In 6 stappen je online contacten beheren

Je koopt nu een nieuw toestel. Hartstikke leuk, maar hoe krijg je jouw contacten van je oude smartphone naar je nieuwe bolide? Daar denk je eigenlijk pas over na als het te laat is. Gebruik KPN Toestelhulp of doorloop de onderstaande stappen om al je contacten in je nieuwe telefoon te zetten. Da’s handig.

Stap 1: Een bedrijf kiezen

Er zijn verschillende bedrijven die de mogelijkheid bieden om online contacten te importeren, te exporteren en online te bewerken. Onze favoriet hierin is Google Contacten. Ook als je een Apple hebt is het relatief eenvoudig om contacten hier in bij te houden. We nemen deze service dus even als voorbeeld, maar er zijn natuurlijk ook andere bedrijven die aanbieden om je contacten online te bewaren. Het is in ieder geval goed om stap 2 te begrijpen, omdat dit vaak de meest gebruikte manier is om contacten te importeren en te exporteren!

Stap je over van Android naar iOS? Zo gepiept! Of wil je juist van iOS naar Android? In drie stappen neem je al je gegevens mee naar je nieuwe Android-telefoon. Piece of cake!

Stap 2: Je contacten exporteren naar een .csv-bestand

Om je contacten straks makkelijk in Google Contacten te importeren, moeten je contacten eerst uit je oude smartphone gehaald worden. Heb je een iPhone, dan lees je hier hoe je een export moet maken. Heb je een Android-telefoon? Dan staan je contacten al in Google Contacten. Je kunt dan door naar stap 6. Heb je een Microsoft Phone? Dan ga je naar outlook.com en kies je voor Beheren -> Exporteer voor Outlook.com en andere programma’s. Sla het bestandje ergens op waar je het gemakkelijk terug kan vinden.

Stap 3: Een Google-account aanmaken

Heb je al een Gmail-adres of een Google-Account, dan kun je natuurlijk door naar Stap 6. Begin met het aanmaken van een Google Account, dit kan met ieder e-mailadres, dus ook met een Outlook-adres of ieder ander willekeurig e-mailadres. Je kunt hier een Google-account aanmaken.

Stap 4: Inloggen en Google Contacts openen

Als je jouw Google-account hebt aangemaakt, dan log je via de computer daarop in en ga je naar google.nl. Bovenin het scherm zie je vervolgens grijze blokjes van 3x3. Daar klik je op en scroll je met je muiswiel naar beneden. Uiteindelijk zie je dan ook ‘Contacten’ staan. Klik daar op! Je kunt Google Contacten ook bereiken via contacts.google.com. Het icoontje rechts is ter herkenning van Google Contacten.

Stap 5: Het .csv-bestand importeren

Nu je Google Contacten hebt geopend, gaan we het .csv-bestand importeren. Hiervoor klik je in het linker menu op Meer en kies voor Contacten Importeren. Kies het bestand dat je wil importeren (dus het bestand wat je bij stap 2 hebt ge-exporteert) en klik vervolgens op Importeren. Je zal nu zien dat al je contacten in Google Contacten verschijnen.

Stap 6: Het Google-account toevoegen op je nieuwe smartphone

Nu al je contacten in Google Contacten staan, moeten we het Google-account dat je bij stap 3 hebt aangemaakt wel toevoegen op je smartphone.

  • Heb je een nieuw Android-toestel? Dan log je in met je Google-account tijdens het opzetten van je nieuwe telefoon
  • Heb je een Apple? Ga naar instellingen en klik op 'Contacten' > 'Accounts' > 'Google'. Meld je aan bij je account en schakel 'Contacten' in.

    Alle contacten die je nu toevoegt op je telefoon, worden ook automatisch in Google Contacten gezet. Nu kun je er weer dus een dik jaar of misschien zelf twee mee vooruit. Krijg je dan ooit weer een nieuwe telefoon, dan is het een kwestie van je Google-account toevoegen op je gloednieuwe smartphone. Scheelt je een hoop nummers uitzoeken, onbekende bellers en foto’s gokken van je vrienden op Whatsapp. Niet te moeilijk doen, klaar is kees.

Gerelateerde artikelen