De Brainport regio is verwikkeld in een ongekende ‘war on talent’. Aantrekken van nieuw personeel krijgt daarbij veel aandacht. Maar het is ook belangrijk om bestaande medewerkers inzetbaar te houden en snel kennis te kunnen delen. Verder speelt de samenwerking tussen mensen en bijvoorbeeld machines een belangrijke rol om met elkaar al het werk op tijd af te krijgen.

Betere samenwerking tussen mens en machine door 5G en AR

Use case voor betere mens-machine interactie

KPN heeft een use case uitgewerkt met sectorpartner Cordis SUITE. Deze partner is net als KPN gevestigd op de Brainport Industries Campus en lid van het High Tech Software Cluster. Ook dochterbedrijf InSpark, de Microsoft Incubator van KPN, is hierbij betrokken. Het doel van de use case is om mens-machine interactie beter en gemakkelijker te maken.

Kijk de video met een demo van deze mens–machine use case:

 

Inzet van 5G, Augmented Reality en low-code technologie

In deze use case hebben we 3 technologische bouwblokken ingezet: 5G, Augmented Reality en low-code voor de aansturingsoftware van machines. Interactie met de machine loopt via een adaptief dashboard op een HoloLens 2, verbonden via 5G. Dit type dashboard kan gebruikt worden om iedere machine te bedienen. Het adaptieve en augmented karakter van het dashboard maakt het mogelijk om een operator veel gemakkelijker met verschillende machines te laten werken. Nu is daar ervaring met het specifieke fysieke bedieningspaneel van die machine voor nodig.

Machine-aansturing superstabiel met 5G

Door de digitale laag die over de machine geprojecteerd wordt, kunnen de verschillende onderdelen intuïtief bediend worden. Ook kun je daarmee de machine-data visueel maken. De koppeling met de aansturingsoftware van de machine is geautomatiseerd. Vanuit het low-code platform wordt niet alleen de machinesoftware gegenereerd, maar worden ook de grafische toestand-diagrammen (state-machines) automatisch geladen naar de HoloLens 2. Zo kun je direct zien waar de machine en de onderdelen actueel mee bezig zijn. Ook zie je wat de afloop van de software aansturing is en waar mogelijk fouten zijn opgetreden. Door 5G werkt de HoloLens 2 superstabiel en is er snelle interactie met het bedieningspaneel en de mixed reality laag over de fysieke machine heen.

Wil je meer weten over deze use case en hoe je deze technologie kunt inzetten voor jouw organisatie? Maak een terugbelafspraak of bekijk deze Digital Dutch deepdive sessie.

Gerelateerde klantcases