Geschiedenis van de iPhone: eerste iPhone tot nu

Op 9 januari 2007, kondigde Steve Jobs de allereerste iPhone aan. Het was het begin van de doorbraak van de smartphone. Want Apple maakte hightech snufjes, zoals touchscreens en apps, toegankelijk voor het grote publiek. Welke iPhones heb jij allemaal gehad?

De geboorte van de eerste iPhone

Onze reis begint op 9 januari 2007, wanneer Apple de allereerste iPhone aankondigt. De telecomwereld staat op z'n kop! Met de komst van de iPhone wordt de eerste gebruiksvriendelijke, slimme smartphone met hightech snufjes voor het grote publiek toegankelijk. De iPhone is niet direct in Nederland verkrijgbaar: wij moeten nog een jaartje wachten op het eerste iPhone model.

iPhone 3G: eindelijk in Nederland

In 2008 komt de tweede versie van de iPhone uit: de iPhone 3G. Deze is gelukkig wel in Nederland verkrijgbaar, dus onze early adaptors kunnen hun hart ophalen. Met deze iPhone kun je op het 3G-internet surfen, ongekend in 2008! In 2009 komt de iPhone 3GS uit. Deze heeft hetzelfde model, maar dan met een sterkere processor. Je kunt er dus nét wat meer mee.

iPhone 4: eerste iPhone van glas

De echte techies waren er natuurlijk al vanaf het eerste iPhone-uur bij. Maar de iPhone wordt pas populair bij het grote publiek vanaf de lancering van de iPhone in 2010. Zoveel mensen kopen de iPhone 4, dat 'ie bijna mainstream wordt! Door de combinatie van glas en metaal is zijn ontwerp een stuk moderner dan dat van zijn voorgangers. Daarnaast is het 3,5 inch scherm is mega groot voor deze tijd! De iPhone 4 legt de basis voor de huidige iPhones: op dit model wordt jaren verder geborduurd. Zo volgt allereerst de iPhone 4S. Deze is vrijwel identiek aan de iPhone 4, maar dan getuned met nieuwe snufjes zoals een voice assistant: de geboorte van Siri!

iPhone 5: hello vingerafdruksensor

De iPhone 5 is een duidelijke spin-off van de iPhone 4, met een iets groter scherm van 4 inch. Ook komt de iPhone 5s uit. Dit is de eerste telefoon met vingerafdruksensor, die dankzij de A7 processor de krachtigste telefoon van dit moment is. Tot slot de iPhone 5c, het goedkopere plastic broertje. Ondanks zijn vrolijke kleurtjes breekt deze nooit écht door.

iPhone 6: netflixen op je telefoon

Ook Samsung zit niet stil. Het Koreaanse techbedrijf zit Apple dan ook op de hielen met innovatieve smartphone features. Om niet achterop te raken, móet Apple innoveren. Dat lukt in 2014 met de ontwikkeling van de iPhone 6 en 6 Plus. Het dunne, metalen frame, het drukgevoelige scherm en de 12 megapixel camera zijn revolutionair! Samen met de grote schermen van 4,7 en 5,5 inch worden deze smartphones het begin van iets magisch in de geschiedenis van de iPhone: netflixen op je telefoon! Daarnaast komen de iPhone 6 en 6 Plus met de Apple Pay feature. Hiermee kun je betalen met je telefoon, via NFC met vingerafdruk of gezichtsherkenning.

iPhone SE: een nieuw instapmodel

In 2016 komt Apple met een tussendoortje dat totaal niet thuishoort in de numerieke reeks: de iPhone SE. Deze telefoon heeft hetzelfde formaat als de iPhone 5, maar dan met de hardware van de 6S. Het blijkt een zeer gewild instapmodel. Well done, Apple!

iPhone 7: eerste iPhone bellen onder de douche

In 2016 is het wederom tijd voor een krachtigere, snellere en mooiere telefoon: welkom iPhone 7! Deze is telefoon waterdicht genoeg om mee te bellen onder de douche. Wie wil dat nu niet? Ook bijzonder is de dubbele camera aan de achterzijde van de iPhone 7 Plus en het optisch inzoomen. Hiermee kun je inzoomen zónder kwaliteitsverlies.

iPhone 8: chipset waar je u tegen zegt

En daar is plots de prachtige iPhone 8, die door zijn glanzende glazen achterkant nét wat smoother is dan zijn voorganger. De nieuwe, krachtige A11 Bionic chipset maakt deze iPhone sneller dan ooit tevoren. Ook 4K video’s opnemen doet zijn intrede met deze telefoon. Vloggen maar!

iPhone X: eerste iPhone zonder home-button

In 2017 lanceert Apple op haar 10e verjaardag de iPhone X, nummer 10 in Romeinse cijfers. De 9 wordt hiermee stilzwijgend overgeslagen. Dit paradepaardje heeft een compleet ander design dan alle voorgaande iPhones. We nemen onder meer afscheid van de klassieke schermranden en de homeknop. Daarnaast is de iPhone X het begin van Apple's innovatieve Face ID. Hallo telefoon van de toekomst!

iPhone X: de komst van Augmented Reality

Wie denkt dat de iPhone 10 een jaar later wordt opgevolgd door de iPhone 11, heeft het mis. Want in 2018 komen de volgende opvolgers van de iPhone X: de iPhone XR, Xs en Xs Max. Alledrie super krachtig, razendsnel, voorzien van hoogstaande camera features voor spectaculaire foto's en… Augmented Reality!

iPhone 11: meer camera’s dan ooit tevoren

Op 10 september 2019 lanceert Apple drie nieuwe iPhones: de iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max. Met trendy kleuren, nog scherpere beeldschermen en meer camera's dan hun voorgangers.

iPhone SE: goed voor je portemonnee

De eerste iPhone van het nieuwe decennium is de nieuwe iPhone SE. Op 15 april 2020 kondigt Apple het toestel aan als nieuwe prominente budgetoptie. Dit nieuwe instapmodel beschikt over dezelfde krachtige processor als de iPhone 11, maar dan in het jasje van de populaire iPhone 8.

iPhone 12: een sprong voorwaarts

13 oktober 2020 is het zover! Apple presenteert maar liefst 4 nieuwe iPhones: de iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max. Naast de bekende modellen,kun je nu ook kiezen voor een compacte iPhone 12 mini. Een krachtige A14 Bionic chipset, 5G en fancy nieuwe kleuren maken van de iPhone 12 een mega goede serie. 

iPhone 13: de meest krachtige iPhone chip tot nu toe

Ook in 2021 verschijnen er vier nieuwe modellen op de markt. De iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max zijn uitgerust met een legio aan camerafeatures. Hierdoor schiet je met deze smartphones betere plaatjes dan ooit tevoren! Daarnaast is de iPhone 13 serie uitgerust met de A15 Bionic chip, de meest krachtige chipset in een iPhone tot nu toe. Alle verbluffende features maken van deze smartphones de absolute paradepaardjes van Apple.

Wat zijn de verschillen tussen de iPhone 13 en iPhone 14?

iPhone 14: de eerste Pro-modellen met always-on display

De nieuwste iPhone uit 2022 is de iPhone 14. Qua looks niet heel anders dan de  voorganger, maar de nieuwste iPhone heeft wel een paar innovatieve features. Vooral de Pro-modellen zijn verbeterd, zo maakt de ‘notch’ bij dit model plaats voor een kleinere, pilvormige uitsparing bovenaan het scherm. Dit zogenaamde ‘Dynamic Island’ verandert van vorm en functie en laat je de belangrijkste notificaties zien. Daarnaast zijn de Pro-modellen uitgerust met een always-on display. Dit betekent dat de telefoon niet helemaal uit staat wanneer je deze vergrendelt. Informatie en notificaties worden nog altijd getoond.

Benieuwd welk model het beste bij jou past? Lees hier alles over de nieuwe iPhone 13! 

Gerelateerde artikelen