn die op de achtergrond lopen en die niet wordt gebruikt zoek dan naar de optie 'synchroniseren' en stel je voorkeuren in.

Voor iPhone
Ga naar Instellingen > Algemeen > Ververs apps op de achtergrond. Hier staan alle apps die op de achtergrond om de zoveel tijd zichzelf verversen, wat vaak helemaal niet nodig is. Schuif dus alles wat je niet (vaak) gebruikt naar links (zodat het schuifje grijs wordt).

7. Gebruik niet teveel widgets

Android-smartphones hebben de optie om widgets op je homescreens te plaatsen. Iedereen houdt van zijn widgets, ook ikzelf, maar dit gaat ten koste van sommige prestaties en snelheid. Ga na welke je echt gebruikt en verwijder de rest van je home screen of wijzig de update-instellingen van je live widgets naar minder frequent.

8. Ga terug naar fabrieksinstellingen

Dit is een vrij drastische stap. Hiermee worden alle gegevens verwijderd en zet je de telefoon terug naar zijn basisinstellingen. Let op: Als je besluit om dit te proberen zorg er dan voor dat je een back-up maakt van alles wat belangrijk voor je is, door het op een harde schrijf  te zetten (Samsung Kies, HTC Sync Manager etc). Of via een van de vele online back-upmogelijkheden (Google Drive, Dropbox, iCloud).

Voor Android 
Ga naar Instellingen > Back-up & herstel > Fabrieksinstellingen 

Voor iPhone
Ga naar  Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Wis alle inhoud en instellingen

Gerelateerde artikelen