Wanneer zijn de Olympische Spelen 2021 en wat is het programma?

Met de Olympische Spelen in zicht is de sportzomer in volle gang. Ook dit toernooi stond eigenlijk gepland voor 2020, maar is door corona een jaar opgeschoven. Wanneer zijn de Olympische Spelen 2021 en wat is het programma? Waar kun je de Olympische spelen kijken? Hier vind je de belangrijkste informatie over de Olympische Spelen en de Nederlandse atleten die erbij zijn in Tokyo 2021.

Olympische spelen 2020 uitgesteld 

Door de corona-pandemie ziet ook dit toernooi er anders uit dan de voorgaande edities. Eigenlijk zou het in 2020 plaatsvinden, maar het is een jaar opgeschoven. Sporters moeten elke dag een corona-test doen en bij besmetting in quarantaine. Zo moest Nederlandse skateboardster Candy Jacobs haar droom om mee te doen aan de Olympische Spelen opgeven omdat ze positief was getest. Een ander groot verschil met voorgaande edities: er zijn geen supporters welkom in de stadions. Voor de sporters en hun fans niet zo leuk, maar veiligheid staat voorop.

Duurzaamheid en groene energie in Tokyo 2021

Tokyo was vorig jaar al klaar voor het mega-toernooi en had speciaal een stadion gebouwd. Er is veel aandacht voor duurzaamheid. Zo gebruiken ze in het nieuwe stadion regenwater om de sportvelden te bewateren en gebruiken alle wedstrijdlocaties 100% groene energie. De organisatie heeft als doel om 65% minder afval te produceren tijdens de spelen en zelfs de medailles zijn van gerecycled goud, zilver en brons gemaakt. 

Waar kun je de Olympische Spelen live kijken?

Net als voorgaande jaren zijn de Olympische Spelen via de NOS te zien op NPO1 en bij Discovery. Door het tijdsverschil met Japan moet je wel vroeg opstaan: NOS Tokio Live begint elke nacht om 2 uur en duurt tot 16.00 uur in de middag. Je kunt natuurlijk ook live online kijken via KPN TV.

Lees ook: Wifi in de tuin en op zolder? Zo regel je dat.

Programma’s over de Olympische Spelen

Rond het bijzondere toernooi zijn een aantal programma’s op televisie te bekijken. Over de gebeurtenissen, wedstrijden en medailles. Of over de voorbereidingen van de atleten voor Tokio. 

Dagelijkse talkshow: NOS Studio Tokio

Henry Schut ontvangt dagelijks gasten in Scheveningen om te praten over alles wat met de Olympische Spelen te maken heeft. Dione de Graaff doet verslag ter plaatse en interviewt de sporters in Tokio. Met terugblikken op de afgelopen dag en vooruitblikken op de komende nacht. Zo ben je dus helemaal op de hoogte, zonder de hele nacht voor de tv te zitten. 

Studio Tokyo, vanaf 23 juli elke dag om 20.30 uur op NPO 1. 

Samenvattingen van de Olympische Spelen: NOS Tokio vandaag

Elke dag stelt Sjoerd van Ramshorst je helemaal op de hoogte in NOS Tokio Vandaag. Met samenvattingen en reportages over de gebeurtenissen in het Olympische dorp. 

NOS Tokio vandaag, vanaf 23 juli elke dag om 19.00 uur op NPO 1.

De mannen van VI: De Oranjezomer

De mannen van Voetbal International verslaan deze zomer alle sporttoernooien achter elkaar in De Oranjezomer. Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp bespreken elke dag om 20.00 uur en om 22.50 uur op SBS 6 alle grote sportevenementen: het EK voetbal, de Olympische Spelen en de Tour de France. Ook voor Hélène Hendriks is er een rol weggelegd met reportages. De mannen hebben het nog nooit zo lang met elkaar uitgehouden zonder ruzie te maken, dus dat belooft een spektakel te worden. 

De Oranjezomer, elke dag om 20.00 uur en om 22.50 uur op SBS 6.

Docuserie over jonge sporters: De Beloften

Pieter van den Hoogenband noemde Nyls Korstanje zelf de nieuwe Pieter van den Hoogenband. Roos Zwetsloot speelt op hoog niveau hockey én hoort tot de top van de skateboarders. Op haar 16e kiest ze definitief voor skateboarden. Harrie Lavreysen was getalenteerd BMX’er, maar moest door blessures de sport vaarwel zeggen. En toen kwam hij erachter dat hij ook goed is in baanwielrennen. Volg deze en nog een aantal jonge sporters op weg naar Tokio. Lukt het ze om zich voor het eerst te kwalificeren voor de Olympische Spelen? 

De Beloften, elke donderdag om 21.00 uur op NPO 3.

De dromen van sporters: Olympische Dromen 

Wilfried de Jong zit aan het bed van Olympiërs en probeert hun dromen te ontrafelen. Wat nemen ze mee naar Tokio? Wat is hun perfecte oefening? Hoe zal het gaan straks? Samen met o.a. atleten Dafne Schippers en Churandy Martina, skateboardster Candy Jacobs en zwemster Kira Toussaint droomt Wilfried hun Olympische dromen. 

Olympische Dromen, vanaf 12 juli elke dag om 22.00 uur op NPO 2.

De openingsceremonie

Zoals elke editie is er een openings- en sluitingsceremonie. De openingsceremonie is op 23 juli om 13.00 uur Nederlandse tijd. Het is altijd een groots spektakel. De Olympische vlam komt dan aan na de lange tocht vanuit het Griekse Olympia. Daarmee wordt het traditionele Olympische vuur aangestoken, wat het hele toernooi blijft branden. De sluitingsceremonie is op 8 augustus. 

Lees ook: In heel de EU online tv-kijken met de iTV app.

Nederlandse vlaggendragers 

Tijdens de openingsceremonie is er altijd een optocht van de landenteams. Elk team heeft vlaggendragers. De Nederlandse vlaggendragers zijn dit jaar Churandy Martina, voor wie het de vijfde (!) keer is dat hij meedoet. Ook de 16-jarige (!) skateboardster Keet Oldenbeuving mag de vlag dragen. De oudste en de jongste atleten van het Nederlandse team dus.

Nieuwe Olympische sporten

Maar liefst vijf nieuwe sporten zijn opgenomen in de Olympische Spelen: honkbal/softbal, karate, skateboarding, klimmen en surfen. Bij het skateboarden doen meteen al drie Nederlandse vrouwen mee. Op karate had Merel Landman zich bijna gekwalificeerd, maar helaas greep ze net naast het ticket naar Tokio. 

Welke Nederlandse sporters gaan naar Tokyo 2021? 

Nederland heeft deze Olympische Spelen heel veel sporters om de eer te verdedigen. Het team heeft maar liefst 292 sporters op 28 sporten. Dat is de grootste afvaardiging tot nu toe. Natuurlijk zijn oude bekenden zoals Sifan Hassan, Dafne Schippers en wielrenners Dumoulin, Van Vleuten en Van der Breggen aanwezig. En zo kunnen we dus nog wel even door gaan. Niet te vergeten de skatedames en de voetbalvrouwen:

Skateboardvrouwen 

Voor het eerst staat skateboarden op het programma. En Nederland levert maar liefst drie skate-talenten! Candy Jacobs, Keet Oldenbeuving en Roos Zwetsloot zij gekwalificeerd. Helaas komen alleen Oldenbeuving en Zwetsloot in actie op 26 juli in het Ariake Urban Sports Park in Tokyo. Jacobs is namelijk positief getest op Corona en moet in quarantaine. Oldenbeuving en Zwetsloot doen mee op het onderdeel Street, waarbij ze een parcours afleggen met hekjes, trappen, muurtjes en trapleuningen. En ze maken nog aardig kans ook. 

Voetbalvrouwen

Het EK voetbal voor mannen is enigszins teleurstellend geëindigd voor Nederland. Maar laten we niet vergeten dat de Oranje Leeuwinnen de huidige Europees kampioen zijn en 2e werden op het laatste WK. Goede kans op een medaille dus! De Nederlandse voetbalvrouwen komen al op 21 juli in actie om 13.00 uur Nederlandse tijd in de groepswedstrijd tegen Zambia. Op 24 juli 13.00 uur speelt het team tegen Brazilië en op 27 juli om 13.30 uur tegen China. 

Wil je geen moment missen? KPN heeft het snelste 5G-netwerk van Nederland

Schema van de belangrijkste momenten op OS 2021

Wanneer? (Nederlandse tijd) Welke sport? Welke Nederlanders?
29 en 30 juli vanaf 03.00 uur BMX Niek Kimmann, Laura Smulders, Judy Baauw, Twan van Gendt, Joris Harmsen, Merel Smulders
26 juli vanaf 02.00 uur Skateboarden Roos Zwetsloot en Keet Oldenbeuving

Voetbal 21 juli t/m 6 aug

21 juli, 13.00 uur Groepswedstrijd Nederland - Zambia
24 juli, 13.00 uur Groepswedstrijd Nederland - Brazilië
27 juli, 13.30 uur Groepswedstrijd Nederland - China
30 juli Kwartfinales
2 aug Halve finales
6 aug Finale

Hockey 24 juli t/m 8 aug

24 juli, 02.30 uur Groepswedstrijd (m) Nederland - België
24 juli, 11.30 uur Groepswedstrijd (v) Nederland - India
25 juli, 12.00 uur Groepswedstrijd (m) Nederland - Zuid-Afrika
26 juli, 03.00 uur Groepswedstrijd (v) Nederland - Ierland
27 juli, 11.30 uur Groepswedstrijd (m) Nederland - Canada
28 juli, 02.30 uur Groepswedstrijd (v) Nederland - Zuid-Afrika
29 juli, 03.00 uur Groepswedstrijd (m) Nederland - Groot Brittannië
29 juli, 12.00 uur Groepswedstrijd (v) Nederland - Groot Brittannië
30 juli, 11.30 uur Groepswedstrijd (m) Nederland - Duitsland
31 juli, 11.30 uur Groepswedstrijd (v) Nederland - Duitsland
1 aug Kwartfinales (m)
2 aug Kwartfinales (v)
3 aug Halve finales (m)
4 aug Halve finales (v)
5 aug Finales (m)
6 aug Finales (v)

Atletiek 30 juli t/m 6 aug

31 juli vanaf 12.00 uur Finale 100 m (v) Finale 10.000 m (v), Finale 4x400 estafette m en v
2 aug vanaf 12.00 uur Finale 5.000 m (v) evt. Diane van Es en Sifan Hassan
3 aug vanaf 12.00 uur Finale 200 m (v) evt. Dafne Schippers en Jamile Samuel
6 aug vanaf 12.00 uur Finale 1.500 m (v) evt. Sifan Hassan
7 aug vanaf 12.00 uur Finale 10.000 m (v), Finale 4x400 estafette m en v Sifan Hassan en Susan Krumins, Estafette-team NL m en v

Wielrennen 24, 25 en 28 juli

24 juli vanaf 04.00 uur Wegwedstrijd (m) Tom Dumoulin, Yoeri Havik, Bauke Mollema, Dylan van Baarle en Wilco Kelderman
25 juli vanaf 06.00 uur Wegwedstrijd (v) Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Demi Vollering en Marianne Vos
28 juli, 4.30 uur Tijdritten (m en v) Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Tom Dumoulin

Baanwielrennen 2 t/m 8 aug

3 aug vanaf 08.30 uur Teamsprint baanwielrennen (m) Roy van den Berg, Matthijs Büchli, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland
6 aug vanaf 08.30 uur Finales baanwielrennen: sprint (m), madison (v) Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen, Amy Pieters en Kirsten Wild
8 aug vanaf 08.30 uur Finales baanwielrennen: keirin (m), sprint (v), omnium (v) Matthijs Büchli, Harrie Lavreysen, Kirsten Wild, Shanne Braspennicx en Laurine van Riessen

Zeilen 25 juli t/m 4 aug

31 juli vanaf 05.00 uur Medalrace RS:X (windsurfen) Kiran Badloe, Lilian de Geus
1 aug vanaf 05.00 uur Medalrace Laser Radial (eenmansboot) Marit Bouwmeester
2 aug vanaf 05.00 uur Medalraces 49er en 49er FX (tweemans zwaardboot) Bart Lambriex/Pim van Vugt en Annemiek Bekkering/Annette Duetz
3 aug vanaf 07.30 uur Medalrace Finn (eenmansboot) Nicholas Heiner
4 aug vanaf 07.30 uur Medalrace 470 (tweemansboot) Lobke Berkhout en Afrodite Zegers

Gerelateerde artikelen