Fairphone 5: de meest duurzame Fairphone tot nu toe

De nieuwe Fairphone 5 is uit. De meest duurzame Fairphone tot nu toe. En de naam zegt het al – de Fairphone is zo ontworpen dat eerlijkheid en duurzaamheid op de eerste plaats komen. Het doel van de Fairphone is een zo klein mogelijke invloed te hebben op onze planeet. En positief te zijn voor de mensen die de telefoon maken. Maar is deze smartphone - naast duurzaam - ook echt de moeite waard? In dit blog lees je er meer over.

KPN is een van de groenste telecomproviders ter wereld. Onze ambitie is om 100% circulair te zijn in 2025. Dat betekent vrijwel geen afval meer. Zo willen we heel Nederland op een duurzame manier verbinden. De Fairphone 5 sluit naadloos aan bij onze doelstellingen en maakt het voor jou mogelijk om bij te dragen aan een betere wereld. 

Waarom de Fairphone 5? 

Het ontwerp van deze mobiele telefoon maakt het makkelijk om onderdelen te vervangen. Is er iets kapot? Dan kan je makkelijk en betaalbaar zelf reparaties doen. Daardoor gaat de telefoon lang mee en komt er minder afval in het milieu terecht. De materialen waarvan de telefoon gemaakt is, worden zoveel mogelijk ethisch gewonnen. Ook werkt Fairphone alleen samen met bedrijven die het welzijn van hun medewerkers belangrijk vinden.

De Fairphone 5 is modulair

Fairphone is van alle smartphone makers de enige met een zogenaamde B-Corp certificering. Bedrijven met dit keurmerk worden wereldwijd erkend voor hun positieve aandeel op mens en milieu. Ook won Fairphone de afgelopen 2 jaar de Ecovadis Platinum medaille. Deze wordt uitgereikt aan de top 1% meest duurzame bedrijven. 

De Fairphone 5 wordt tot en met 2031 ondersteund met alle software- en beveiligingsupdates. Dus je telefoon gaat lang mee. De meeste mensen doen gemiddeld 2,5 jaar met een telefoon. Als je de Fairphone langer gebruikt, kan je makkelijk de uitstoot van 2 telefoons besparen. Bovendien biedt Fairphone maar liefst 5 jaar garantie. 

Specificaties 

Is de Fairphone 5 een krachtpatser? Niet echt, maar dat mag je eigenlijk ook niet verwachten. Voor de nieuwste schermtechnologie of voor een high-end camera zijn er genoeg alternatieven. Fairphone richt zich meer op duurzaamheid en ethiek dan op de nieuwste snufjes. Toch krijg je een dynamisch OLED scherm, drie hoogwaardige 50-megapixelcamera’s en een mooi en degelijk ontwerp.   

Fairphone 5 heeft mooi en degelijk ontwerp

De camera  

De Fairphone 5 heeft 3 camera’s achter met 50MP: een hoofdcamera met f/1.88 en een ultragroothoeklens met f/2.2. Met die ultragroothoeklens kun je ook macrofoto’s maken en de hoofdcamera heeft Optical Image Stabilisation voor haarscherpe foto’s en mooie video’s. Filmen kan in 4K UHD. De selfiecamera heeft een 50MP camera. Wil je jaren aan foto’s en video’s opslaan op je toestel? Dan heb je de optie om een mini SD kaart met opslag tot 1 TB toe te voegen. 

Camera van de Fairphone 5

Snelheid en batterijduur 

De Fairphone heeft een LCD beeldscherm van 6.5”. Hij ververst 90 keer per seconde (90Hz). De Fairphone 5 heeft een 4200 mAh batterij waarmee je tot 38 uur kan bellen. Met een snellader kan je de telefoon in 20 minuten al 50% opladen. De processor is een Qualcomm QCM 6490 (64-bit OctaCore). Dat is een chip die ook wordt gebruikt in andere smartphones en heeft ruim voldoende mogelijkheden voor de moderne gebruiker. De chip zorgt er ook voor dat Fairphone in staat is om software updates te bieden tot 2031. 

Toekomstbestendig: internetten met 5G 

Aangezien de Fairphone 5 zeker 5 jaar mee moet gaan, moet hij zeer toekomstbestendig zijn. Het toestel is geschikt voor e-sim, zo kan je digitaal je simkaart erop zetten. Ook maak je met het toestel gebruik van 5G. Met een digitale simkaart en hoge internetsnelheden kan je daardoor lang vooruit. 

Software 

De Fairphone 5 draait op Android 13. Fairphone past de software aan zodat het toestel ontdaan is van alle ‘bloatware’. Dit betekent dat de gebruiker zelf bepaalt welke Google apps hij of zij installeert. Fairphone belooft updates tot minstens Android 18 en zorgt dat de telefoons 8 jaar veilige software houden.  

Benieuwd naar de Fairphone bij KPN?

Met een Fairphone 5 zit je de komende jaren wel goed. Bekijk alle Fairphones in de KPN shop. Benieuwd wat KPN doet aan duurzaamheid? Kijk hier wat KPN al doet voor een groenere toekomst.  

Gerelateerde artikelen