Kijk eens een filmhuisfilm

Als je dacht dat er in het Pluspakket alleen grote Hollywood blockbusters te zien zijn, heb je het mis. Er zijn namelijk ook een hele hoop fijne filmhuisfilms te vinden en die zetten we deze maand in het (herfst)zonnetje!

Alex van Warmerdam

Eén van de grootste Nederlandse filmhuisfilmmakers is Alex van Warmerdam. Zijn stijl is eigenzinnig en onconventioneel en zijn films zijn soms bijna absurdistisch te noemen. Nieuwsgierig geworden? Mooi, want nu kun je in het Pluspakket een aantal van zijn films vinden. Waaronder zijn allereerste (en volgens fans ook zijn beste): Abel. Hierin speelt hij zelf de hoofdrol van Abel, een volwassen man die nog bij zijn ouders woont. Tot groot ongenoegen van zijn vader, maar tot groot geluk van zijn moeder…

Ook toegevoegd aan het Pluspakket is de grappige thriller (ja, echt!) Schneider vs. Bax, waarin de huurmoordenaar Schneider een makkelijk klusje denkt aan te nemen: hij moet de schrijver Bax, die erg afgelegen woont, vermoorden. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk! Of kijk naar Borgman, zijn film die genomineerd werd op het filmfestival van Cannes en ook een Gouden Kalf mee naar huis mocht nemen. Een donkere film over een buitenstaander die binnendringt bij bewoners van een afgelegen villa. Ook te zien van Alex van Warmerdam zijn Ober en De Noordelingen. Allemaal hele verschillende films, maar stuk voor stuk aanraders!

De wereld rond

In het Spaanse Todos Lo Saben, of Everybody Knows, spelen Penélope Cruz en Javier Bardem de hoofdrollen. Grappig weetje: zij zijn in het echt ook getrouwd! In deze film wordt een feest ruw verstoord door de verdwijning van een meisje. Uit Korea komt de film The Handmaiden, over een vrouwelijke zakkenroller die bij een rijke vrouw infiltreert door er te gaan werken als dienstmeisje. In de hartverwarmende Franse film Hors Normes zien we de twee mannen Bruno en Malik die zich al jaren inzetten voor mensen met autisme. De heftige Hongaarse film Son of Saul volgt twee dagen lang Saul Auslander, die als Hongaarse gevangene in één van de crematoria van Auschwitz werkt. Het aangrijpende Libanese drama Capharnaüm volgt een jongetje dat zijn ouders aanklaagt omdat ze hem op de wereld hebben gezet.

Natuurlijk zijn niet alle films uit Amerika Hollywoodfilms en hebben de Amerikanen bewezen dat ze óók hele mooie filmhuisfilms kunnen maken. Zoals American Honey bijvoorbeeld, over een tienermeisje dat zich noodgedwongen aansluit bij een groep rondreizende verkopers. Of Woody Allen’s Magic in the Moonlight, over een (zogenaamd?) spiritueel medium. Of ga voor de mooie musical Nine!

Deze en nog veel meer films kun je allemaal in het Pluspakket vinden. Nog geen Pluspakket? Lees dan hier hoe je het aanzet. Veel kijkplezier!

Gerelateerde artikelen