Herdenken en vieren met KPN

In Nederland herdenken we ieder jaar op 4 mei alle Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en vieren we de bevrijding de dag erna, op 5 mei. Op deze dag bezinnen we ons ook op onvrijheid elders in de wereld, waar mensen dagelijks moeten vechten voor hun bestaan. Om hierbij stil te staan kun je bij KPN kijken naar een aantal films waarin de oorlog een grote rol speelt.

Zwartboek

Eén van de grootste en bekendste Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog is ‘Zwartboek’ (2006), geregisseerd door Paul Verhoeven. Het was de eerste film die Verhoeven na ruim 20 jaar weer in ons land opnam. ‘Zwartboek’ vertelt over de Joodse Rachel (Carice van Houten) die zich aansluit bij het verzet en als Ellis de Vries aanpapt met een Duitse SD-officier (Sebastian Koch). Een poging om een groep verzetslieden te bevrijden mislukt en Ellis wordt zowel door het verzet als door de Duitsers als verrader aangewezen. De film won meerdere Gouden Kalveren, namelijk Beste Actrice, Beste Lange Speelfilm en Beste Regie. Daarnaast kreeg ‘Zwartboek’ binnen vier dagen de Gouden Film voor de 100.000e bezoeker en verdiende het uiteindelijk, als eerste Nederlandse film, de Diamanten Film: meer dan een miljoen mensen bekeken ‘Zwartboek’ in de bioscoop.

Schindlers List

Een ware klassieker die internationaal erg bekend staat en lange tijd in de categorie topfilms behoort; ‘Schindlers List’ (1993). We zien bekende acteur Liam Neeson terug in de rol van Herr Schindler, een rijke fabriekseigenaar in nazi-Duitsland. De film speelt zich af in de jaren van de Tweede Wereldoorlog en vertelt het hartverscheurende verhaal van de pijn en leed die er volop aanwezig is. Het is een van de pronkstukken van de Amerikaanse regisseur Steven Spielberg en behoort al langere tijd in de top van iMDb. Fabriekseigenaar Schindler doet wat niemand doet óf durft te doen. Hij komt op voor de Joodse slachtoffers en stoomt zich klaar om ze te helpen en beschermen in deze grijsgrauwe wereld. De Engels gesproken film heeft in totaal zeven Oscars op zijn naam staan en is van onschatbare educatieve waarde tot op de dag van vandaag.     

 

Geen klassiekers, wel ‘must-sees’

De kans is groot dat je de bovenstaande films al eens hebt gezien. Wil je eens een andere oorlogsfilm kijken, dan kan dat natuurlijk ook. Wat dacht je bijvoorbeeld van de mooie drama ‘Saving Private Ryan’, over een groep soldaten die tijdens de oorlog aan een gevaarlijke zoektocht beginnen. Of kies ‘Fury’ met Brad Pitt, over de vijfkoppige bemanning van een tank die een levensgevaarlijke missie in vijandelijk gebied in de kern van nazi-Duitsland moet uitvoeren. In ‘Dunkirk’ zien we Belgische, Franse en Britse soldaten die worden vastgehouden tijdens de slag om Frankrijk. De film is deels opgenomen in Nederland nabij het Ijsselmeer. 

Al deze films en nog meer titels zijn nu On Demand te zien bij KPN. Je vindt de films bij On Demand in het menu van je TV. Kies voor KPN en kijk direct één van deze mooie oorlogsfilms.

Zo kijk je Première films On Demand:

Heb je Interactieve TV van KPN? Dan kijk je de films via het On Demand menu van je TV: Menu > On Demand > Premieres

Gerelateerde artikelen