iPhone 12 vs iPhone 11-serie

Pretkwartet! Apple heeft zojuist vier (!) nieuwe iPhones onthuld: nóg sneller, een nóg betere camera en een gloednieuw design. Wat de verschillen zijn ten opzichte van vorige iPhones? Check het in deze vergelijking van de nieuwe iPhone 12-serie met de voorgangers.

Het fenomenale viertal luistert naar de namen iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max en iPhone 12 mini. Elk exemplaar heeft zijn eigen formaat en sterke punten. Die vergelijken we met de drie smartphones uit de iPhone 11-serie en de iPhone SE 2020.

iPhone 12 vs iPhone 11

Nieuw: de LiDAR Scanner
First things first: de camera. De iPhone 12 beschikt net als de iPhone 11 over een dubbele camera. De nieuwste editie is voorzien van het slimme HDR 3, die details beter vastlegt en machine learning gebruikt om tot de mooiste foto’s ooit te komen. Ook is de Nachtmodus is nu op de groothoek- en ultragroothoekcamera’s beschikbaar voor de beste resultaten bij weinig licht.

Het nieuwe iPhone 12-design
Als we kijken naar de verschillen tussen de iPhone 12 en de iPhone 11, dan is het design dat pas écht in het oog springt. Het ontwerp van de iPhone 12 is een stuk hoekiger, wat een beetje doet denken aan de iPhone 4- en 5-serie. Zijn voorkomen is hierdoor een stuk strakker, al blijft dit detail wel een kwestie van smaak.

Van LCD-display naar OLED
Kijk je Netflix op je telefoon of ben je een fanatieke gamer? Met het OLED-scherm van de iPhone 12 geniet je van een verbeterde kleurweergave vergeleken met het IPS LCD-display van de iPhone 11. Het formaat mag met 6,1-inch dan hetzelfde blijven als zijn voorganger, met twee keer meer pixels is het beeld een stuk scherper. Hierdoor kijk je films in hogere kwaliteit, zie je bij games meer details en is het scherm in felle zon beter afleesbaar.

Krachtiger en sneller dan ooit
De verschillen gaan verder onder de motorkap met opnieuw een flinke upgrade. De iPhone 12 heeft de krachtigere Apple A14 Bionic-processor. Deze is zuiniger en sneller. Zo schakel je vlotter tussen apps en mis je geen split-second bij het opnemen van je nieuwste Stories. De batterij van de iPhone 12 Max mag daarnaast met 2775 mAh inhoud dan net iets kleiner zijn dan die van de iPhone 11 (3110 mAh), in praktijk merk je hier weinig van. Door de zuinigere processor lever je niet in op prestatie en haal je met gemak het eind van de dag. Of zelfs twee.

De iPhone 12 is te koop in de kleuren wit, zwart, blauw, groen en (PRODUCT)RED.

iPhone 12 Pro vs iPhone 11 Pro

Nóg realistischer beeld met de LiDAR Scanner
Vorig jaar waren de drie camera’s van de iPhone 11 Pro een absolute eyecatcher. Dit trio levert superscherp en gedetailleerd beeld met realistische kleuren. Ook bij minder licht. De iPhone 12 Pro, wederom uitgerust met drie camera’s, legt met de nieuwe LiDAR Scanner de lat dit jaar opnieuw hoger. Deze scanner reflecteert de afstand tussen objecten om zo de diepte extra goed in te kunnen schatten. Deze informatie gebruikt de camera-app om foto’s beter in te kunnen stellen voor een realistischer en gedetailleerder beeld dan ooit.

Hoekig of toch rond?
Ook tussen de iPhone 11 Pro en iPhone 12 Pro zijn de verschillen groot. Dat valt al op door het hoekigere ontwerp van de iPhone 12 Pro. Heb je liever een ontwerp met minder scherpe randen? Dan kun je beter de iPhone 11 Pro bestellen.

OLED, maar opnieuw beter
De telefoons hebben een topkwaliteit OLED-scherm, met hoge helderheid, felle kleurweergave en extra brede kijkhoek. De verschillen zijn klein, want het scherm van de iPhone 11 Pro was al ontzettend goed. Met de iPhone 12 Pro herhaalt Apple dit kunststukje. Wel is het scherm (en dus de omvang) van de iPhone 12 Pro iets groter: 6,1 om 5,8-inch. Handig als je een groot scherm wilt om te streamen, appen en gamen.

De helft krachtiger dan zijn voorganger
De iPhone 12 Pro is met de Apple A14 Bionic-processor sneller dan ooit. Met 6 GB heeft hij bovendien 2 GB extra werkgeheugen vergeleken met de iPhone 11 Pro. Dit merk je vooral tijdens het schakelen tussen apps: daarin is de iPhone 12 Pro supersnel.

De iPhone 11 Pro komt in het Space Grey, Midnight Green, Silver en Gold. De iPhone 12 Pro komt in de kleuren wederom in Space Grey, Silver en Gold, met als nieuwkomer Pacific Blue.

iPhone 12 Pro Max vs iPhone 11 Pro Max

De final showdown is tussen de twee grootmachten van Apple. Letterlijk en figuurlijk. De iPhone 11 Pro Max en iPhone 12 Pro Max zijn niet alleen letterlijk de grootste telefoons, ook qua hardware horen ze tot het beste van het beste van de fabrikant. Roestvrijstalen behuizing, OLED-schermtechnologie, meerdere camera’s: alleen het allerbeste is genoeg voor de Pro Max-telefoons.

De beste optische zoom tot nu toe
Beide telefoons hebben drie 12-megapixelcamera’s aan de achterkant. Toch zijn er veel verschillen. Zo heeft de hoofdcamera van de iPhone 12 Pro Max een grotere sensor die nóg gedetailleerdere foto’s maakt. Ook kun je met de telelens nu maar liefst vijf keer optisch inzoomen. Dat is inzoomen zonder kwaliteitsverlies, perfect voor als je iets verder weg staat of net een kleiner beeld ver weg wilt vastleggen. De kers op de taart is de LiDAR Scanner die de iPhone 12 Pro ook heeft. Dit helpt de iPhone 12 Pro Max bij het maken van extra realistische foto’s.

Een plus in schermformaat en HDR
Net als bij de andere nieuwe iPhones, heeft de iPhone 12 Pro Max een hoekiger ontwerp. Ook heeft hij een groter scherm: 6,7 in plaats van 6,5-inch. Dit display heeft dankzij HDR10+ bovendien een hoger contrast dan het HDR10-scherm van de iPhone 11 Pro Max. Dit betekent dat de kleuren op je scherm beter overeenkomen met de echte kleuren voor een zo natuurlijk mogelijk beeld.

Altijd genoeg opslagcapaciteit
Het verschil in processor (en dus qua prestaties) is hetzelfde als bij de andere vergeleken telefoons. Fijn extra pluspunt van de iPhone 12 Pro Max is dat deze standaard 128 GB in plaats van 64 GB opslagcapaciteit heeft. Zo kom je nooit meer in de problemen met opslagruimte door je collectie foto’s, offline muziek of apps. Ook heb je meer werkgeheugen, 6 om 4 GB, om sneller tussen apps te schakelen.

De iPhone 11 Pro Max heeft de kleuren Space Grey, Midnight Green, Silver en Gold. De iPhone 12 Pro Max komt uit in de kleuren Space Grey, Silver, Gold en het gloednieuwe Pacific Blue.

iPhone 12 mini vs iPhone SE

De iPhone 12 mini is een nieuwe benaming in de net onthulde serie. Deze is het best te vergelijken met de iPhone SE. Ze zijn ongeveer even groot, maar verder is de iPhone 12 mini een forse upgrade. De iPhone SE heeft een klein 4,7-inch IPS LCD-scherm met dikke boven- en onderrand. Het 5,4-inch OLED-display van de iPhone 12 mini is helderder, kleurrijker en zit in een behuizing met heel wat dunnere randen. Door het volle scherm oogt deze daardoor moderner.

Dubbele camera
De iPhone 12 mini heeft twee 12-megapixelcamera’s aan de achterkant, de iPhone SE één. Met deze dubbele camera maak je topkwaliteit foto’s zoals je deze alleen van de eerdere flagship-modellen gewend was. Zo maak je altijd en overal professioneel ogende foto’s. De batterijduur van de telefoons is ongeveer hetzelfde.

Standaard 128 GB opslag
Onder de motorkap zijn de hardware-verschillen hetzelfde als bij de andere telefoons. Oftewel: A14 Bionic versus A13 Bionic. Fijn is dat de iPhone 12 mini standaard een royale 128 GB opslag heeft, twee keer zoveel als de iPhone SE. Daarnaast heeft-ie 1 GB meer werkgeheugen, namelijk 4 GB. Handig om sneller tussen apps te schakelen, die je niet langer hoeft te verwijderen om opslagruimte vrij te maken.

De iPhone SE is verkrijgbaar in de kleuren Black, White en (PRODUCT)RED. De iPhone 12 mini komt uit in de kleuren Black, White, Blue, Green en (PRODUCT)RED.

iPhone 12 kopen?

Strakkere designs, krachtigere hardware en betere camera’s: de iPhone 12-telefoons zijn in alles een verbetering ten opzichte van hun voorgangers. Het beste nieuws van allemaal? Je kunt snel de iPhone 12-serie met abonnement bij KPN kopen! Ben jij klaar voor een upgrade?

Bekijk iPhone 12

Gerelateerde artikelen