Hoe werkt mobiel bellen nou precies?

Gaat mobiel bellen nou via een satelliet, via zendmasten of direct van telefoon naar telefoon? Uiteindelijk niets van dit alles, maar net als je thuis aansluiting, via de grond! Wil je op een simpele manier uitvinden hoe dit allemaal werkt? Lees dan verder.

Vanaf de zendmast de grond in

Het mobiele verkeer in Nederland neemt nog steeds toe, telefoontjes, WhatsAppjes, Facebook, Snapchats, vlogs en faalcompilaties verschijnen vanuit het niets op je telefoon. Maar waar komen deze signalen vandaan als jij op een knop drukt? Het meest voor de hand liggende idee is dat deze signalen door de lucht gaan. Dit klopt ook, maar tot op zekere hoogte. De opdracht die jij geeft op je telefoon, gaat via radiogolven via het GSM-netwerk (Global System for Mobile communication) door de lucht naar de dichtstbijzijnde zendmast. Vanaf dat moment gaat het signaal via kabels de grond in door het netwerk van KPN. Toch krijgt de ontvanger jouw bericht binnen een paar seconden binnen, waar ter wereld hij of zij ook is. Dit gaat dus met de snelheid van.. een dataconnectie, want niet veel dingen gaan sneller dan dat. Oké, licht misschien.

Waarom begint mijn telefoonnummer met 06?

Heel simpel, omdat bijna alle andere nummers op waren! De vaste telefoon was er eerder dan de mobiele telefoon en voor vaste telefoonnummers zijn aan alle steden en regio’s, netnummers gegeven. Bijvoorbeeld 020 voor Amsterdam en 010 voor Rotterdam. Gelukkig heeft iemand bij KPN destijds bedacht dat het niet handig was om al deze codes op te maken en is er eentje achter de hand gehouden: 06.

Zo kun jij met je 06 nummer, dus naar de dichtstbijzijnde zendmast bellen, die je via de grond doorverbindt naar de zendmast die het dichtst bij degen is die jij wilt bereiken. En heb je weer wat geleerd!

Wil je in de gaten houden hoeveel je belt en internet? Dat kan in de MijnKPN App.

Ga naar MijnKPN

Gerelateerde artikelen