KPN en privacy: onze missie

Klanten kunnen erop rekenen dat bij KPN privacy en veiligheid prioriteit hebben. Het bewaken van de vertrouwelijkheid van communicatie is al meer dan een eeuw het fundament van onze onderneming. In het huidige digitale tijdperk voelen we ons betrokken bij alles wat met deze onderwerpen te maken heeft. Bij dilemma's gaan we de dialoog aan met onze klanten. Wij zijn transparant over wat we met de gegevens van onze klanten doen, en waarom. KPN luistert geen gesprekken af en leest geen berichten van klanten. Het Privacy Statement is een harde afspraak met onze klanten, waaraan wij ons houden.

Voortdurende technologische ontwikkelingen zijn van invloed op privacy en veiligheid. De ambitie van KPN is om hierbij het belang en de wensen van de klant voorop te blijven stellen. Daar waar klanten een eigen verantwoordelijkheid hebben, helpen wij hen met producten, diensten en voorlichting. In geval van een illegale doorbraak van de beveiliging van onze systemen zullen wij alles in het werk stellen om je gegevens veilig te stellen. Bij een onverhoopt lek van gegevens zullen wij onze klanten informeren. Hieronder staan de hoofdlijnen van ons privacybeleid. 

Welke gegevens verwerkt KPN?

KPN B.V. en zijn groepsmaatschappijen┬╣ (KPN) bieden een breed scala aan diensten, waaronder vaste en mobiele telefonie en internetdiensten waaronder digitale TV. Door de aard van onze dienstverlening beschikt KPN over bepaalde gegevens van je, waaronder:

 • Persoonsgegevens: 
  als je je aanmeldt als klant van KPN, een abonnement afsluit, of contact met ons opneemt, verwerkt KPN je persoonsgegevens. Persoonsgegevens zijn gegevens die zijn te herleiden tot jou persoonlijk zoals je naam, adres, woonplaats, bankrekeningnummer, e-mailadres en geboortedatum.
 • Verkeersgegevens: 
  als je gebruik maakt van de diensten, verwerkt KPN verkeersgegevens die verband houden met dit gebruik, maar die niet de inhoud van de communicatie zelf betreffen. Verkeersgegevens zijn gegevens die nodig zijn om bel-, internet- en televisieverkeer over ons netwerk te vervoeren (zoals adres- en routeringsgegevens, datum en duur van de verbinding of internetsessie).
 • Locatiegegevens: 
  om ervoor te zorgen dat je op elk moment gebruik kan maken van onze bel- en datadiensten dan verwerken wij automatisch je locatiegegevens (bijvoorbeeld welke zendmast je in verbinding mee staat of de locatie van je vaste aansluiting). Locatiegegevens geven de locatie aan van bijvoorbeeld je mobiel of tablet.

Waarvoor gebruikt KPN je gegevens?

Deze gegevens stellen KPN in staat om:

 • je onze diensten te verlenen, meer specifiek:

  • het behandelen en accepteren van je aanvraag voor een KPN dienst
  • dienstverlening zoals het opzetten je aansluiting, afhandeling klachten en storingsmeldingen technisch mogelijk maken van onze diensten en het overbrengen van communicatie
  • facturering van onze diensten en opwaardering van prepaid beltegoeden
  • monitoring van je belkosten om verrassingen over de rekening te voorkomen en voor fraudepreventie
  • netwerkmanagement (netwerk planning en beveiliging)
  • nummerweergave (tenzij je deze optie blokkeert)
  • voor debiteurenbewaking
 • om aan onze wettelijke bewaar- en afgifte plicht aan de bevoegde instanties te voldoen

Analyse van verkeersgegevens voor netwerkbeheer en -planning

KPN past data-analyse technieken toe om verkeersgegevens te kunnen analyseren. Hierdoor krijgt KPN inzicht in het gebruik en de belasting van het netwerk. Het gaat ons daarbij niet om de inhoud van de communicatie (zo luisteren wij geen gesprekken af en lezen wij geen berichten mee). De uitkomsten van dit onderzoek worden door ons uitsluitend gebruikt voor planning- en beheer van het netwerk.

Jouw keuzes

Wij verwerken je gegevens voor:

 • vermelding in de telefoongids en voor abonnee-informatiediensten tenzij je daar bezwaar tegen maakt
 • voor notaspecificatie
 • beperking telefonische overlast
 • het leveren van toegevoegde waarde diensten waar je om hebt verzocht bij KPN of bij een derde
 • om je deelname in promoties of prijsvragen, klanttevredenheidsonderzoeken en evenementen te faciliteren 

Contact

Voor uitgebreide informatie over de verwerking van je gegevens kun je het KPN Privacy Statement nalezen. Voor eventuele vragen kun je contact met ons opnemen, zie Privacy Statement, punt 10

1: Met uitzondering van XS4ALL.