Stap in de tijdmachine: geschiedenis van de iPhone

Op 9 januari 2007, kondigde Steve Jobs de allereerste iPhone aan. Het was het begin van de doorbraak van de smartphone. Want Apple maakte hightech snufjes, zoals touchscreens en apps, toegankelijk voor het grote publiek. Welke iPhones heb jij allemaal gehad?

Geschiedenis van de iPhone

iPhones van 2007 tot nu, in de vorm van de iPhone 12 en iPhone SE? Reis mee met deze trip down iPhone lane.

Geboorte van de iPhone

Onze reis begint op 9 januari 2007 met de aankondiging van de allereerste iPhone door Steve Jobs, medeoprichter en topman van Apple. De telecomwereld stond op z'n kop: met de komst van de iPhone werd de eerste gebruiksvriendelijke, slimme smartphone met hightech snufjes zoals touchscreens en apps voor het grote publiek toegankelijk. De iPhone was niet direct in Nederland verkrijgbaar; wij moesten nog een jaartje wachten op een eerste iPhone model.

iPhone 3G: eindelijk in Nederland

In 2008 kwam de V1.1 van de eerste iPhone: de iPhone 3G. Deze was gelukkig wel in Nederland verkrijgbaar; onze early adaptors konden hun hart ophalen. Deze V1.1 iPhone ondersteunde 3G internet, dus whoehoe we waren online! Zijn opvolger uit 2009, de 3GS had hetzelfde model, maar dan met een sterkere processor. Je kon er dus nét wat meer mee.

iPhone 4: eerste iPhone van glas

De echte techies waren er natuurlijk al bij vanaf het eerste iPhone-uur. Maar de iPhone werd pas populair bij het grote publiek vanaf de lancering van de iPhone in 2010. Zoveel mensen kochten de De iPhone 4, dat 'ie bijna mainstream werd! Zijn ontwerp was een stuk moderner dan zijn voorgangers, door de combinatie van glas en metaal. En het 3,5 inch scherm was mega groot voor die tijd! De iPhone 4 legde de basis van de huidige iPhones; op dit model werd jaren verder geborduurd. Zo volgde allereerst de iPhone 4s. Deze was vrijwel identiek aan de iPhone 4, maar dan getuned met nieuwe snufjes zoals een voice assistant: de geboorte van Siri!

iPhone 5: hello vingerafdruksensor

De iPhone 5 was een duidelijke spin-off van de iPhone 4, met een iets groter scherm van 4 inch. Ook kwam de iPhone 5s uit. Dit was de eerste telefoon met vingerafdruksensor, die dankzij de A7 processor de krachtigste telefoon van dat moment was. Tot slot de iPhone 5c, het goedkopere plastic broertje dat ondanks zijn vrolijke kleurtjes nooit echt doorbrak.

iPhone 6: Netflixen op je telefoon

Samsung zag ook niet stil. Het Koreaanse techbedrijf zat Apple dan ook op de hielen met innovatieve smartphone features. Om niet achterop te raken, móest Apple innoveren. Dat lukte in 2014 met de ontwikkeling van de iPhone 6 en 6 Plus. Het dunne, metalen frame, het drukgevoelige scherm en de 12 megapixelcamera waren revolutionair! Samen met de grote schermen van 4,7 en 5,5 inch werden deze smartphones het begin van iets (toen nog) magisch in de geschiedenis van de iPhone: Netflixen op je telefoon! Nog een feature die met de iPhone 6 en 6 Plus op je smartphone mogelijk werd: Apple Pay! Betalen met je telefoon, via NFC met vingerafdruk of gezichtsherkenning.

iPhone SE: Een nieuw instapmodel

In 2016 kwam Apple met een tussendoortje dat totaal niet thuishoorde in de numerieke reeks: de iPhone SE. De telefoon had hetzelfde formaat als de iPhone 5, maar dan met de hardware van de 6s. Het bleek een zeer gewild instapmodel. Well done, Apple!

iPhone 7: bellen onder de douche

In 2016 was het wederom tijd voor een betere, krachtigere, snellere, mooiere telefoon om van te watertanden. Welkom iPhone 7, de telefoon die waterdicht genoeg is voor bellen onder de douche. Wie wil dat nou niet? Ook bijzonder was (toen) de dubbele camera aan de achterzijde van de iPhone 7 Plus en het optisch inzoomen; inzoomen zónder kwaliteitsverlies. De iPhone 7 is deze maand Smartpakker en tijdelijk in prijs verlaagd!

iPhone 8: chipset waar je U tegen zegt

En daar was plots de prachtige iPhone 8, die door zijn glanzende glazen achterkant nét wat smoother was dan zijn voorganger, de iPhone 7. De nieuwe, krachtige A11 Bionic Chipset maakte deze iPhone sneller dan ooit tevoren. Ook 4K video’s opnemen deed zijn intrede met deze telefoon. Vloggen maar!

iPhone X: vaarwel home-button

Op de 10e verjaardag van Apple in 2017 lanceerde de smartphone gigant de iPhone X (nummer 10 in Romeinse cijfers). De 9 werd stilzwijgend overgeslagen... Dit paradepaardje had een compleet ander design dan alle andere iPhones ooit gemaakt. Het was een einde van de klassieke schermranden en de homeknop. En het begin van Apple's innovatieve Face ID. Hello telefoon van de toekomst!

iPhone Xs, Xs Max en XR

Wie dacht dat de iPhone 10 een jaar later werd opgevolgd door de iPhone 11 heeft het mis. Want in 2018 kwamen de volgende opvolgers van de iPhone X: de iPhone XR en de iPhone Xs en Xs Max. Alledrie super krachtig, razend snel, voorzien van hoogstaande camera features voor spectaculaire foto's en...Augmented Reality!

iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max

Op 10 september 2019 lanceerde Apple drie nieuwe iPhones: de iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max. Met trendy kleuren, nog scherpere beeldschermen en meer camera's dan hun voorgangers.

iPhone SE (2020)

De eerste iPhone van het nieuwe decennium werd de nieuwe iPhone SE. Op 15 april 2020 kondige Apple het toestel aan als nieuwe prominente budget-keuze. Dit nieuwe instapmodel beschikte over veel van dezelfde krachtige processor als de iPhone 11, de A13 Bionic chip, in het jasje van de populaire iPhone 8.

iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max

13 oktober 2020 was het zover! Apple presenteerde maar liefst 4 nieuwe iPhones: de iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max. Naast de bekende modellen, is er nu ook de keuze uit een compacte iPhone 12 mini. Een krachtige A14 Bionic chip, 5G en fancy nieuwe kleuren maken van de iPhone 12 heb absolute paradepaarjes van Apple.

Gerelateerde artikelen