De nieuwe iOS 15 update voor Apple iPhones: wat is er nieuw?

In het najaar van 2021 komt Apple met een update voor iPhones. Wat is er nieuw in iOS 15 en wat is het verschil met iOS 14? Met de update naar iOS 15 starten je apps sneller op en komen er een hoop mooie nieuwe functies bij. In Facetime verandert er veel, Safari krijgt een nieuwe look en er is een nieuwe focus mode. Wat de nieuwe functies in de iPhone update precies inhouden, lees je hier.

Welke toestellen krijgen iOS 15? 

Oudere toestellen krijgen niet altijd de nieuwste updates mee. Maar in dit geval krijgen alle iPhones die iOS 14 hebben, ook de update naar iOS 15. Dus ook de iPhone SE 2016 en de iPhone 6s (Plus). Is je smartphone nieuwer? Dan krijg je sowieso iOS 15! Is jouw iPhone ouder en ben je wel toe aan een update? Neem een kijkje naar de nieuwe iPhones in de KPN shop.

Nieuwe functies in update voor Facetime 

Als gevolg van corona is digitaal samen zijn erg belangrijk. Daarmee is ook Facetime steeds belangrijker geworden. Daarom introduceert Apple veel nieuwe functies in de videobel-app. Zo kun je nu samen video’s kijken of muziek luisteren. Als jij de video pauzeert, pauzeert hij hem ook voor je gesprekspartner. Er is een nieuwe portretmodus, met geblurde achtergrond én je kunt straks achtergrondgeluiden weg laten filteren. Zo ben je scherp in beeld en altijd goed te verstaan. Ook Android-gebruikers kunnen nu ook op Facetime: met een link van je Facetime-sessie kun je al je vrienden uitnodigen. Zelfs met een pc kun je nu Facetimen.

Gepersonaliseerde Focus mode voor werk en privé

Een ander belangrijk nieuwigheidje is de focus mode. Je kunt focus mode niet alleen inschakelen, je kunt er verschillende varianten van maken en helemaal personaliseren. Je kunt dus een focus mode voor werk maken, en meldingen van Instagram en Facebook blokkeren. En een focus mode voor privé-tijd, en meldingen van je werkmails blokkeren. Een modus voor autorijden, meditatie, noem maar op. En Messages laat je contacten ook zien dat je even druk bent en hun bericht nog niet te zien krijgt. Zo heb je geen enkel excuus meer om niet volledig geconcentreerd te zijn. 

Lees ook: iPhone 12 vs iPhone 11-serie.

Verbeterd notificatiescherm in iOS 15

Met de nieuwe software-update verandert er ook wat bij de notificaties. Als je veel meldingen hebt, bijvoorbeeld na een goede nachtrust, maakt je iPhone daar samenvattingen van. Zo hoef je niet meer door een lange lijst met allemaal onbelangrijke dingen te scrollen. De belangrijkste dingen staan nu duidelijk bij elkaar en de minder belangrijke onderaan, bijvoorbeeld video-aanbevelingen van YouTube. Wel zo efficiënt en overzichtelijk. 

Slimme Camera

Een van de leukste nieuwigheidjes zit in de camera. Net als bij Android-telefoons kun je nu opzoeken wat je ziet. Als je een foto maakt, kun je je vinger op een tekst of item houden. Dan scant hij de tekst, of zoekt hij op wat je in beeld hebt. Een hond herken je zelf natuurlijk ook wel, maar nu weet je meteen welk ras het is! Of welke plantensoort je in huis hebt gehaald en hoeveel water deze nodig heeft.

Meer wijzigingen in de iPhone update

Messages is ook uitgebreid in iOS 15. Je kunt nu bijvoorbeeld in Apple Music muziek delen, en daaronder berichten versturen. Kun je meteen laten weten wat je van dat ene nummer vindt. Verder komen er nieuwe stickers en memoji’s en heeft Safari een nieuwe look met de adresbalk onderin je scherm. De weer-app heeft ook een nieuw jasje en last but not least: Apple maps is verbeterd. In de grote steden zijn 3D-animaties toegevoegd van beroemde gebouwen en bouwwerken, zoals de Golden Gate Bridge en het Empire State Building.

Daarnaast zijn er nog talloze kleine aanpassingen die we niet allemaal op kunnen noemen. Je zal af moeten wachten tot dit najaar om het zelf te ervaren. Het is nog niet bekend op welke datum de iOS 15 release precies is. Misschien komen we meer te weten tijdens de aankondiging van de nieuwe iPhone.

Lees ook: Hoe reset ik mijn Apple iPhone? Of ga ik terug naar de fabrieksinstellingen?

Gerelateerde artikelen