Pas op voor FluBot malware

Wederom is het FluBot virus actief in Nederland. Wees daarom extra alert op rare berichten. De vorm van het virus is veranderd. Eerder dit jaar werd het virus verspreid door berichten die afkomst leken van pakketbezorgers, zoals DHL of UPS, met een track-en-trace link om je pakket te volgen. In juli dook het virus op als sms-bericht waarin werd vermeld dat er een voicemailbericht voor de je klaarstond. De nieuwste vorm van FluBot verspreidt zich nu via een valse beveiligingsupdate.

Wat is FluBot malware?

Met FluBot malware krijgen criminelen toegang tot je gegevens. De FluBot malware nestelt zich in je mobiele toestel in de vorm van een app. Deze app stuurt dan, namens jouw nummer, veel sms’jes uit met een valse linkje. De vorm van dit linkje verandert: begin van dit jaar was het een track-and-trace postpakket link, in augustus een link om je voicemail af te luisteren en nu doet het zich voor als een beveligingsupdate om juist FluBot malware tegen te gaan.


Zo ziet de laatste vorm van FluBot malware, een beveilingsupdate, eruit:

Voorbeeld FluBot malware

.

Klik niet op de link in deze sms’jes en wees extra alert op deze FluBot malware.   

Door op de link te klikken wordt de FluBot malware op je telefoon geïnstalleerd. Bijvoorbeeld door een nep-app van de pakketbezorger te installeren die er echt uitziet. Hiermee kunnen internetcriminelen kijken welke apps er op jouw telefoon staan en deze apps nabootsen. Ook stelen internetcriminelen via de app allerlei persoonlijke gegevens van je, zoals wachtwoorden of bankgegevens, waarmee zelfs je bankrekening gevaar loopt.

Het kan ook gebeuren dat FluBot via je contacten weer andere personen besmet. FluBot kan dus heel veel ellende veroorzaken. Ook vraagt de FluBot malware je om je beveiligingsinstellingen van je telefoon aan te passen. Doe dit NIET. Een betrouwbare app zal dit nooit vragen. Door deze instelling aan te passen, zet je de deur helemaal open voor onveilige software.

Hoe herken je FluBot malware?

Het is gelukkig redelijk simpel om FluBot malware te herkennen. De criminelen gebruiken vaak willekeurige 06-nummers om de sms’jes te versturen. Bovendien bevatten de berichten (meestal) een hoop spelfouten.

Moeten iPhone gebruikers ook opletten voor
een FluBot virus?

Hoewel FluBot zich voornamelijk op Android lijkt te richten, kunnen ook iOS gebruikers deze sms berichten ontvangen. Het installeren van de FluBot malware gebeurt niet op iOS apparaten. Als je op de link klikt, kom je wel op een phishing website terecht. Hier wordt geprobeerd je Apple ID inloggegevens te ontvreemden. Daarom het advies om niet zomaar op links te klikken.

Wat kun je doen tegen FluBot malware?

Heb je op een link geklikt en is jouw telefoon besmet? De manier om dit op te lossen is om -in de safe modus van je toestel- de geïnstalleerde app te verwijderen. Wil je echt zeker zijn dat je toestel ‘schoon’ is? Zet het dan terug naar de fabrieksinstellingen. 

Ook raden wij je aan om KPN Veilig te gebruiken op je smartphone. Deze software herkent phishing links en kan ook FluBot malware herkennen, op die manier is jouw telefoon beter beveiligd tegen internetcriminaliteit.  

Ik verwacht een bestelling. Is de sms echt of
FluBot malware?

Gebruik de officiële apps van je bezorgdienst die je zelf via de Google Play Store downloadt en installeert. Diensten als PostNL, DHL, DPD, etc… hebben apps beschikbaar waarin je handmatig je postcode en het track en trace nummer kunt invullen zonder dat je op een link hoeft te klikken.

Gerelateerde artikelen